Jazz/World

Ismét népzenei találkozó Kecskeméten

2013.09.10. 14:08
Ajánlom
A Hagyományok Háza immár negyedszer rendezi meg a kecskeméti Kulturális és Konferencia Központtal közösen a fél évszázados múltra visszatekintő Kecskeméti Népzenei Találkozót szeptember 18. és 22. között.

Az idei eseménysorozattal jeles népzenekutatónk, Lajtha László halálának 50., valamint a kiváló néptánckutató, Martin György halálának 30. évfordulójára emlékezünk. A magyar néptánckutatást a nemzetközi élmezőnybe helyező tudósunk munkásságát a Martin György, a néptánckutató című fotó- és dokumentumkiállítás mutatja be, valamint a beavatottak részére A népzene- és néptánckutatás eredményeinek társadalmi hasznosulása címmel tudományos tanácskozásra is sor kerül.

 A hagyományőrző zenészek, táncosok és énekesek péntek esti gálaműsorával a szervezők azt kívánják szemléltetni, hogy a magyar nyelvterület falvaiban még ma is tetten érhető az a zenei kultúra, amely több mint egy évszázaddal ezelőtt odavonzotta a népzenekutatókat. Mellettük a színpadon olyan fiatal népzenészek és néptáncosok is megmutatják tudásukat, akik nem elégedtek meg a folklórdokumentumok lenyomataival, és a népművészet fortélyait személyes találkozások során, saját gyűjtéseik közben, a hagyományőrző mesterektől tanulták el, úgymond kézből-kézbe kapva a tudást.

A szombati gálaműsorban a Kecskemétről kiinduló Csík Zenekar és meghívott vendégelőadóinak jubileumi koncertjét élvezheti a közönség. A fesztivál programjaiban helyet kapnak magyarországi és határon túli népzenészek koncertjei, és a szervezők ismét kiírták a pályázatot az elsőként 2007-ben, és azóta rendszeresen, minden találkozó alkalmával megrendezett népzenei prímásversenyre is. A találkozó csatolt rendezvényeként kecskeméti iskolák diákjai a tantermeikben, rendhagyó népzenei órák keretében is találkozhatnak a fesztivál szereplőivel. A programkínálatból idén sem maradhat el vasárnapi játszóház foglalkozásaival tarkított tradicionális főtéri népművészeti vásár. A népzenei találkozó ideje alatt látogathatók lesznek Bács-Kiskun megye kézműves alkotóinak kiállításai, és a fesztivál programjait természetesen minden este a tavaly nagy sikerrel lezajlott Fölszállott a páva televíziós népzenei- és néptánc tehetségkutató vetélkedő győzteseinek hajnalig tartó táncházával zárjuk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Vizuál

Ingyen nézhetőek a Cirko filmjei online

A négyzet, a Táncterápia, a Férfiak fecskében, vagy személyes kedvencünk, a Tű, cérna, szerelem is bekerültek a Cirko Film új online videotékájába, ahol március 30-ig az is kényelmesen mozizhat, aki valami miatt nem jut el a moziba.
Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Ruben Brandt, mocskos graffitik és barokk portré sültkrumplival

A csoportos kiállítás izgalmas keresztmetszetet ad egy csapatnyi kortárs magyar alkotó művészetéből - a Műcsarnok munkatársainak válogatásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Fekete-Kovács Kornél: „Amikor improvizálunk, akkor meditálunk”

Fekete-Kovács Kornél a „jógikus” lét tíz alapvető szabályát foglalta zenébe a Foundations című új, tíztételes művében, amit március 17-én mutatnak be a Müpában. A Modern Art Orchestra mellett olyan vendégművészek működnek közre az üzenet átadásában, mint Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Fenyvesi Márton, Dés András és Szalai Péter.
Jazz/World gyémánt bálint trió

Íme a megújult Gyémánt Bálint Trió első videója!

Az egyik legismertebb jazzgitárosunk, Gyémánt Bálint új zenei koncepciójához új zenésztársakat hívott: Bartók Vince basszusgitárossal és Szabó Dániel Ferenc dobossal április 10-én a BJC-ben veszi kezdetét közös zenei utazásuk. Addig is hallgasd debütáló dalukat, a Pyramidiont!
Jazz/World hír

Zenészlegendák ünneplik a 75 éves Joni Mitchellt

Március 23-án egyetlen alkalommal az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatjuk a legendás énekes-dalszerző hetvenötödik születésnapjára rendezett Los Angeles-i koncert felvételét, Joni 75 – Sztárok köszöntik Joni Mitchellt címmel.
Jazz/World Nők a zenében

Akik megmutatták, hogy melltartóban is lehet szaxofonozni

A híres jazzmagazin, a DownBeat 1937-ben közölt egy cikket, melynek címe így szólt: How Can You Blow A Horn With A Brassiere? Aki ezt megválaszolta, Peggy Gilbert volt, aki egy egész korszak női zenészének törekvését foglalta össze.
Jazz/World demokrácia

A jazz úgy működik, ahogy egy demokratikus társadalomnak kellene

Kölcsönös tisztelet, egymásra figyelés és őszinte kommunikáció - ezek nélkül még a legtehetségesebb jazz-zenészek sem képesek együtt játszani.