Jazz/World

In memoriam Pege Aladár

2010.02.23. 01:33
Ajánlom
A Kossuth-díjas nagybőgőművész emlékére rendezett csoportos képzőművészeti kiállítás megnyitóján koncertet is tartanak az óbudai Symbol Art Galériában.

A világhírű nagybőgő-művészre emlékeznek zenész és képzőművész barátai és tisztelői. A megnyitó klasszikus zenei részében fellép: Rudolf András (brácsa) Szilvásy Viktória (hegedű) és Boros Mátyás (hegedű). A koncert második felében Deseő Csaba jazztriója hallható: Deseő Csaba (hegedű), Cseke Gábor (zongora), Szaniszló Richárd (vibrafon), műsorukat Pege Aladár és Deseő Csaba szerzeményeiből valamint örökzöld jazzmelódiákból állították össze.

A bécsi úti Symbol kiállítóterében a következő képzőművészek munkái láthatók: Borsos Mihály fotóművész, Bráda Tibor festőművész, Csavlek András festőművész, Fábián Gyöngyvér festőművész, Fehér László festőművész, Gyémánt László festőművész, Janzer Frigyes szobrászművész, Kádár János Miklós festőművész, Kovács Tamás Vilmos festőművész, Orbán Attila festőművész, Tóth Ernő festőművész, Urbán György festőművész, és Walter Gábor festőművész. A megnyitón beszédet mond Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria címzetes főigazgatója.

Pege Aladár a magyar zenei élet felejthetetlen alakja, 1939-ben  született  Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ahol később maga is tanított, 1969-ben szerezte meg diplomáját, de közben már rendszeresen fellépett jazz pódiumokon is, 1970-ben  pedig díjat nyert a Montreux-i Jazzfesztiválon. Egyik legemlékezetesebb fellépése 1980-ban volt

Bombayben a Jazz Yatra fesztiválon, amikor megkapta ajándékba a világhírű Charles Mingus hangszerét a művész özvegyétől, és a Mingus Dynasty emlékzenekarba is meghívták. Két évvel később a New York-i Carnegie Hall-ban lépett  fel az ottani jazzfesztiválon. Emlékezetes lemezek és koncertek résztvevője itthon is, Art  Farmer, Dexter Gordon, Tony Williams, Leo Wright, Johnny Griffin, Larry Corryell és Randy Brecker, valamint Kőszegi Imre, Babos Gyula, Tomsits Rudolf és sok más kiválóság társaságában szerepelt. Saját kvartettjébe pedig mindig meghívott fiatal magyar muzsikusokat is. 2006. szeptemberében hunyt el.

Március 2, 18:00 Pege Aladár emlékkoncert és kiállításmegnyitó

Symbol Art Galéria

A kiállítás megtekinthető naponta 12-19 óra között, március 9-ig, előzetes bejelentkezés a 06 30 394 0880-es telefonszámon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Színház

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.