Jazz/World

Jam session a Művészetek Palotájában

2005.08.15. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotája hagyományteremtő szándékkal hirdeti meg augusztus 20-ai ünnepi örömzenéjét (jam session), amely 18:00 órakor kezdődik, és a tűzijáték után is folytatódik. A maratoni koncerten fellépnek a jazz legkiválóbb hazai művészei és tehetséges fiataljai, de este hat és nyolc óra között az amatőr muzsikusokat is várják: hozzák magukkal hangszerüket, és szálljanak be az örömzenélésbe!

Az elmúlt évtizedek zenetörténetének egyik legizgalmasabb fejezete a jam session kialakulása. Ez a fogalom kötöttségek nélküli örömzenélést jelent, amikor a muzsikusok előzetesen megbeszélt felállás, hangszerelés és műsor nélkül találkoznak a színpadon, s akár órákon át improvizálnak. Charlie Parker, John Coltrane, Ornette Coleman, Miles Davis és más legendás zenészek jam session-jei – a lemezfelvételeknek köszönhetően – mindmáig meghatározó élményt nyújtanak a zenerajongóknak.

Augusztus 20-án 18:00 és 20:00 óra között három „rezidens" jazz-zenekart hallhat a közönség a Művészetek Palotája előtti tereken, illetve az előcsarnokban: a Pege Quartetet (vezetője: Pege Aladár), a Sárik Triót (vezetője: Sárik Péter) és a Sramkó Triót (vezetője: Sramkó János). A három zenekar vendégszólistái: Micheller Myrtill (ének), Zsemlye Sándor (szaxofon), Dennert Árpád (klarinét és szaxofon), Kuzbelt Péter (szaxofon), Hámori János (trombita), Szeverényi Mátyás (gitár), Gyárfás István (gitár), Lázár István (trombita) és Szalóky Béla (harsona) lesznek.

20:00-21:00-ig Big band koncertre kerül sor a Határőrség Zenekarával (műv.vez.: Szalóky Béla), majd a tűzijáték után, kb. 22:00 órától Back II Black-koncert következik (műsorvezető: Várkonyi Attila). A koncertekre a belépés ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.