Jazz/World

India a Trafóban

2007.02.27. 00:00
Ajánlom
A Dagar dinasztia eredete ugyan a XIV. századig nyúlik vissza, de már akkor is a zenélés töltötte ki az életüket. Március 10-én a Trafóban hallhatjuk a család két tagját dhrupadot játszani. Sőt, a koncert előtt hét órakor filmvetítés is lesz: Mani Kaul: Dhrupad című alkotásából láthatnak részleteket a kelet zenéje után érdeklődők.

A dhrupad stílus az indiai klasszikus zene legősibb formája, első leírása több mint 2000 éves. A kezdetektől fogva két jellemző előadási formája volt: az egyik az énekelt dhrupad, a másik, a legrégebbi ábrázolásokon is könnyen azonosítható hangszeren, a rudra-vina-n szólalt meg, mely az Indiában használatos hangszerek közül a leginkább meditatív hangzással bír. A XIV. század tájékán a dhrupad kilépett a templomokból és állandó főszereplője lett a fejedelmi udvarok zenei életének. Erre az időre vezethető vissza a Dagar család töretlen zenei-leszármazási láncolata, melyet e koncerten két nagyszerű előadó fog képviselni, mindketten a család 20. zenészgenerációjához tartoznak. A koncerteket pakhawaj-on Agle Sanjay kíséri.

Ustad Bahauddin Dagar (rudra-vina)
Tanulmányait édesapjánál, kora egyik legelismertebb rudra-vina játékosánál, Ustad Zia Mohiuddin Dagarnál kezdte 11 éves korában. Édesapja halála után nagybátyja, a nagyszerű dhrupad énekes Ustad Zia Fariduddin Dagar vezetésével tanult tovább. India minden zenei fesztiválján adott már koncertet és rendszeresen játszik Indián kívül is. Tanítványai, tisztelői vannak szerte a világban, valamint számos indiai klasszikus zenére szakosodott kiadónál jelent meg lemeze: Music Today (India); Makars (Franciaország); Indian Music Archives (USA). Ustad Bahauddin Dagar rendszeresen ad koncerteket az Indiai Nemzeti Televizióban (CPC, és Doordarshan); a Star Plus Channel-nél (Ninad) és a Music Asia Channel-nél.

Ustad Wasifuddin Dagar (ének)
Ustad Wasifuddin Dagar a Dagar család énekes ágának képviselője. A családi zenei hagyománya apáról fiúra, idős zenészektől a fiatalabb generációra száll évszázadok óta. Ustad Wasifuddin Dagar a család félve ápolt dhrupad zenei hagyományának méltó képviselője. Wasifuddin-nak abban a szerencsében volt része, hogy a legendás Ustad Rahimuddin Khan Dagar-tól, nagyapja testvérétől is tanulhatott. De a Dagar család más nagyhírű, idős énekese is tanította. 1994 óta szólókoncerteket ad szerte a világban, miközben folytatja tanulmányait Ustad Fahimuddin Dagar, Ustad Zia Fariduddin Dagar és Ustad Sayeeduddin Dagar segítségével és koncertjein terjeszti a dhrupad tiszta formáját, hogy ez az ősi a hagyomány fennmaradhasson.

(2007. március 10. 20:00 Trafó - Kortárs Művészetek Háza (Budapest) - Ustad Bahauddin Dagar (rudra vina) és Ustad Wasifuddin Dagar (ének) koncertje; Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei III., jegyár: 2000 Ft, diákoknak 1500 Ft, a Trafó bérlet érvényes)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.