Jazz/World

Indulnak az élő koncertek a Fonó nagytermében már májusban

2021.05.18. 12:05
Ajánlom
A Fonó nagyterme ültetett széksorokkal a szabályozások szerint megnyitja kapuit. Várva várt élő koncertekre kerülhet végre sor, lesz olyan ’hibrid’ esemény, amelyet online streamen is közvetítenek.

Május 21-én a Chalaban koncertjével nyit ki a nagyterem a közönség előtt. A zenekart Saïd Tichiti marokkói zenész alapította, egyedi módon ötvözik a marokkói zenét a közép-európai, a balkáni, és a cigány stílus zenei hagyományaival. Zenéjük túlmutat a népzenén, hiszen céljuk, hogy egyesüljenek a déli és északi, keleti és nyugati hangszerek és dallamok. Ennek eredménye, hogy minden Chalaban koncert vagy album tele van sivataggal és szellemiséggel, amelyet Közép-Európa melankolikus dallamai simogatnak. A Chalaban eddig 6 albumot jelentett meg, legutóbbi albumuk lemezbemutató koncertjére a Müpában került sor. A Fonó-béli koncertről bővebben itt »»

CimbaliGipsygroup-120040.jpeg

Cimbaliband & Horváth Alexandra (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

A Cimbaliband végre élőben is bemutatja decemberben megjelent Gipsy Fushion című lemezét, amelyen Horváth Alexandra és az Ungár Balázs által vezetett zenekar közös zenei anyagát hallhatjuk. A lemezbemutató koncertre május 22-én kerül sor a Fonó nagytermében, ahol már személyesen is részt lehet venni az ültetett koncerten. Ezt az eseményt élőben is streameljük online, tehát aki még személyesen nem szeretne eljönni, az online változatra válthat jegyet.

A Gipsy Fushion című lemezt Fonogram-díjra is jelölték idén, bekerült a legjobb hat album közé világzene-népzene kategóriában. Horváth Alexandra, az erdélyi Őrkőről származó és a TV2 Ének Iskolájában és a Megasztárban is nagy sikerrel szerepelt énekesnő három éve dolgozik együtt a Cimbaliband csapatával ezen a műsoron.

"Ez a lemez tisztelgés. Tisztelgés a nagy roma elődök emléke előtt. Olyan feldolgozásokat tartalmaz, amiket a múltban tekintélyes népszerűségre tett roma származású énekesnők és zenészek hagyományoztak az utókorra.

Ez a lemez a múlt megidézése. Megidézzük a szellemét azoknak a karakteres díváknak és cigány prímásoknak, akik élő lenyomatot hagytak Kelet-Európa kultúrszövetén. A mai napig hatást gyakorolnak a világzene állandóan változó, fejlődő ’nyelvezetére’.  Ez a lemez kihívás. Ezt a szellemiséget visszaadni egy szintúgy roma származású énekesnő számára mindig nagy kihívás és megtiszteltetés is." (részlet a lemezborítóról)

A koncertről bővebben itt »»

Magyar Bori lesz a vendég a Balázs Elemér Group hosszú idő után újra élő első koncertjén május 28-án. Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zenekara tavaly ünnepelte a 20. évfordulót, Celebration 20&10 című albumukat Fonogam-díjra is jelölték idén jazz kategóriában. Az egyedi BEG hangzásvilággal a Fonó-béli koncerten ezúttal magyar népdalok szólalnak meg Magyar Bori csodálatos hangján. A koncertről bővebben itt »»

Május 29-én a Branka trió lép a Fonó színpadára Félig egészen című produkciójával – egészen élőben. A trió vendégei Varga Veronika (ének, bőgő) és Babcsán Bence (szaxofon, klarinét) lesznek. A “Félig-egészen” a Branka Trio zenei projektje, melynek címe és gondolata Branka már-már szállóigévé vált mondatából származik: “Apukám szerb, anyukám magyar, ezért én félig szerb, félig magyar vagyok, de inkább úgy érzem, egészen szerb és egészen magyar.” E gondolatiságot követve a projekt célja, hogy hidat képezzen és megtalálja a vékony határmezsgyét a zenén keresztül olyan látszólag egymástól távol álló fogalmak, mint régi-új, hagyományos-modern, ismert-ismeretlen, fél-egész, egység-kettősség, vagy két különböző kultúra, két földrajzi pont között. A koncertről bővebben itt »»

A koncertekre a belépés érvényes belépőjegy mellett, érvényes védettségi igazolvány és arcképes igazolvány felmutatásával lehetséges. A maszkviselés a Fonó területén beltéren kötelező, kivéve a vendéglátóegységet.

A Fonó további programjai a honlapon olvashatók!

Fejléckép: Branka Trió (forrás: Fonó Budai Zeneház)

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Júniusban irány Szentendre! – Jazz esték a Barcsay udvarban

Szentendre évszaktól függetlenül mindig kínál valami varázslatosat, június elején a jazzkedvelőket kényezteti majd. Nemzetközi és hazai sztárokkal indul a Ferenczy Múzeumi Center új programsorozata, a Jazz Estek Szentendrén, melynek eseményeit a hangulatos Barcsay udvarban kísérhetik figyelemmel 2022. június 3. és 5. között.
Jazz/World ajánló

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Jazz/World ajánló

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.
Jazz/World magazin

Szaxofonos főhajtás a nagy elődök előtt – Kenny Garrett újra Budapesten!

Aligha lehetne méltóbb zárlata a JazzFest Budapestnek, mint Kenny Garrett fellépése a MOMKultban. A világhírű altszaxofonos ezúttal tavalyi Sounds From The Ancestors albumának dalait és vele a rhythm & blues, az afro-kubai dallamvilág lüktetését és egész kozmopolita lényét hozza el május 12-én.
Jazz/World ajánló

Müpa Jazztavasz énekszóra, big bandre

A Müpa a kezdetek óta jazzel ünnepli a tavasz legszebb hónapját, idén két év kihagyás után ismét hódolhat a közönség a műfaj iránti szenvedélyének. Sarah McKenzie bensőséges szólóestjét, a Yellowjackets big band hangzású albumát, a Grammy-jelölt Cyrille Aimée összetéveszthetetlen muzsikáját hozza el Budapestre.