Jazz/World

Impresszionista hangfestészet Muthspiel-módra

2015.09.28. 14:58
Ajánlom
A nagyszerű harsonás és zongorista, Christian Muthspiel a reneszánsz zeneszerző John Dowland szerzeményeit gondolta újra a modern jazz nyelvén. Október 3-án a BMC-ben lesz hallható ez a különleges zenei időutazás.

Muthspiel John Dowland lantra írt sorozatának nyomán 2013-ban készítette el Seaven Teares című albumát. "Impresszionista hangfestészet", "Erzsébet-kori jazz", "négyszáz éves, mégis aktuális zene" – így lelkesedett a nemzetközi szaksajtó az albumért.

Christian Muthspiel 4 feat. Steve Swallow

Christian Muthspiel 4 feat. Steve Swallow (Fotó/Forrás: Claudio Casanova / AAJ Italia)

Ő maga így nyilatkozott ihletforrásairól: „Amióta az eszemet tudom, mindig lenyűgözött a reneszánsz zene, a hangok többszólamú összefonódása, a zene parttalan áradása, melyet semmi, még az ütemvonalak sem korlátoznak. Négyszázötven évvel John Dowland születése után megpróbáljuk megfejteni e zseniális művek titokzatos lejegyzését és lefordítani azt a mai jazz nyelvére.”

Október 3-án a CAFé Budapest Fesztivál keretein belül az Opus Jazz Clubban lesz hallható ez a különlegesen lágy zenei kísérlet. A harsonás és zongorista Christian Mutspiel mellett Matthieu Michel trombitán és szárnykürtön, Franck Tortiller vibrafonon, Steve Swallow pedig basszusgitáron fog játszani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.