Jazz/World

In memoriam Pege Aladár

2010.02.23. 01:33
Ajánlom
A Kossuth-díjas nagybőgőművész emlékére rendezett csoportos képzőművészeti kiállítás megnyitóján koncertet is tartanak az óbudai Symbol Art Galériában.

A világhírű nagybőgő-művészre emlékeznek zenész és képzőművész barátai és tisztelői. A megnyitó klasszikus zenei részében fellép: Rudolf András (brácsa) Szilvásy Viktória (hegedű) és Boros Mátyás (hegedű). A koncert második felében Deseő Csaba jazztriója hallható: Deseő Csaba (hegedű), Cseke Gábor (zongora), Szaniszló Richárd (vibrafon), műsorukat Pege Aladár és Deseő Csaba szerzeményeiből valamint örökzöld jazzmelódiákból állították össze.

A bécsi úti Symbol kiállítóterében a következő képzőművészek munkái láthatók: Borsos Mihály fotóművész, Bráda Tibor festőművész, Csavlek András festőművész, Fábián Gyöngyvér festőművész, Fehér László festőművész, Gyémánt László festőművész, Janzer Frigyes szobrászművész, Kádár János Miklós festőművész, Kovács Tamás Vilmos festőművész, Orbán Attila festőművész, Tóth Ernő festőművész, Urbán György festőművész, és Walter Gábor festőművész. A megnyitón beszédet mond Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria címzetes főigazgatója.

Pege Aladár a magyar zenei élet felejthetetlen alakja, 1939-ben  született  Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ahol később maga is tanított, 1969-ben szerezte meg diplomáját, de közben már rendszeresen fellépett jazz pódiumokon is, 1970-ben  pedig díjat nyert a Montreux-i Jazzfesztiválon. Egyik legemlékezetesebb fellépése 1980-ban volt

Bombayben a Jazz Yatra fesztiválon, amikor megkapta ajándékba a világhírű Charles Mingus hangszerét a művész özvegyétől, és a Mingus Dynasty emlékzenekarba is meghívták. Két évvel később a New York-i Carnegie Hall-ban lépett  fel az ottani jazzfesztiválon. Emlékezetes lemezek és koncertek résztvevője itthon is, Art  Farmer, Dexter Gordon, Tony Williams, Leo Wright, Johnny Griffin, Larry Corryell és Randy Brecker, valamint Kőszegi Imre, Babos Gyula, Tomsits Rudolf és sok más kiválóság társaságában szerepelt. Saját kvartettjébe pedig mindig meghívott fiatal magyar muzsikusokat is. 2006. szeptemberében hunyt el.

Március 2, 18:00 Pege Aladár emlékkoncert és kiállításmegnyitó

Symbol Art Galéria

A kiállítás megtekinthető naponta 12-19 óra között, március 9-ig, előzetes bejelentkezés a 06 30 394 0880-es telefonszámon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Plusz

Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint.
Klasszikus

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Nők a zenében

Aki sokkal több, mint John Coltrane özvegye: Alice Coltrane

Azt gondolhatnánk, hogy némi vállveregetés mellett muzikális, de egyszerű háztartásbelinek könyvelik el azt, aki John Coltrane feleségeként akar zenei karriert csinálni. Alice Coltrane-re viszont legfeljebb a szülői értekezleteken hivatkoztak Mrs. Coltrane-ként.
Jazz/World turné

Björk szimfonikus turnéra indul

Az izlandi énekesnő turnéját a kísérletezés jellemzi: szimfonikus zenekari köntösben halljuk a legjobb dalait.
Jazz/World ajánló

Ezt nem szabad kihagyni: Budapesten lép fel Kamasi Washington

2020. június 26-án Budapestre látogat a kortárs jazz nagyágyújának és úttörőjének is tekinthető Kamasi Washington, aki 2018 júniusában megjelent grandiózus albumával, a Heaven and Earth című zenei anyagával hinti majd a libabőrt a Müpa hallgatóságának.
Jazz/World Belle & Sebastian

Először jön Magyarországra a Belle and Sebastian

Még soha nem játszottak itt, az A38-on koncerteznek június végén.
Jazz/World ajánló

A nő, aki már kislány korában Bruce Springsteen haverja volt

Nyolc évvel első budapesti szólókoncertje után saját triója élén tér vissza a fővárosba a multiinstrumentalista Trixie Whitley. Március 8-án legutóbbi albumának anyagával érkezik a Fesztivál Színházba, ahol Childish Gambino és St. Vincent zenészei lesznek partnerei.