Jazz/World

Improvizáció hőségre

2006.06.30. 00:00
Ajánlom
Ötödik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Kontakt Tánc Fesztivált Budapesten, július 2. és 10. között.

A szervezők előképzettségtől függetlenül várják az érdeklődőket a workshopokra és előadásokra, melyeken neves külföldi és hazai mesterek tanítanak, adnak elő. A fesztivál két napján bemutatók is lesznek: különleges, egyszeri előadások.

A mindenki számára nyitott Nemzetközi Improvizáció Fesztivált 2002 óta minden évben megrendezik. A program teret ad komoly és elmélyült munkára, bemutatkozásra, előadásokra és koncertekre. A fesztiválra nemzetközileg elismert tanárok, táncművészek és zenészek érkeznek Kanadából, Venezuelából, Amerikából és Európa több országából, akik a kurzusokon és előadásokon mutatják be az improvizációról mint előadási formáról alkotott gondolataikat, munkáikat. A fesztiválon szeretettel látnak minden tánc- vagy előadóművészt, színészt, zenészt, zeneszerzőt, az improvizáció elkötelezett híveit és a műfaj iránt újonnan érdeklődőket.

Július 6-án a tanárok és a meghívott előadók estjén meglévő darabokat, illetve részleteket mutatnak be, július 9-én pedig műhelybemutatók és a résztvevők estje lesz – mindkét esemény koncertekkel zárul. Az előadások a különböző kultúrákból érkezett mesterek és résztvevők itteni és mai találkozásának, munkájának eredménye. A kilenc napos esemény céljaiban követi az előző évek fesztiváljait és elkötelezetten vállalja a folyamatos és (ország)határok nélküli mozgáskutatást, az improvizatív előadói gondolkodásmód megismerését, tanulmányozását és prezentációját. A szervezők az órák széles választékát kínálják, és nagy tudású szakemberektől való tanulásra invitálják az érdeklődőket. Esténként szabad improvizációs jameket, videóvetítést, beszélgetést, fórumot ajánlanak a fesztivál résztvevőinek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.