Jazz/World

Indiai klasszikus zene és tánc mesterfokon

2007.06.29. 00:00
Ajánlom
Augusztus 14-én a Benczúr-kertben különleges estre kerül sor, amelynek első felében Sandhyadipa Kar, az odisszi klasszikus táncot táncoló művésznő kápráztatja el a közönséget, az est második felében pedig a Calcutta trió válogat a legeszebb rágákból.

Az odisszi egyike az ősi klasszikus indiai táncoknak, amely templomi tánc és India északi államából, Orissából származik. A tánc a Jagannath Puri és Konark templomok falain található faragott szobrok táncos pózait kelti életre. Bája abban rejlik, hogy a tribanghi nevű alap pozícióban a táncos teste nőiesen törik meg a csípőnél a mellkasnál és a nyaknál, egy gyönyörű körvonalat rajzolva.

Sandhyadipa (Szandiadípa) Kar neves indiai művészcsalád sarja, aki India északi államában Orissában született. A nagyapja, Pandit Khetramohan Kar jeles tabla művész és az édesapja, Shri Prafulla Kar jól ismert zenei rendező, énekes és dalszövegíró. Sandhyadipa Kar 1982-ben kezdett táncot tanulni az odissi tánc nemzetközi hírnevű nagymesterétől Guru Shri Kelucharan Mohapatrától. Azóta folyamatosan fellép India és a világ színpadain.

Sandhyadipa szerepelt szóló és csoportos darabokban az odisszi tánc olyan tekintélyeivel, mint Padma Shree Late Sanjukta Panigrahi és Guru Shri Kelucharan Mohapatra. A Sangeet Natak Akadémia 1996-os Táncfesztiváljának meghívottja volt, és "Sringar Mani" díjat kapott Bombayben a kiemelkedő táncteljesítményéért. 20 éve tanítja az odisszi táncot. 1982 óta a nagymester Guru Kelucharan Mohapatra kurzusain segédkezett és tagja volt a Srijan nevű iskolájának. Jelenleg az Egyesült Államokban él és tanítja, népszerűsíti az odisszi táncot és zenét.

Az est másik szereplője a 31 éve alapított Calcutta trió, ahol szitáron a világhírű indiai szitár-mester, Pandit Ravi Shankar egyetlen európai tanítványa Kozma András játszik. A magyar szitáros 31 éves pályafutása során számos nagy sikerű koncertet adott itthon és külföldön, így természetesen Indiában is neves indiai zenészekkel együttműködve.

Szalai Péter az indiai páros ütő-hangszeren, a tablán játszik. Az ő mestere Ustad Alla Rakha volt, aki nagyon hosszú ideig állandó kísérője volt Ravi Shankarnak. Hat éve bekövetkezett halála óta fia, Zakir Hussain (a világhírű Shakti együttes tagja, aki 2006 márciusában Budapesten is fellépett a Millenáris Parkban) a guru-baija, azaz Péter tőle kapja a leghíresebb és legkiválóbb bombay-i gharana féltve őrzött titkait. Dr. Molnár András a trióban a tanpura nevű kísérő hangszeren játszik.

A Calcutta trió fő célja alapításától fogva a 3500 éves indiai klasszikus zene tradíciójának, csodálatos rágáinak, a világ legfejlettebb élő zenei ritmus rendszerének a lehető legtöbb hallgatóval való megismertetése. A trió 31 év alatt sokat koncertezett külföldön (legutóbb Indiában, előtte Angliában), de a legfontosabbnak a hazai közönséggel való találkozást tartja. Ennek érdekében 29 éve működtetik az Európában párját ritkító Indiai Zene Klubbot havi rendszerességgel a Budapest, II. kerületi Marczibányi Művelődési Központban. Közös estet szerveztek a trióval továbbá Johar Ali Khan hegedű művésznek, G. S. Rajan banszuri (bambusz fuvola) művésznek, Ketaki Narayan bharatanatyam-, Aditi Mangaldas kathak-, Kausalya Reddy, Tilottama Puri kuchipudi-, Sandhyadipa Kar odisszi klasszikus táncművésznőknek és társulataiknak.

(2007. augusztus 14. 19:00 Benczúr-kert (Budapest) - Sandhyadipa (Szandiadípa) Kar (tánc) és a Calcutta trió estje; tagjai: Kozma András (szitár), Szalai Péter (tabla), Dr. Molnár András (tanpura)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.