Jazz/World

Impresszionista hangfestészet Muthspiel-módra

2015.09.28. 14:58
Ajánlom
A nagyszerű harsonás és zongorista, Christian Muthspiel a reneszánsz zeneszerző John Dowland szerzeményeit gondolta újra a modern jazz nyelvén. Október 3-án a BMC-ben lesz hallható ez a különleges zenei időutazás.

Muthspiel John Dowland lantra írt sorozatának nyomán 2013-ban készítette el Seaven Teares című albumát. "Impresszionista hangfestészet", "Erzsébet-kori jazz", "négyszáz éves, mégis aktuális zene" – így lelkesedett a nemzetközi szaksajtó az albumért.

Christian Muthspiel 4 feat. Steve Swallow

Christian Muthspiel 4 feat. Steve Swallow (Fotó/Forrás: Claudio Casanova / AAJ Italia)

Ő maga így nyilatkozott ihletforrásairól: „Amióta az eszemet tudom, mindig lenyűgözött a reneszánsz zene, a hangok többszólamú összefonódása, a zene parttalan áradása, melyet semmi, még az ütemvonalak sem korlátoznak. Négyszázötven évvel John Dowland születése után megpróbáljuk megfejteni e zseniális művek titokzatos lejegyzését és lefordítani azt a mai jazz nyelvére.”

Október 3-án a CAFé Budapest Fesztivál keretein belül az Opus Jazz Clubban lesz hallható ez a különlegesen lágy zenei kísérlet. A harsonás és zongorista Christian Mutspiel mellett Matthieu Michel trombitán és szárnykürtön, Franck Tortiller vibrafonon, Steve Swallow pedig basszusgitáron fog játszani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Tánc

Most már ilyen is van: férfi spicc-cipő

A nemi egyenlőség kérdése a balettet is utolérte: egyre több férfi vágyik új magasságokba, néhányan már spicc-re is felmerészkednek.
Klasszikus

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.
Jazz/World kvíz

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.