Jazz/World

Impozáns jazzprogrammal jön a CAFé

2016.09.09. 11:39
Ajánlom
Hiromi, Yellowjacket, Yann Tiersen – néhány név a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál azon előadói közül, akikre minél hamarabb érdemes megváltani jegyünket.
Yann Tiersen

Yann Tiersen (Fotó/Forrás: Gaelle Evellin)

A nemzetközi sajtóban Japán legvarázslatosabb természeti tüneményeként aposztrofált jazz-zongorista, Hiromi lép fel a világszerte ünnepelt basszusgitáros, Jimmy Johnson és a dobos Simon Phillips kíséretében. Egy másik legenda, a Yellowjackets képlékeny, mindig zseniális zenészekből álló formációja ezúttal a Bob Mintzer, az alapító Russell Ferrante, Will Kennedy és Dane Anderson felállással érkezik. A hegedűs, zongorista, harmonikás és zeneszerző Yann Tiersen, napjaink egyik legnépszerűbb francia muzsikusa, akinek a világhírt az Amélie csodálatos élete című filmhez komponált zenéje hozta el, ezúttal szólóesttel jön Budapestre.

A fesztiválon lép fel a jazz szabadságát a rock energiájával, a klasszikus formakultúrát az experimentális zene bátorságával ötvöző legjelentősebb francia big band, az Orchestre National de Jazz, és igazi kuriózum lesz a Catch-Pop String-Strong crossover estje a Muzikumban, ahol bárki fültanúja lehet, milyen könnyedséggel váltanak át az előadók Bach zenéjéről a tradicionális balkáni muzsikára, a popzenéről a skót felföld ritmusos táncdallamaira, néha füttyszóval, énekkel kísérve a produkciót. Az A38 Hajón ad koncertet az, elektronikus alapú, táncos nu jazz egyik legfontosabb, mostanra újjáalakult formációja, a svéd Koop Oscar Orchestra, valamint korunk downtempo elektronikájának egyik leginvenciózusabb alakja, az Emancipator Ensemble.

Az elektronikus hangzást skandináv népzenével és elképesztő hangszertalálmányokkal ötvözi a Wintergatan, az olasz Sacri Cuori együttes pedig egyedülálló módon jeleníti Fellini, Nino Rota és Morricone filmzenéinek, David Lynch és Angelo Badalamenti filmjeinek misztikus hangulatait és a rock-balladák világát, amerikai bluessal és olasz népzenével ötvözve. A hét fiatal rézfúvós alkotta Mnozil Brass a népzenétől a jazzig, az operettől az operáig dolgoz fel sok-sok humorral és lehengerlő virtuozitással népszerű műveket, akik Bécs, Moszkva és London után Budapesten lépnek fel a fesztivál alkalmából. 

Első alkalommal rendezi meg a Hangvető a CAFe Budapesttel közösen a Budapest Ritmo fesztivált, ami Magyarország legújabb világzenei fesztiválja. A 2015-ben Budapesten rendezett WOMEX sikere inspirálta Budapest Ritmo egész Kelet-Európa első olyan világzenei fesztiválja, amely a régió és a világ találkozási pontja lehet, ahol a különböző kultúrák kölcsönhatásából lesz megújuló energiaforrás. Az első seregszemle fő témája ezért a találkozás, a sokszor valószínűtlen, meglepő egymásra találás: örmények és törökök, franciák és japánok, romák és számik, magyarok és egyiptomiak közös játéka, amely Bartók Béla magyar, román, szerb, szlovák, török és algériai népdalgyűjtéseinek utóéletét öleli fel a régió világzenei sztárjaival a Müpában és a mellette felállított CAFe Sátorban 25 koncerten.

Nincs olyan, hogy kortárs zene

"Csak zene van, a kortárs jelzőt ki kell dobni a szótárunkból", így vezette fel Eötvös Péter zeneszerző az október 7-én induló 25. CAFe Budapestet. A fesztivál klasszikus zenei kínálatáról ide kattintva tudhat meg többet!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.