Jazz/World

Indul a Veszprémfest!

2014.07.01. 17:56
Ajánlom
Július 15-től 20-ig ismét a jazz és a világzene nemzetközi húzónevei veszik birtokukba a veszprémi Szentháromság teret. Indul a Veszprémfest!

Mali és a karibi világ csak a térképen van messze egymástól -bizonyítja majd a nyitónapon Fatoumata Diawara a fiatal, regényes életű, mali származású énekesnő és Roberto Fonseca, a kubai zongoravirtuóz. Előbbi napjaink afrikai fiataljainak szenvedéseit énekli meg, a kubai jazzista pedig a helyi hagyományok és a mai, utcai stílus képviselője - azonos gyökerek, különböző felfogásban; izgalmas találkozásnak ígérkezik.

Az ezt követő napokon előbb Katie Melua, az egyik legnagyobb lemezsikereket arató brit előadónő lép fel első ízben magyar színpadon. Dani Klein, a Vaya Con Dios nagyasszonya csupán a zenekar Nah neh nah száma miatt is halhatatlanná vált volna - ő azonban két évtizede a topon van, koncertek százaival a háta mögött.

Az acid jazz londoni úttörője, a The Brand New Heavies  a fesztivál negyedik napján bizonyítja be, hogy még ma is képes hozni a zenekarra oly jellemző funk-hangulatot. 2013-ban kiadott Forward című lemezük számai mellett természetesen megszólalnak majd a régi nagy slágerek is. Hasonlóan az utánuk fellépő, Grammy-díjas  Youssou Ndourhoz.

Az utolsó napon rendezik meg a  Magyar Jazz Napját, többek között olyan nevekkel, mint Tony Lakatos, Kőszegi Imre, Patches Stewart, Gary Willis, Horváth Charlie, David Liebman, Adam Nussbaum, a Pátkai Rozina Sextet és a Modern Art Orchestra.

És hogy a kísérőrendezvények se maradjanak ki a sorból: a Kolostorban a Nagy Generáció képviselői játszanak négy estén át, július 16-tól: Sebestény Márta Andrejszki Judittal és Balogh Kálmánnal, majd Somló Tamás és barátai, őket Dés László és követi, a sort pedig Karácsony János és Angler Ákos duója zárja. Mindezek mellett az Óváros téren a színpad tíz napon át a hazai zenészeké; a jazz és a jazzel határos műfajok képviselőié, a vokális, inkább populáris, szórakoztató, ugyanakkor minőséget képviselő zenekaroké.

Kérdésünk:  Fatoumata Diawara 2013-ban közreműködött Roberto Fonseca legutóbbi lemezén. Mi volt a lemez címe?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat Fatoumata Diawara és a kubai zongorista Roberto Fonseca közös, július 15-i koncertjére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.