Jazz/World

III. Tükörfolyó Fesztivál

2008.11.24. 00:00
Ajánlom
A Tükörfolyó Fesztivál az Európai Unió Kulturális Keretprogramjának és a Kultúrák Közötti Párbeszéd európai évének hivatalos programja.

A 2007 novemberében útjára indulított fesztiválsorozat több értelemben is a határátlépésekről szól. Egyrészt a születés, szerelem, halál univerzális témák zenei megfogalmazásaiból merít, másrészt a zenei műfajok közti – népzene, világzene, jazz - és kulturális határokat is bontani kíván bemutatva a társszervező országok közös kulturális gyökereit és érintkezési pontjait.

A rendezvény első napján, november 28-án a Sebő Együttes lép fel. Az este első felében az együttes énekelt versek című évtizedek óta alakuló, gazdagodó repertoárjából a fesztivál tematikájának megfelelően válogatnak Weöres Sándor, Nagy László, József Attila verseiből és a magyar költészet más terméseiből. Az est második felében táncházi muzsika szól, a legendás "hőskori" táncházak nosztalgikus hangulatát idézve.

A második napon, 29-én két koncert és egy táncház várja az érdeklődőket. A dutar szó jelentése: két húr. E névvel jelezhetők azok a két húros pengetős hangszerek, melyeken az avatott kéz szép és gazdag dallamokat játszik. Így van ez talán az együttessel is, ami két zene iránt érdeklődő ember egymásra találása. Népdalok, táncdallamok feldolgozása, saját szerzemények egyaránt jellemzik a Dutar együttest. A dalok végleges megformálásában a zenészek szabad együttműködése fontos szerepet kap. Fontosnak tartják, hogy a Dutarban meglévő kettős identitás, melynek feszültségéből nem egyszer merítenek hitelessé teszi dalaikat, hiszen Csőke Renáta hangján őszintén szólalhatnak meg a cigány és magyar dalok egyaránt, előadásában a már jól ismert dallamok is újként hatnak. A programzáró Eszterlánc-koncerten a zenekar tavasszal megjelent Égszakadás című lemezén hallható dalok mellett a zenekar újabb - továbbra is búzai zenére épülő - számai is elhangzanak, az azt követő táncházban pedig mezőségi dallamokra járhatják a résztvevők.

(2008. november 28-29. Fonó - III. Tükörfolyó Fesztivál
Fellépők: Sebő együttes - tagjai: Sebő Ferenc - ének, tekerőlant, gitár; Barvich Iván - tárogató, bolgár kaval, pánsíp, dvojnica, csellótambura, brácstambura; Halmos Béla – ének, hegedű; Nagy Albert – bőgő, gitár, ütőgardon; Perger László - prímtambura, bolgár tambura, gitár; Dutar zenekar - tagjai: Csőke Renáta – ének; Kopeczky Péter – furulya, kaval; Révész György – gitár, saz, tambura; Siptár Miklós – basszusgitár, cselló; Kőszegi Mátyás – udu, derbuka, cajon; Eszterlánc együttes - tagjai: Koncz Gergely – hegedű; Pál István – hegedű; Császár Attila – brácsa; Bankó Sándor - bőgő)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.