Jazz/World

Imprófeszt a Vajdaságban

2010.09.06. 16:30
Ajánlom
Szeptember kilencedikén kezdődik a Szabados György zongorista-zeneszerző és Nagy József színész-táncos nevével fémjelzett magyarkanizsai improvizatív fesztivál a Vajdaságban.

A magyar(országi) művészek jelentős számban képviseltetik magukat ezen a fesztiválon, a megnyitót a Dél-Alföldi Szaxofonegyüttesből ismert ifj. Burány Béla triója celebrálja kilencedikén. Molnár Edvárd fotókiállítását a házigazda Bicskei Zoltán nyitja meg. A Művészetek Házában a holland trombonos, Wolter Wierbos Wollo's World  triója szerepel. Nagy József társulata idén is bemutatóval jelentkezik a fesztiválon, ezúttal Pécs, mint Európa egyik idei kulturális fővárosa produceri közreműködésével.

Burány szintén egyik szereplője a Fújj szél, Zenta, visszhangozz szél című pénteki megemlékezésnek többek között Mezei Kinga, Berecz András, Bogdan Rankovic és Mezei Szilárd társaságában. Várhatóan nem kevésbé izgalmas Szabados György, a fesztivál Nagy József mellett másik meghatározó, visszajáró személyiségének duófellépése Joelle Leandre bőgőssel, melyen Nagy József társulata is látható lesz. A további magyarországi közreműködők közül érdemes megemlíteni Tóth Viktor jam session-jeit és a Bolyki Brothers a capella együttes koncertjét. Szombaton a már Magyarországon is többször szerepelt könnyűkezű zongorista, Kirk Lightsey is színpadra lép a The Real Blues mottójú koncerten, Joe Lee Wilson együttesében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.
Jazz/World kvíz

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Jazz/World müpa

A Nagy Emma Quintet nyerte az idei Jazz Showcase-t

Vasárnap este hatalmas örömzenéléssel zárult a tizenkettedik Jazz Showcase, a gálakoncert előtt pedig az idei tehetségbörze díjazottjait is kihirdették.
Jazz/World népzene

Lehet-e népszerű a népzene?

Kell-e nekünk ez, amit Kodály, Bartók, vagy Kallós Zoltán olyan nagy erővel kutattak és próbáltak átmenteni egy másik kor számára – számunkra?