Jazz/World

Ismét népzenei találkozó Kecskeméten

2013.09.10. 14:08
Ajánlom
A Hagyományok Háza immár negyedszer rendezi meg a kecskeméti Kulturális és Konferencia Központtal közösen a fél évszázados múltra visszatekintő Kecskeméti Népzenei Találkozót szeptember 18. és 22. között.

Az idei eseménysorozattal jeles népzenekutatónk, Lajtha László halálának 50., valamint a kiváló néptánckutató, Martin György halálának 30. évfordulójára emlékezünk. A magyar néptánckutatást a nemzetközi élmezőnybe helyező tudósunk munkásságát a Martin György, a néptánckutató című fotó- és dokumentumkiállítás mutatja be, valamint a beavatottak részére A népzene- és néptánckutatás eredményeinek társadalmi hasznosulása címmel tudományos tanácskozásra is sor kerül.

 A hagyományőrző zenészek, táncosok és énekesek péntek esti gálaműsorával a szervezők azt kívánják szemléltetni, hogy a magyar nyelvterület falvaiban még ma is tetten érhető az a zenei kultúra, amely több mint egy évszázaddal ezelőtt odavonzotta a népzenekutatókat. Mellettük a színpadon olyan fiatal népzenészek és néptáncosok is megmutatják tudásukat, akik nem elégedtek meg a folklórdokumentumok lenyomataival, és a népművészet fortélyait személyes találkozások során, saját gyűjtéseik közben, a hagyományőrző mesterektől tanulták el, úgymond kézből-kézbe kapva a tudást.

A szombati gálaműsorban a Kecskemétről kiinduló Csík Zenekar és meghívott vendégelőadóinak jubileumi koncertjét élvezheti a közönség. A fesztivál programjaiban helyet kapnak magyarországi és határon túli népzenészek koncertjei, és a szervezők ismét kiírták a pályázatot az elsőként 2007-ben, és azóta rendszeresen, minden találkozó alkalmával megrendezett népzenei prímásversenyre is. A találkozó csatolt rendezvényeként kecskeméti iskolák diákjai a tantermeikben, rendhagyó népzenei órák keretében is találkozhatnak a fesztivál szereplőivel. A programkínálatból idén sem maradhat el vasárnapi játszóház foglalkozásaival tarkított tradicionális főtéri népművészeti vásár. A népzenei találkozó ideje alatt látogathatók lesznek Bács-Kiskun megye kézműves alkotóinak kiállításai, és a fesztivál programjait természetesen minden este a tavaly nagy sikerrel lezajlott Fölszállott a páva televíziós népzenei- és néptánc tehetségkutató vetélkedő győzteseinek hajnalig tartó táncházával zárjuk.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Klasszikus

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet kiválóságai Szentendrén

Július 24-én különleges zenei csemegére számíthatnak a Szentendrére látogatók, hiszen a MűvészetMalom udvarán Borbély Mihály és zenésztársai mellett, László Attila is színpadra lép.