Jazz/World

Ismét népzenei találkozó Kecskeméten

2013.09.10. 14:08
Ajánlom
A Hagyományok Háza immár negyedszer rendezi meg a kecskeméti Kulturális és Konferencia Központtal közösen a fél évszázados múltra visszatekintő Kecskeméti Népzenei Találkozót szeptember 18. és 22. között.

Az idei eseménysorozattal jeles népzenekutatónk, Lajtha László halálának 50., valamint a kiváló néptánckutató, Martin György halálának 30. évfordulójára emlékezünk. A magyar néptánckutatást a nemzetközi élmezőnybe helyező tudósunk munkásságát a Martin György, a néptánckutató című fotó- és dokumentumkiállítás mutatja be, valamint a beavatottak részére A népzene- és néptánckutatás eredményeinek társadalmi hasznosulása címmel tudományos tanácskozásra is sor kerül.

 A hagyományőrző zenészek, táncosok és énekesek péntek esti gálaműsorával a szervezők azt kívánják szemléltetni, hogy a magyar nyelvterület falvaiban még ma is tetten érhető az a zenei kultúra, amely több mint egy évszázaddal ezelőtt odavonzotta a népzenekutatókat. Mellettük a színpadon olyan fiatal népzenészek és néptáncosok is megmutatják tudásukat, akik nem elégedtek meg a folklórdokumentumok lenyomataival, és a népművészet fortélyait személyes találkozások során, saját gyűjtéseik közben, a hagyományőrző mesterektől tanulták el, úgymond kézből-kézbe kapva a tudást.

A szombati gálaműsorban a Kecskemétről kiinduló Csík Zenekar és meghívott vendégelőadóinak jubileumi koncertjét élvezheti a közönség. A fesztivál programjaiban helyet kapnak magyarországi és határon túli népzenészek koncertjei, és a szervezők ismét kiírták a pályázatot az elsőként 2007-ben, és azóta rendszeresen, minden találkozó alkalmával megrendezett népzenei prímásversenyre is. A találkozó csatolt rendezvényeként kecskeméti iskolák diákjai a tantermeikben, rendhagyó népzenei órák keretében is találkozhatnak a fesztivál szereplőivel. A programkínálatból idén sem maradhat el vasárnapi játszóház foglalkozásaival tarkított tradicionális főtéri népművészeti vásár. A népzenei találkozó ideje alatt látogathatók lesznek Bács-Kiskun megye kézműves alkotóinak kiállításai, és a fesztivál programjait természetesen minden este a tavaly nagy sikerrel lezajlott Fölszállott a páva televíziós népzenei- és néptánc tehetségkutató vetélkedő győzteseinek hajnalig tartó táncházával zárjuk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.
Jazz/World magazin

Jégből készült hangszereken játszanak az első jégzenei fesztiválon

Színházzá alakítottak egy 2600 méter magasan fekvő iglut az olasz Alpokban, a Vermiglióban lévő létesítményben jégzenei fesztivált rendeznek több mint 60 koncerttel a programban három hónapon át.
Jazz/World ajánló

Nap- és holdzene is lesz hétvégén a Fonóban

Január 12-én különleges együttállás figyelhető meg a Sztregova utcai univerzumban: a nevét a bolgár ’holdacska’ szóból kölcsönző világzenei szupernova, a Meszecsinka, valamint a hat női énekes-egyéniségből alakult a cappella együttes, a Napfonat lép fel egyazon estén.