Jazz/World

India a Trafóban

2007.02.27. 00:00
Ajánlom
A Dagar dinasztia eredete ugyan a XIV. századig nyúlik vissza, de már akkor is a zenélés töltötte ki az életüket. Március 10-én a Trafóban hallhatjuk a család két tagját dhrupadot játszani. Sőt, a koncert előtt hét órakor filmvetítés is lesz: Mani Kaul: Dhrupad című alkotásából láthatnak részleteket a kelet zenéje után érdeklődők.

A dhrupad stílus az indiai klasszikus zene legősibb formája, első leírása több mint 2000 éves. A kezdetektől fogva két jellemző előadási formája volt: az egyik az énekelt dhrupad, a másik, a legrégebbi ábrázolásokon is könnyen azonosítható hangszeren, a rudra-vina-n szólalt meg, mely az Indiában használatos hangszerek közül a leginkább meditatív hangzással bír. A XIV. század tájékán a dhrupad kilépett a templomokból és állandó főszereplője lett a fejedelmi udvarok zenei életének. Erre az időre vezethető vissza a Dagar család töretlen zenei-leszármazási láncolata, melyet e koncerten két nagyszerű előadó fog képviselni, mindketten a család 20. zenészgenerációjához tartoznak. A koncerteket pakhawaj-on Agle Sanjay kíséri.

Ustad Bahauddin Dagar (rudra-vina)
Tanulmányait édesapjánál, kora egyik legelismertebb rudra-vina játékosánál, Ustad Zia Mohiuddin Dagarnál kezdte 11 éves korában. Édesapja halála után nagybátyja, a nagyszerű dhrupad énekes Ustad Zia Fariduddin Dagar vezetésével tanult tovább. India minden zenei fesztiválján adott már koncertet és rendszeresen játszik Indián kívül is. Tanítványai, tisztelői vannak szerte a világban, valamint számos indiai klasszikus zenére szakosodott kiadónál jelent meg lemeze: Music Today (India); Makars (Franciaország); Indian Music Archives (USA). Ustad Bahauddin Dagar rendszeresen ad koncerteket az Indiai Nemzeti Televizióban (CPC, és Doordarshan); a Star Plus Channel-nél (Ninad) és a Music Asia Channel-nél.

Ustad Wasifuddin Dagar (ének)
Ustad Wasifuddin Dagar a Dagar család énekes ágának képviselője. A családi zenei hagyománya apáról fiúra, idős zenészektől a fiatalabb generációra száll évszázadok óta. Ustad Wasifuddin Dagar a család félve ápolt dhrupad zenei hagyományának méltó képviselője. Wasifuddin-nak abban a szerencsében volt része, hogy a legendás Ustad Rahimuddin Khan Dagar-tól, nagyapja testvérétől is tanulhatott. De a Dagar család más nagyhírű, idős énekese is tanította. 1994 óta szólókoncerteket ad szerte a világban, miközben folytatja tanulmányait Ustad Fahimuddin Dagar, Ustad Zia Fariduddin Dagar és Ustad Sayeeduddin Dagar segítségével és koncertjein terjeszti a dhrupad tiszta formáját, hogy ez az ősi a hagyomány fennmaradhasson.

(2007. március 10. 20:00 Trafó - Kortárs Művészetek Háza (Budapest) - Ustad Bahauddin Dagar (rudra vina) és Ustad Wasifuddin Dagar (ének) koncertje; Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei III., jegyár: 2000 Ft, diákoknak 1500 Ft, a Trafó bérlet érvényes)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.