Jazz/World

Impresszionista hangfestészet Muthspiel-módra

2015.09.28. 14:58
Ajánlom
A nagyszerű harsonás és zongorista, Christian Muthspiel a reneszánsz zeneszerző John Dowland szerzeményeit gondolta újra a modern jazz nyelvén. Október 3-án a BMC-ben lesz hallható ez a különleges zenei időutazás.

Muthspiel John Dowland lantra írt sorozatának nyomán 2013-ban készítette el Seaven Teares című albumát. "Impresszionista hangfestészet", "Erzsébet-kori jazz", "négyszáz éves, mégis aktuális zene" – így lelkesedett a nemzetközi szaksajtó az albumért.

Christian Muthspiel 4 feat. Steve Swallow

Christian Muthspiel 4 feat. Steve Swallow (Fotó/Forrás: Claudio Casanova / AAJ Italia)

Ő maga így nyilatkozott ihletforrásairól: „Amióta az eszemet tudom, mindig lenyűgözött a reneszánsz zene, a hangok többszólamú összefonódása, a zene parttalan áradása, melyet semmi, még az ütemvonalak sem korlátoznak. Négyszázötven évvel John Dowland születése után megpróbáljuk megfejteni e zseniális művek titokzatos lejegyzését és lefordítani azt a mai jazz nyelvére.”

Október 3-án a CAFé Budapest Fesztivál keretein belül az Opus Jazz Clubban lesz hallható ez a különlegesen lágy zenei kísérlet. A harsonás és zongorista Christian Mutspiel mellett Matthieu Michel trombitán és szárnykürtön, Franck Tortiller vibrafonon, Steve Swallow pedig basszusgitáron fog játszani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World womex

A Romano Drom az egyedüli magyar fellépő az idei Womexen

Az idén húszéves jubileumát ünneplő Romano Drom zenekar koncertet ad a világ legrangosabb világzenei eseményén, a Womexen, amelyet idén ősszel a finnországi Tamperében rendeznek.
Jazz/World interjú

„Engem a zenében elsősorban a kommunikáció izgat”

Tizenöt éves Nagy János Yancha egyik zenekara, a Free Style Chamber Orchestra, ami mottója szerint az „az együttes, amelybe mindenki máshonnan érkezett, de ugyanoda talált haza”. A zenekarvezetővel az október 2-ai jubileumi koncert apropóján beszélgettünk, amit a Müpában adnak.
Jazz/World ajánló

Grammy-díjas nagyságok a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián. Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit.
Jazz/World ajánló

Budapesten is bemutatkozik Harcsa Veronika menő belgiumi zenekara

A Next.Ape tagjai mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. A formáció szeptember 27-én játszik az A38 hajón.
Jazz/World ajánló

Szülővárosáról énekel Budapesten Dee Dee Bridgewater

A project ötlete évek óta érlelődött, miután Dee Dee Bridgewater visszatért Memphisbe, hogy felkutassa a zenei gyökereket, melyek hatással voltak egész életére. Október 7-én a Kongresszusi Központban énekli ezeket a nosztalgiával teli dalokat a Get Closer Concerts szervezésében.