Jazz/World

IV. Louis Armstrong Jazzfesztivál

2007.06.16. 00:00
Ajánlom
A Louis Armstrong Jazzfesztivált már negyedik éve rendezik meg a Nógrád-megyei Bánki-tó partján felállított színpadon. A fesztiválra hagyományosan június utolsó hétvégéjén kerül sor, idén június 29-30-án.

A fesztivál szervezője a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány, mely kuratóriumának elnöke Finok Zoltán, a Jazz Steps zenekar tagja. Az alapítvány a jazz hétvége szervezésén túl céljának tekinti a tehetséges fiatalok támogatását, pályájuk egyengetését, egyéb jazzkoncertek szervezését, hazai és külföldi jazztörténeti kutatásokat.

A fesztiválon fellépett már többek között a Bohém Ragtime Band, a Four Fathers, a Benkó Dixieland Band, a Jazz Steps, a Hot Jazz Band, a Nothing But Swing (Szlovákia), a Budapest Ragtime Band, a Jazz Band Ball (Lengyelország), Joe Muranyi and His All Stars, a Bolyki Brothers, a Shaffer’s Riffers (Csehország), az Apáti Dixieland Band és a Molnár Dixieland Band.

A fesztivál házigazdája idén is Joe Murányi lesz, aki Louis Armstrong utolsó (egyébként magyar származású) klarinétosa volt. A fesztivál egyik érdekessége, hogy Murányi Úr az összes zenekarral fellép. Az évek során a kezdeti, főleg ismerősökből álló szűkebb érdeklődő kör tekintélyessé duzzadt: tavaly több mint háromezren látogattak el a fesztiválra. A színpadi koncerteken kívül idén számos programmal készülnek a szervezők, melyeknek a Tó Wellness Hotel biztosít helyszínt: lesz fórumbeszélgetés a zenészekkel a hotel éttermében, délutáni és éjszakai "örömzenélés" a hotel kertjében álló Louis Armstrong szobornál valamint meg lehet nézni Eifert János fotóművész fotókiállítását is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.