Jazz/World

In memoriam Pege Aladár

2010.02.23. 01:33
Ajánlom
A Kossuth-díjas nagybőgőművész emlékére rendezett csoportos képzőművészeti kiállítás megnyitóján koncertet is tartanak az óbudai Symbol Art Galériában.

A világhírű nagybőgő-művészre emlékeznek zenész és képzőművész barátai és tisztelői. A megnyitó klasszikus zenei részében fellép: Rudolf András (brácsa) Szilvásy Viktória (hegedű) és Boros Mátyás (hegedű). A koncert második felében Deseő Csaba jazztriója hallható: Deseő Csaba (hegedű), Cseke Gábor (zongora), Szaniszló Richárd (vibrafon), műsorukat Pege Aladár és Deseő Csaba szerzeményeiből valamint örökzöld jazzmelódiákból állították össze.

A bécsi úti Symbol kiállítóterében a következő képzőművészek munkái láthatók: Borsos Mihály fotóművész, Bráda Tibor festőművész, Csavlek András festőművész, Fábián Gyöngyvér festőművész, Fehér László festőművész, Gyémánt László festőművész, Janzer Frigyes szobrászművész, Kádár János Miklós festőművész, Kovács Tamás Vilmos festőművész, Orbán Attila festőművész, Tóth Ernő festőművész, Urbán György festőművész, és Walter Gábor festőművész. A megnyitón beszédet mond Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria címzetes főigazgatója.

Pege Aladár a magyar zenei élet felejthetetlen alakja, 1939-ben  született  Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ahol később maga is tanított, 1969-ben szerezte meg diplomáját, de közben már rendszeresen fellépett jazz pódiumokon is, 1970-ben  pedig díjat nyert a Montreux-i Jazzfesztiválon. Egyik legemlékezetesebb fellépése 1980-ban volt

Bombayben a Jazz Yatra fesztiválon, amikor megkapta ajándékba a világhírű Charles Mingus hangszerét a művész özvegyétől, és a Mingus Dynasty emlékzenekarba is meghívták. Két évvel később a New York-i Carnegie Hall-ban lépett  fel az ottani jazzfesztiválon. Emlékezetes lemezek és koncertek résztvevője itthon is, Art  Farmer, Dexter Gordon, Tony Williams, Leo Wright, Johnny Griffin, Larry Corryell és Randy Brecker, valamint Kőszegi Imre, Babos Gyula, Tomsits Rudolf és sok más kiválóság társaságában szerepelt. Saját kvartettjébe pedig mindig meghívott fiatal magyar muzsikusokat is. 2006. szeptemberében hunyt el.

Március 2, 18:00 Pege Aladár emlékkoncert és kiállításmegnyitó

Symbol Art Galéria

A kiállítás megtekinthető naponta 12-19 óra között, március 9-ig, előzetes bejelentkezés a 06 30 394 0880-es telefonszámon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.
Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Színház

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Klasszikus

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.