Jazz/World

Ismered a világ legjobb berber zenekarát?

2014.07.07. 13:23
Ajánlom
Én csak most fedeztem fel őket, pedig kisebb megszakításokkal 1979 óta léteznek.

Őszintén szólva egészen a mai napig egyetlen berber bandát sem ismertem, sőt, az egész afrikai kontinensről talán ha egyet, a Tumi And The Volume-ot, akiknek a koncertjét egyszer valamikor a Mezzón sikerült elcsípnem, amikor még volt Mezzóm. Már nincs.

A Tinariwen alapítói Maliból, azon belül is a Szahara szívéből érkeztek a világzenei szcéna élvonalába. Kezdetben helyi lakodalmakon léptek fel, majd 2001-ben - nyugati léptékkel mérve beláthatatlanul későn - kiadták első albumukat, ami óriási siker lett, 2012-ben pedig el is nyerték a legjobb világzenei albumnak járó Grammy-díjat.  A nevük egyébként azt jelenti, hogy „Sivatagi Fiúk", ami így lefordítva akár öttagú fiúzenekart is takarhatna.

Az alapító Ibrahim Ag Alhabib szerint a zenekar története akkor kezdődött el, amikor gyerekkorában látott egy amerikai western filmet, amiben a főszereplő cowboy gitározott. Legyünk hálásak, hogy nem például a szájharmonikára kapott rá, bár lehet, hogy azzal is maradandót alkotott volna.

Így azonban maradt az elektromos gitár, és a kb. harminc tagot számláló zenekar egészen különleges, alig kategorizálható hangzásvilága. Ha most hirtelen Ibrahim Ag Alhabib játékához hasonlót kellene mondanom, talán a Doors-gitáros Robby Krieger tökéletesen szabálytalan, mindenféle popzenei klisével szembemenő, utánozhatatlan prüntyögését mondanám.  Ha van jobb ötletetek, mindenképp szóljatok.

De elég is a szóból, jöjjenek inkább a Sivatagi Fiúk:

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.