Jazz/World

Iyer: ilyen a kreatív zene

2015.03.10. 07:13
Ajánlom
Napjaink egyik vezető jazz-zongoristája, Vijay Iyer a januárban megjelent triólemezével március 19-én szerepel először Budapesten a Zeneakadémia Nagytermében. - írja Zipernovszky Kornél. Jegyzetében kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt.

Ebben a rovatban már vagy féltucatszor emlegettem a nevét. Budapesti meghívása először elmaradt (a művész az egész turnét lemondta), majd a Zeneakadémia kistermébe tették, de a szervezők hamar belátták, hogy a nagyterembe való. Nem állom meg tehát, hogy napjaink egyik legizgalmasabb, óriási hatást keltő jazz-zongoristájától, Vijay Iyerről ne írjak kicsit hosszabban. Tökéletesen illusztrálja Iyernek a nemzetközi zenei életben elfoglalt helyét, hogy abban a sorozatban lép most fel, melyben a pesti közönség Brad Mehldaut és Chick Coreát ünnepelte.

Itthoni ismertsége ezzel a koncerttel feltehetően tovább nő (ehhez talán egy kicsit hozzájárult hosszabb interjúm vele, amelyet a Kaligramm című folyóirat közölt két és fél éve). De senki se higgye, hogy Magyarországon először játszik: ezelőtt majdnem hét évvel, a Mediawave-en 2008-ban Győrben hallottam, akkor duóban lépett fel Rudresh Mahanthappával, a szintén indiai származású amerikai szaxofonossal. Új hangként emlegetett kettősük beilleszkedése az amerikai jazzbe, főleg szokatlan etnikai identitásuk miatt, nem volt zökkenőmentes folyamat, sőt. Egyik lemeze indiai klasszikus zenészekkel készült, triófelvételeivel rengeteg elismerést szerzett (Accelerando 2012, Historicity 2010; mindkettő ACT Records, és ugyanitt közben egy szóló albumot is kiadott).

Iyer New York államban született és nevelkedett, gyerekkorától tizenöt éven át hegedülni tanult, zongoristaként inkább autodidakta. Húszévesen a Yale-en matematika-fizika (!) szakon szerezte első diplomáját, fizika tanulmányait a Berkeley-n folytatta, ahol egy egyéni doktori programot is elvégzett Technológia és zene címmel. Fokozatosan pályát módosított és professzionális zenész lett, először Steve Coleman, majd Amiri Baraka, a Chicago Art Ensemble tagjai, Wadada Leo Smith, Anthony Braxton és mások mellett alakította ki esztétikáját, amely a kortárs jazz határait feszegeti. Ő maga ezt a megközelítést kreatív zenének nevezi. Egy bő évtized alatt felért a csúcsra, 2011-ben az év zenésze lett az amerikai Jazzújságírók Szövetségének szavazásán. 2012-ben az amerikai jazz establishment fórumának tartott, hetvenkilencedik évfolyamát jegyző Downbeat című jazzmagazin kritikusi szavazásán egyszerre öt kategóriát nyert meg, ez rekord a folyóirat történetében, miközben egy évvel előtte még az utánpótlás kategóriában lett első ugyanitt. Különösen meglepő ez annak fényében, hogy Iyer az avantgárdként vagy kortársként jellemezhető, kompromisszumoktól elzárkózó, társadalmilag elkötelezett jazzhagyomány folyatójaként határozza meg magát, és művészi, elméleti, valamint oktatói tevékenységének egyik fókusza ennek az iránynak a népszerűsítése.

Iyer a zenei élet szinte minden területén hihetetlenül aktív. Párhuzamosan legalább fél tucat olyan alkotóműhelyként működő zenekarnak is vezetője vagy tagja, amilyeneket más muzsikusok jó, ha kettőt vagy hármat tudnak egyszerre működtetni. Szabad felfogású zenekara, a Fieldwork szintén trió. További projektjeiben együtt dolgozik a hip-hop verselő Mike Laddel, Teju Cole regényíróval pedig néhány hónapja működött együtt úgy, hogy Cole a regényéből olvasott fel részleteket a koncerten. A kortárs és az elektronikus zene sem idegen tőle, és az irodalmon túl is nyitott a társművészetekre (film, színház, multimédia, stb.). Iyer rendszeresen publikál tudományos, művészeti és pedagógiai témákban, fellépését a 2009-es Londoni Jazzfesztiválon például a The Guardian című brit napilap az aranymetszésről szóló tudományos ismeretterjesztő cikkével harangozta be. 

Iyer most egy egészen új anyaggal érkezik hozzánk (mondjuk nem arról híres, hogy olyan sokat játszaná a régi számait), amelynek rengeteg érdekessége van. Triójával a közérthetőbb, elsőre is könnyen vonzóvá váló zenei profilját mutatja anélkül, hogy bármit feladna borzasztó magasra törő esztétikai elveiből. Tizenöt éve rendszeresen játszik együtt Stephan Crump bőgőssel, Marcus Gilmore dobossal is majdnem ugyanilyen hosszú ideje, tehát egymás legkisebb rezdülésére is azonnal tudnak reagálni. Crumpról mindig megjegyzik, hogy Roy Haynes, az iskolateremtő jazzdobos unokája, persze már rég nem szorul rá ilyen ajánlásokra. A trió tavaly New Yorkban vette az ECM lemezkiadó számára a Break Stuff című, a jazztörténeti hagyományra több ponton is utaló, hallatlanul változatos lemezt. Újabb bizonyítékot adnak ezzel a felvétellel azoknak a kezébe, akik úgy gondolják, és én osztom ezt a nézetet, hogy Iyer művészi jelentősége már most is csak a legnagyobbakhoz mérhető. Iyer az ECM-nél már két teljesen más jellegű albumot is kiadott: a Mutations című kamarazenei jellegű felvételt és a filmzenei projektjét: Radhe Radhe: Rites of Holi.

Amilyen nagy termékenységgel, fantasztikus tempóban, óriási ihletettséggel és átgondoltsággal alkot, csodálatos pillanatokat fog szerezni a közönségnek. A brit Jazzwise című szaklap kritikusa szerint "Vijay Iyernek megvan a képessége rá, hogy a jazz-zongorázás nyelvét mindig újra megújítsa". Ezzel egybecseng, ami a néhány hete megjelent új lemezükről a Pop Matters című tekintélyes, független amerikai online lapban olvasható a lemezről: "Ez a trió továbbra is az egyik olyan jazzegyüttes, amelyik minden alkalommal valami újat fedez fel magának". A Chicago Tribune című napilap pedig úgy értékeli, hogy semmi kétség, Iyer az egyik legkreatívabb és a leginnovatívabb jazzművész a negyven alattiak között. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.