Jazz/World

III. Tükörfolyó Fesztivál

2008.11.24. 00:00
Ajánlom
A Tükörfolyó Fesztivál az Európai Unió Kulturális Keretprogramjának és a Kultúrák Közötti Párbeszéd európai évének hivatalos programja.

A 2007 novemberében útjára indulított fesztiválsorozat több értelemben is a határátlépésekről szól. Egyrészt a születés, szerelem, halál univerzális témák zenei megfogalmazásaiból merít, másrészt a zenei műfajok közti – népzene, világzene, jazz - és kulturális határokat is bontani kíván bemutatva a társszervező országok közös kulturális gyökereit és érintkezési pontjait.

A rendezvény első napján, november 28-án a Sebő Együttes lép fel. Az este első felében az együttes énekelt versek című évtizedek óta alakuló, gazdagodó repertoárjából a fesztivál tematikájának megfelelően válogatnak Weöres Sándor, Nagy László, József Attila verseiből és a magyar költészet más terméseiből. Az est második felében táncházi muzsika szól, a legendás "hőskori" táncházak nosztalgikus hangulatát idézve.

A második napon, 29-én két koncert és egy táncház várja az érdeklődőket. A dutar szó jelentése: két húr. E névvel jelezhetők azok a két húros pengetős hangszerek, melyeken az avatott kéz szép és gazdag dallamokat játszik. Így van ez talán az együttessel is, ami két zene iránt érdeklődő ember egymásra találása. Népdalok, táncdallamok feldolgozása, saját szerzemények egyaránt jellemzik a Dutar együttest. A dalok végleges megformálásában a zenészek szabad együttműködése fontos szerepet kap. Fontosnak tartják, hogy a Dutarban meglévő kettős identitás, melynek feszültségéből nem egyszer merítenek hitelessé teszi dalaikat, hiszen Csőke Renáta hangján őszintén szólalhatnak meg a cigány és magyar dalok egyaránt, előadásában a már jól ismert dallamok is újként hatnak. A programzáró Eszterlánc-koncerten a zenekar tavasszal megjelent Égszakadás című lemezén hallható dalok mellett a zenekar újabb - továbbra is búzai zenére épülő - számai is elhangzanak, az azt követő táncházban pedig mezőségi dallamokra járhatják a résztvevők.

(2008. november 28-29. Fonó - III. Tükörfolyó Fesztivál
Fellépők: Sebő együttes - tagjai: Sebő Ferenc - ének, tekerőlant, gitár; Barvich Iván - tárogató, bolgár kaval, pánsíp, dvojnica, csellótambura, brácstambura; Halmos Béla – ének, hegedű; Nagy Albert – bőgő, gitár, ütőgardon; Perger László - prímtambura, bolgár tambura, gitár; Dutar zenekar - tagjai: Csőke Renáta – ének; Kopeczky Péter – furulya, kaval; Révész György – gitár, saz, tambura; Siptár Miklós – basszusgitár, cselló; Kőszegi Mátyás – udu, derbuka, cajon; Eszterlánc együttes - tagjai: Koncz Gergely – hegedű; Pál István – hegedű; Császár Attila – brácsa; Bankó Sándor - bőgő)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.