Jazz/World

Jam session a Művészetek Palotájában

2005.08.15. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotája hagyományteremtő szándékkal hirdeti meg augusztus 20-ai ünnepi örömzenéjét (jam session), amely 18:00 órakor kezdődik, és a tűzijáték után is folytatódik. A maratoni koncerten fellépnek a jazz legkiválóbb hazai művészei és tehetséges fiataljai, de este hat és nyolc óra között az amatőr muzsikusokat is várják: hozzák magukkal hangszerüket, és szálljanak be az örömzenélésbe!

Az elmúlt évtizedek zenetörténetének egyik legizgalmasabb fejezete a jam session kialakulása. Ez a fogalom kötöttségek nélküli örömzenélést jelent, amikor a muzsikusok előzetesen megbeszélt felállás, hangszerelés és műsor nélkül találkoznak a színpadon, s akár órákon át improvizálnak. Charlie Parker, John Coltrane, Ornette Coleman, Miles Davis és más legendás zenészek jam session-jei – a lemezfelvételeknek köszönhetően – mindmáig meghatározó élményt nyújtanak a zenerajongóknak.

Augusztus 20-án 18:00 és 20:00 óra között három „rezidens" jazz-zenekart hallhat a közönség a Művészetek Palotája előtti tereken, illetve az előcsarnokban: a Pege Quartetet (vezetője: Pege Aladár), a Sárik Triót (vezetője: Sárik Péter) és a Sramkó Triót (vezetője: Sramkó János). A három zenekar vendégszólistái: Micheller Myrtill (ének), Zsemlye Sándor (szaxofon), Dennert Árpád (klarinét és szaxofon), Kuzbelt Péter (szaxofon), Hámori János (trombita), Szeverényi Mátyás (gitár), Gyárfás István (gitár), Lázár István (trombita) és Szalóky Béla (harsona) lesznek.

20:00-21:00-ig Big band koncertre kerül sor a Határőrség Zenekarával (műv.vez.: Szalóky Béla), majd a tűzijáték után, kb. 22:00 órától Back II Black-koncert következik (műsorvezető: Várkonyi Attila). A koncertekre a belépés ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Zenés színház

Ókovács Szilveszter: Mégsem nyit ki az Operaház 2019-ben

Az Operaház amerikai turnéjáról, politikai támogatásról és az Ybl-palota felújításáról is beszélt a főigazgató az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Terence Blanchard: „Itt az ideje az előítéletekről nyíltan beszélni”

A többszörös Grammy-díjas jazztrombitás, filmzene- és operaszerző azok közé tartozik, akiknek határozott véleménye van a világról, és ezt zenéjükben sem rejtik véka alá. Terence Blanchard november 21-én a Budapest Jazz Clubban játszik E-Collective nevű zenekarával, ezt megelőzően beszélgettünk telefonon.
Jazz/World kult50

Minden koncerten ízekre szedi magát – Szirtes Edina Mókus

Korkedvezménnyel vették fel a szegedi konzervatóriumba, ahol a legkisebb lévén a többiek Mókusnak becézték – innen ered a művészneve. Szirtes Edina Kult50-ben megjelent portréja.
Jazz/World ajánló

A Dunán ringatózva mutatja be új lemezét Cséry Zoltán

A zongoraművész - zeneszerző november 24-én az A38 Kiállítótérben mutatkozik be első önálló, szólózongorás nagylemezével, a Life Is A Playground című chillout, ambient albummal.
Jazz/World

Nem kopik – Suzanne Vega elvarázsolta Budapestet

Kortalan és nemtelen, maszkulin famme fatale, bohóc bőrbe bújt díva, drámai alkat és komika, kislány és érett nő, világhírű sztár és a „lány a szomszédból” – ez mind egy személyben Suzanne Vega, és még valami: időtlen dalok énekes-dalszerzője.
Jazz/World bjo

Jazz és inspiráció - interjú Náray Erikával és Urbán Orsival

Szilveszter estéjén két vendéggel, Náray Erika és Urbán Orsi jazz énekesnőkkel egészül ki a Budapest Jazz Orchestra (BJO) a Pesti Vigadó Dísztermében hallható koncertjén.