Jazz/World

India Mozartja a Trafóban

2009.03.13. 00:00
Ajánlom
Március 28-án folytatódik az Indiai Klasszikus Zene Mesterei című sorozat a Trafóban: ezúttal a dél-indiai dallamokat chitravinán és mridangamon megszóltatók legkiválóbbjai, N. Ravikiran és Dr. Trichy Samlaran varázsolnak el mindenkit egy koncert erejéig.

A sorozat korábbi estjein a hindusztáni (észak-indiai) kultúrával ismerkedhettünk meg, ezúttal pedig a karnatikus (dél-indiai) világ költözik a Trafóba. A koncert előtt, 19.15-től M.S. Subbulakshmiról, a nemrég elhunyt világhírű énekesnőről láthatunk dokumentumfilmet magyar felirattal, majd nyolctól az élő zenéé lesz a főszerep.

A 42 éves, Madraszban (Tamil Nadu, India) élő N. Ravikiran a dél-indiai zene leghíresebb zeneszerzője. Már kétéves korában elkápráztatta a zenészeket azzal, hogy képes volt számos rágát (hangsort) felismerni. Édesapjától, Narasimhantól kezdett tanulni és ötévesen, énekesként mutatkozott be először a színpadon. Nem sokkal ezután a Madraszi Zeneakadémia professzorait bűvölte el azzal, hogy képes volt beazonosítani 325 rágát és 175 tálát (ritmusciklus). Ekkor kapta az ”India Mozartja" becenevet. Ravikiran a legismertebb és legvirtuózabb chitravina játékos (21 húros ősi indiai hangszer), akit az Ausztrál Nemzeti Rádió a világ legnagyszerűbb slide zenészeként jellemzett. A muzsikus saját hangszere mellett mesterien játszik az ugyancsak slide Hawaii gitáron is.

A Ravikirannal színpadra lépő Dr. Trichy Sankaran világhírű ütőhangszeres, az indiai klasszikus zene tudósa és zeneszerző. Több mint 50 éve ad karnatikus zenei koncerteket, játszott India legkiemelkedőbb művészeivel. Hagyományos fellépései mellett előad gamelán, jazz, elektronikus és különböző afrikai zenekarokban.

(Március 28. 20:00 Trafó (Budapest) – Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei VII.; km.: N. Ravikiran (chitravina), Dr. Trichy Sankaran (mridangam))

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.