Jazz/World

Intro Fesztivál másodszor

2006.11.24. 00:00
Ajánlom
Az idén második alkalommal megrendezett Intro Fesztivált talán már nem szükséges bemutatni: egy fesztivál, amely négy népszerű budapesti kulturális intézmény összefogásából született.

Ez négy helyszínt, a Jövő Háza Központot, a Trafót, a Műcsarnokot és az A38 Hajót köt össze, amelyeknek bár adottságaik eltérőek és a művészeti élet különböző területein tevékenykednek, a kortárs kultúra kulcsfontosságú helyei Budapesten. Magától értetődő tehát, hogy összefogásukból egy igazán színes, változatos, gazdagon virágzó fesztivál jöhet létre. Egy fesztivál, aminek programjában a kortárs képzőművészet éppúgy megjelenik, mint a tánc, a jazz és a legfrissebb elektronikus zenei műfajok.

Intro, azaz bevezetés, intro, azaz bemutatás. Az Intro Fesztivál ezúttal – persze sok más egyéb program mellett – a kortárs észak-európai művészeti életet mutatja be, legalább egy kis gyorstalpaló bevezetés erejéig. A fesztivál „előhangjaként” a svéd nu jazz duó, a Koop érkezik az A38 Hajóra, a világhírű norvég jazz-zenész, Bugge Wesseltoft a Trafóba; a Műcsarnokban Skandináviát és Finnországot bemutató kiállítás nyílik, a Jövő Háza Központban pedig egy kicsit délebbről, Nagy-Britanniából érkezik a világhírű Afro Celt Sound System. Mindezek mellett persze számtalan nemzetközi és magyar fellépő, program, koncert, színházi előadás és egyéb esemény jelzi az Intro Fesztivál változatosságát.

Ízelítő a Jövő Háza Központ programjaiból

November 30-án a Gáyan Uttejak Orchestra és Hortobágyi László koncertje várja az érdeklődőket este nyolctól. A Gáyan Uttejak Orchestra műveire a legtalálóbb talán a XXI. századi kamarazene fogalma lenne. Egy olyan zenéé, amely az Európán kívüli magas kultúrák zenei hagyományait ötvözi egy lehetséges, de eddig meg nem valósult igazi világzene megteremtésének céljával. Az együttes futurisztikus zenei kompozíciói – több mint 50 kiadott lemez – különböző nemzetközi és magyar kiadók gondozásában kerültek publikálásra. Számtalan díjat nyertek már itthon és világszerte egyaránt. Előadásaikon a tradicionális hindu-mohamedán és a klasszikus észak-indiai zenei világok eredeti hangszereléssel és élő elektronikai vezérléssel, érdekes hangszintézisben szólalnak meg. Miután pár évvel ezelőtt megszakadt munkakapcsolatuk a Suns of Arqua zenekarral, Hortobágyi László az elmúlt éveket a Gáyan Uttejak Society újjászervezésével töltötte, amelynek reinkarnációja hosszú idő után, az Intro Fesztivál nyitókoncertjeként mutatkozik be először.

December elsején Joey Calderazzo és a Transform Quintett lép színpadra. Joey Calderazzo személyében egy olyan zenei nagyságot köszönthetünk itthon, akinek művészete a világon már szinte mindenhol lenyűgözte a közönséget, de hazánkban még csak egyszer járt (majd tíz évvel ezelőtt, egy koncert erejéig Bob Berg kíséretében) annak ellenére, hogy lemezeit és felvételeit számtalan zeneszerető vásárolja és hallgatja. Magyarországi látogatása azért is fontos, mert szokásától eltérően nem saját zenekarával, hanem egy magyar zenekarral, a Transform Quintettel tervezi koncertjeit. Ezen az estén Calderazzo mainstreamben gyökeredző zenei világa keveredik a TTQ fúziós jazz alapú muzsikájával, túllépve a stílusok közötti határokon. A The Transform Quintet immáron harmadik albumát várhatjuk a lemezboltokba, mégis elmondható: a Quintet igazi új szín a hazai zenei palettán. Kompozícióikban egyaránt betekintést engednek a cross-over jazz, a mainstream, az instrumentális latin és a klasszikus romanticizmus világába.

Másnap, december másodikán az idei Sziget Fesztiválon hatalmas sikert arató, angol Afro Celt Sound System muzsikáját hallgathatja a nagyérdemű. Az együttes megalapításának alapötlete az az elmélet volt, amely szerint a kelták Afrikából érkeztek Írországba. Ennek a felfedezésnek eredményeként látott napvilágot 1996-os albumuk, a Volume1: Sound Magic, amely a kilencvenes évek egyik legizgalmasabb fúziós projectje lett. Ezt követte még két lemez, majd tavaly az Anatomic című album, amelyen a kelta és a nyugat-afrikai hagyomány keveredik techno elemekkel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.