Jazz/World

Indulnak az élő koncertek a Fonó nagytermében már májusban

2021.05.18. 12:05
Ajánlom
A Fonó nagyterme ültetett széksorokkal a szabályozások szerint megnyitja kapuit. Várva várt élő koncertekre kerülhet végre sor, lesz olyan ’hibrid’ esemény, amelyet online streamen is közvetítenek.

Május 21-én a Chalaban koncertjével nyit ki a nagyterem a közönség előtt. A zenekart Saïd Tichiti marokkói zenész alapította, egyedi módon ötvözik a marokkói zenét a közép-európai, a balkáni, és a cigány stílus zenei hagyományaival. Zenéjük túlmutat a népzenén, hiszen céljuk, hogy egyesüljenek a déli és északi, keleti és nyugati hangszerek és dallamok. Ennek eredménye, hogy minden Chalaban koncert vagy album tele van sivataggal és szellemiséggel, amelyet Közép-Európa melankolikus dallamai simogatnak. A Chalaban eddig 6 albumot jelentett meg, legutóbbi albumuk lemezbemutató koncertjére a Müpában került sor. A Fonó-béli koncertről bővebben itt »»

CimbaliGipsygroup-120040.jpeg

Cimbaliband & Horváth Alexandra (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

A Cimbaliband végre élőben is bemutatja decemberben megjelent Gipsy Fushion című lemezét, amelyen Horváth Alexandra és az Ungár Balázs által vezetett zenekar közös zenei anyagát hallhatjuk. A lemezbemutató koncertre május 22-én kerül sor a Fonó nagytermében, ahol már személyesen is részt lehet venni az ültetett koncerten. Ezt az eseményt élőben is streameljük online, tehát aki még személyesen nem szeretne eljönni, az online változatra válthat jegyet.

A Gipsy Fushion című lemezt Fonogram-díjra is jelölték idén, bekerült a legjobb hat album közé világzene-népzene kategóriában. Horváth Alexandra, az erdélyi Őrkőről származó és a TV2 Ének Iskolájában és a Megasztárban is nagy sikerrel szerepelt énekesnő három éve dolgozik együtt a Cimbaliband csapatával ezen a műsoron.

"Ez a lemez tisztelgés. Tisztelgés a nagy roma elődök emléke előtt. Olyan feldolgozásokat tartalmaz, amiket a múltban tekintélyes népszerűségre tett roma származású énekesnők és zenészek hagyományoztak az utókorra.

Ez a lemez a múlt megidézése. Megidézzük a szellemét azoknak a karakteres díváknak és cigány prímásoknak, akik élő lenyomatot hagytak Kelet-Európa kultúrszövetén. A mai napig hatást gyakorolnak a világzene állandóan változó, fejlődő ’nyelvezetére’.  Ez a lemez kihívás. Ezt a szellemiséget visszaadni egy szintúgy roma származású énekesnő számára mindig nagy kihívás és megtiszteltetés is." (részlet a lemezborítóról)

A koncertről bővebben itt »»

Magyar Bori lesz a vendég a Balázs Elemér Group hosszú idő után újra élő első koncertjén május 28-án. Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zenekara tavaly ünnepelte a 20. évfordulót, Celebration 20&10 című albumukat Fonogam-díjra is jelölték idén jazz kategóriában. Az egyedi BEG hangzásvilággal a Fonó-béli koncerten ezúttal magyar népdalok szólalnak meg Magyar Bori csodálatos hangján. A koncertről bővebben itt »»

Május 29-én a Branka trió lép a Fonó színpadára Félig egészen című produkciójával – egészen élőben. A trió vendégei Varga Veronika (ének, bőgő) és Babcsán Bence (szaxofon, klarinét) lesznek. A “Félig-egészen” a Branka Trio zenei projektje, melynek címe és gondolata Branka már-már szállóigévé vált mondatából származik: “Apukám szerb, anyukám magyar, ezért én félig szerb, félig magyar vagyok, de inkább úgy érzem, egészen szerb és egészen magyar.” E gondolatiságot követve a projekt célja, hogy hidat képezzen és megtalálja a vékony határmezsgyét a zenén keresztül olyan látszólag egymástól távol álló fogalmak, mint régi-új, hagyományos-modern, ismert-ismeretlen, fél-egész, egység-kettősség, vagy két különböző kultúra, két földrajzi pont között. A koncertről bővebben itt »»

A koncertekre a belépés érvényes belépőjegy mellett, érvényes védettségi igazolvány és arcképes igazolvány felmutatásával lehetséges. A maszkviselés a Fonó területén beltéren kötelező, kivéve a vendéglátóegységet.

A Fonó további programjai a honlapon olvashatók!

Fejléckép: Branka Trió (forrás: Fonó Budai Zeneház)

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Klasszikus

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Jazz-kalandra hív a Kati Bár

Június 18-án a balatonboglári Bábel Camp klubban ad nyárindító koncertet a legendás ’80-as évekbeli budapesti szórakozóhely nevét viselő Kati Bár jazz-formáció.
Jazz/World ajánló

Csík Jánossal köszöntik a nyarat Újpalotán

A XV. kerületi Boldog Salkaházi Sára templom udvara ad otthont június 21. és 25. között az Újpalotai Nyári Játékoknak, amelynek programjai ingyenesen látogathatók.
Jazz/World hír

Gitárpengetéstől lesz hangos Balatonfüred

Immár 16. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legjelentősebb gitárfesztiválját, a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált, amely a több hónapnyi bezártság után friss zenei élményeket szeretne nyújtani a városba látogatóknak.
Jazz/World gyász

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Jazz/World ajánló

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.