Jazz/World

India a Trafóban

2007.02.27. 00:00
Ajánlom
A Dagar dinasztia eredete ugyan a XIV. századig nyúlik vissza, de már akkor is a zenélés töltötte ki az életüket. Március 10-én a Trafóban hallhatjuk a család két tagját dhrupadot játszani. Sőt, a koncert előtt hét órakor filmvetítés is lesz: Mani Kaul: Dhrupad című alkotásából láthatnak részleteket a kelet zenéje után érdeklődők.

A dhrupad stílus az indiai klasszikus zene legősibb formája, első leírása több mint 2000 éves. A kezdetektől fogva két jellemző előadási formája volt: az egyik az énekelt dhrupad, a másik, a legrégebbi ábrázolásokon is könnyen azonosítható hangszeren, a rudra-vina-n szólalt meg, mely az Indiában használatos hangszerek közül a leginkább meditatív hangzással bír. A XIV. század tájékán a dhrupad kilépett a templomokból és állandó főszereplője lett a fejedelmi udvarok zenei életének. Erre az időre vezethető vissza a Dagar család töretlen zenei-leszármazási láncolata, melyet e koncerten két nagyszerű előadó fog képviselni, mindketten a család 20. zenészgenerációjához tartoznak. A koncerteket pakhawaj-on Agle Sanjay kíséri.

Ustad Bahauddin Dagar (rudra-vina)
Tanulmányait édesapjánál, kora egyik legelismertebb rudra-vina játékosánál, Ustad Zia Mohiuddin Dagarnál kezdte 11 éves korában. Édesapja halála után nagybátyja, a nagyszerű dhrupad énekes Ustad Zia Fariduddin Dagar vezetésével tanult tovább. India minden zenei fesztiválján adott már koncertet és rendszeresen játszik Indián kívül is. Tanítványai, tisztelői vannak szerte a világban, valamint számos indiai klasszikus zenére szakosodott kiadónál jelent meg lemeze: Music Today (India); Makars (Franciaország); Indian Music Archives (USA). Ustad Bahauddin Dagar rendszeresen ad koncerteket az Indiai Nemzeti Televizióban (CPC, és Doordarshan); a Star Plus Channel-nél (Ninad) és a Music Asia Channel-nél.

Ustad Wasifuddin Dagar (ének)
Ustad Wasifuddin Dagar a Dagar család énekes ágának képviselője. A családi zenei hagyománya apáról fiúra, idős zenészektől a fiatalabb generációra száll évszázadok óta. Ustad Wasifuddin Dagar a család félve ápolt dhrupad zenei hagyományának méltó képviselője. Wasifuddin-nak abban a szerencsében volt része, hogy a legendás Ustad Rahimuddin Khan Dagar-tól, nagyapja testvérétől is tanulhatott. De a Dagar család más nagyhírű, idős énekese is tanította. 1994 óta szólókoncerteket ad szerte a világban, miközben folytatja tanulmányait Ustad Fahimuddin Dagar, Ustad Zia Fariduddin Dagar és Ustad Sayeeduddin Dagar segítségével és koncertjein terjeszti a dhrupad tiszta formáját, hogy ez az ősi a hagyomány fennmaradhasson.

(2007. március 10. 20:00 Trafó - Kortárs Művészetek Háza (Budapest) - Ustad Bahauddin Dagar (rudra vina) és Ustad Wasifuddin Dagar (ének) koncertje; Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei III., jegyár: 2000 Ft, diákoknak 1500 Ft, a Trafó bérlet érvényes)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.