Jazz/World

Ismét EuroMed Fesztivál

2010.05.17. 00:24
Ajánlom
2010. június 3-13 között immár harmadszor rendezik meg az EuroMed Fesztivált, mely 2007-ben vette kezdetét és 2009 óta három országban valósul meg az Európai Unió Kulturális Keretprogramjának támogatásával. A rendezvény idén az UNESCO Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Éve programsorozat része lett.

A budapesti fesztivál keretében június 8-10 között 11 ország zenészei (Tunézia, Egyiptom, Olaszország, Törökország, Izrael, Spanyolország, Belgium, Finnország, Portugália, Szerbia és Lengyelország) 5 napra érkeznek hozzánk, hogy a magyar művészekkel együtt a tradicionális és a modern zenei műfajokban szerzett tapasztalataikat megosszák egymással. Egy-egy zenész egyedi játékát, valamint az arab, a zsidó, az afrikai, a balkáni és a jazz zene sajátos elemeit felhasználva, 9 új világzenei produkció kerül majd bemutatásra. Az új, közös kompozíciók az európai identitás sokszínűségét és a legkülönbözőbb kortárs zenei műfajok közötti együtműködés fontosságát kívánják közvetíteni. Ezen túlmenően a szervezők célja hangsúlyozni a zene szerepének fontosságát a kultúrák közötti kommunikációban, illetve kiemelni, hogy a különböző kultúrák találkozásából új egyetemes értékek születhetnek.

A fellépők között a teljesség igénye nélkül ott van például Minata Traoré belga énekesnő, aki az orientalista és jazz zenében egyszerre jártas tunéziai hegedűssel, Youssef Haj-al lép majd fel; Rão Kyao, aki a török lantos Mehmet Polat-al távol-keleti és török népzenét fog játszani; az ütőhangszeres Horváth Kornél Sameer Makhul izraeli lantossal és a szerb bőgős Vasilic Nedad-al mutat be közös pordukciót; a modern felfogású flamenco énekes, Paloma Povedano pedig a tunéziai kanun játékos Daly Trikivel zenél majd együtt.

A helyszínt a belvárosi Gödör Klub biztosítja, a fesztivál ingyenes.

A szerb és lengyel rendezvények időpontjai: június 9-11 Belgrád, június 11-13 Katowice.

Részletes program: www.cremm.com

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.