Jazz/World

III. Didgeridoo Találkozó és Virrasztás

2009.01.18. 00:00
Ajánlom
Lassan hagyomány, hogy januárban az Ausztrál őslakosok hangszere, a didgeridoo hangja szól a Fonóban. A rendezvény az Australian Dayhez, Ausztrália nemzeti ünnepéhez kapcsolódik.

Ami a rendezvény szempontjából fontosabb, hogy ezen a napon ünnepli születésnapját az Aboriginal Tent Embassy, az ausztrál őslakosok érdekeit védő szervezet. E szervezet és Ausztrália őslakosainak tiszteletére kerül megrendezésre az est. Szintén hagyomány, hogy az esti koncertek után reggel 6-ig tartó virrasztás veszi kezdetét, melyet a didgeridoo hangja kísér végig. Erre az alkalomra a Fonó koncerttermét vörös szőnyeg borítja – érdemes takaróval érkezni.

Az esten két zenei formáció mutatkozik be. Az első koncert, egy mély, meditatív hangvételű produkció. Két olyan hangszer szólal meg benne, melyeknek különböző a kulturális gyökerük: a japán bambuszfuvola, a shakuhachi és – természetesen – az ausztrál didgeridoo. Shakuhachin Gesztelyi Nagy Judit fuvolaművész játszik, didgeridoon Kerekes János.

A második koncert egy már ismert csapat, a Gudanjabro didgeridoo duo produkciója lesz. A két tag – Martin Balázs és Kerekes János – öt éve dolgozik együtt, a didgeridoo hagyományos és modern hangzása közötti utat keresik. Zenéjüket kortárs didgerioo-s darabokként jellemzik. Ennek a közös útkeresésnek az eredménye a Versus című lemez, mely 2008 végén jelent meg, és először ezen az esten kerül bemutatásra.

Program:

18:00 - filmvetítés – The Tracker, feliratos ausztrál filmdráma. A film 1922-ben játszódik az ausztrál bozótosban; a feketék és fehérek közötti sajátos kapcsolatot mutatja be egy szokatlan nézőpontból.
20:00 - Shakuhachi-didgeridoo duo (Gesztelyi Nagy Judit - shakuhachi, Kerekes János – didgeridoo)
21:00 - Gudanjabro – Versus. Lemezbemutató koncert. Vendégek: Németh Szabolcs és Csirmaz Gábor
22:00h - 6:00 - virrasztás.

(2008. január 24. 18:00 - Fonó Budai Zeneház
III. Didgeridoo Találkozó és Virrasztás
Km.: Shakuhachi didgeridoo duo /Gesztelyi Nagy Judit - shakuhachi, Kerekes János – didgeridoo/; Gudanjabro didgeridoo duo /Martin Balázs, Kerekes János/; vendég: Németh Szabolcs és Csirmaz Gábor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.
Jazz/World magazin

Chick Corea – Hogyan kezdjünk ismerkedni a legendás billentyűs zenéjével?

Összeszedtünk tíz felvételt – stúdiólemezeket és élő felvételeket egyaránt –, amelyek remekül bevezetnek Chick Corea világába, ha még nem ismered a művészetét. Azok számára pedig, akik ismerik már az életművet, lehetőséget teremtünk az emlékezésre.