Jazz/World

Jam session a Dóm téren

2006.06.23. 00:00
Ajánlom
Augusztus 2-án Joe Murányi, Louis Armstrong egykori klarinétosa és Chris Barber lesz az idei Dóm Dixie Gála vendége a Dóm téren. Házigazda a szegedi Molnár Dixieland Band és a Storyville Jazz Band.

Molnár Gyula nem a legjobb időben szerelmesedett bele a dzsesszbe: a hatvanas évek elejétől a Shadows meg a Beatles, a gitárzene határozta meg a könnyűzenét a világban, Molnár pedig '64-ben alakított dzsesszzenekart.

- Olyanok voltunk mi is, mint New Orleansban a feketék: vagy valami lebujban lehetett játszani, vagy az utcán - mondja Molnár. Persze, legendás helyek voltak akkor Szegeden: például az újszegedi Tóth vendéglő, nyáron meg a Ligetben a Vigadó, ahol egyszerre 800 ember is hallgathatta az élő zenét. Legendás emberek jöttek-mentek a szegedi éjszakában: fiatal volt Boncz Géza, innen indult Nagy Bandó András. Alighanem csak a szegedieknek mond valamit Várhelyi Janó, Beke Dezső, vagy Jobbágy Dezső neve, akit Jeannak becéztek. Molnárt is megismerték az utcán, sőt, amikor egyszer valaki a sötétben meg akarta verni, mások megvédték: ne bántsd már, hát ez a szaxofonos a Tóthnál!

Külföldre kell elmenni, hogy ne számítson, a magyar művész pesti-e vagy vidéki. Molnárék sokat jártak nyugatra, főleg Hollandiába; ott megismerte őket a szakma. Nem számított, hogy megtömött Zsigulikon 90-nel döcögtek el odáig, csak a zene. Egyszer Németországban bementek egy klubba, a falon meglátták az európai dzsessz családfáját, annak a legfelső régióiban meg saját magukat. Az ilyen elismerések adtak erőt a folytatáshoz, meg az, hogy összeismerkedtek szinte mindenkivel, akinek neve van a dixielandben.

- Ma már ritkábban megyünk Nyugat-Európába, amelyet a rendszerváltás óta elárasztottak a keleti muzsikusok. Szinte kajáért, piáért játszanak, olyan szegények; lengyelek, bolgárok, oroszok - jobbnál jobb zenészek! - mondja Molnár Gyula. - Nem azért nem megyünk, mert annyira nagy művészeknek tartjuk magunkat, csak mi egy kicsit beleöregedtünk már abba, hogy a földön aludjunk.

Két éve, a zenekar megalakulásának 40. évfordulójára kiadtak itthon egy CD-t, amelynek a kiadási jogát megvásárolta egy nagy New Orleans-i lemezkiadó, amely európai zenészektől is ad ki CD-ket -, ha nagyon jónak tartja őket. A szerencse mellett mindig ott jár a balszerencse - a lemez megjelenése késik, mert közben New Orleanst elmosta a hurrikán.

Remélhetőleg nem mossa el viszont a Dóm Dixie Gálát augusztus 2-án. Ez a produkció korábban az újszegedi szabadtéri színpadon talált otthont, csak 1998 óta része a Dóm téri programnak. Két szegedi zenekar, a Molnár Dixieland Banden kívül a Storyville Jazz Band játszik, és vendégeket hívnak - lehetőleg világhírűeket. Az idén az egyik sztárvendég Joe Murányi, Louis Armstrong egykori klarinétosa lesz, aki már többször járt a szabadtérin, a másik pedig a brit Chris Barber, a világ talán legjobb harsonása. Többen akarták már száműzni a dzsesszt a Dóm térről, pedig 85-90 százalékos házak voltak eddig. Aminek pedig Molnár Gyula különösen örül: a hatalmas színpadon és a négyezres nézőtéren is ugyanolyan hangulat, igazi örömzene szokott kialakulni, mint a zártkörű klubokban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World videó

Imádjuk a mongol torokénekes és kislánya duettjét!

Nem pusztán bájos felvétel, hanem igazi, eredeti zenei élmény Batzorig Vaanchigot és kislányát hallgatni. Videó.