Jazz/World

Jam session a Dóm téren

2006.06.23. 00:00
Ajánlom
Augusztus 2-án Joe Murányi, Louis Armstrong egykori klarinétosa és Chris Barber lesz az idei Dóm Dixie Gála vendége a Dóm téren. Házigazda a szegedi Molnár Dixieland Band és a Storyville Jazz Band.

Molnár Gyula nem a legjobb időben szerelmesedett bele a dzsesszbe: a hatvanas évek elejétől a Shadows meg a Beatles, a gitárzene határozta meg a könnyűzenét a világban, Molnár pedig '64-ben alakított dzsesszzenekart.

- Olyanok voltunk mi is, mint New Orleansban a feketék: vagy valami lebujban lehetett játszani, vagy az utcán - mondja Molnár. Persze, legendás helyek voltak akkor Szegeden: például az újszegedi Tóth vendéglő, nyáron meg a Ligetben a Vigadó, ahol egyszerre 800 ember is hallgathatta az élő zenét. Legendás emberek jöttek-mentek a szegedi éjszakában: fiatal volt Boncz Géza, innen indult Nagy Bandó András. Alighanem csak a szegedieknek mond valamit Várhelyi Janó, Beke Dezső, vagy Jobbágy Dezső neve, akit Jeannak becéztek. Molnárt is megismerték az utcán, sőt, amikor egyszer valaki a sötétben meg akarta verni, mások megvédték: ne bántsd már, hát ez a szaxofonos a Tóthnál!

Külföldre kell elmenni, hogy ne számítson, a magyar művész pesti-e vagy vidéki. Molnárék sokat jártak nyugatra, főleg Hollandiába; ott megismerte őket a szakma. Nem számított, hogy megtömött Zsigulikon 90-nel döcögtek el odáig, csak a zene. Egyszer Németországban bementek egy klubba, a falon meglátták az európai dzsessz családfáját, annak a legfelső régióiban meg saját magukat. Az ilyen elismerések adtak erőt a folytatáshoz, meg az, hogy összeismerkedtek szinte mindenkivel, akinek neve van a dixielandben.

- Ma már ritkábban megyünk Nyugat-Európába, amelyet a rendszerváltás óta elárasztottak a keleti muzsikusok. Szinte kajáért, piáért játszanak, olyan szegények; lengyelek, bolgárok, oroszok - jobbnál jobb zenészek! - mondja Molnár Gyula. - Nem azért nem megyünk, mert annyira nagy művészeknek tartjuk magunkat, csak mi egy kicsit beleöregedtünk már abba, hogy a földön aludjunk.

Két éve, a zenekar megalakulásának 40. évfordulójára kiadtak itthon egy CD-t, amelynek a kiadási jogát megvásárolta egy nagy New Orleans-i lemezkiadó, amely európai zenészektől is ad ki CD-ket -, ha nagyon jónak tartja őket. A szerencse mellett mindig ott jár a balszerencse - a lemez megjelenése késik, mert közben New Orleanst elmosta a hurrikán.

Remélhetőleg nem mossa el viszont a Dóm Dixie Gálát augusztus 2-án. Ez a produkció korábban az újszegedi szabadtéri színpadon talált otthont, csak 1998 óta része a Dóm téri programnak. Két szegedi zenekar, a Molnár Dixieland Banden kívül a Storyville Jazz Band játszik, és vendégeket hívnak - lehetőleg világhírűeket. Az idén az egyik sztárvendég Joe Murányi, Louis Armstrong egykori klarinétosa lesz, aki már többször járt a szabadtérin, a másik pedig a brit Chris Barber, a világ talán legjobb harsonása. Többen akarták már száműzni a dzsesszt a Dóm térről, pedig 85-90 százalékos házak voltak eddig. Aminek pedig Molnár Gyula különösen örül: a hatalmas színpadon és a négyezres nézőtéren is ugyanolyan hangulat, igazi örömzene szokott kialakulni, mint a zártkörű klubokban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ziggy marley

Reggae-láz Veszprémben

Július 11-én egy jamaikai reggae-koncerttel nyitja meg kapuit a VeszprémFest, melynek sztárja a műfaj szuperhőse, Bob Marley ma már szintén veteránnak számító fia, Ziggy Marley lesz. Az énekes először lép fel hazánkban.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.