Jazz/World

Jamie Saft, Dylan és Zorn

2007.02.25. 00:00
Ajánlom
Ha valaki veszi a fáradtságot, hogy utánanézzen, kikből áll a John Zorn által vezetett New York-i zsidó gyökerekkel rendelkező freejazz-etno együttes, egészen biztos, hogy találkozik Jamie Saft nevével. A Trafó-beli koncerten két zenésztársával, Greg Cohennel és Ben Perowsky-val Bob Dylan és John Zorn feldolgozásokat fognak játszani.

Az alapvetően billentyűs játékáról ismert Jamie sokoldalúságát leginkább a vele kollaboráló művészek támasztják alá, akik között a felesége mellett olyan nevek találhatók, mint például John Zorn (az Electric Masada formációjának állandó billentyűse), The B-52's, Laurie Anderson, The Beastie Boys, Bad Brains (igen, a 80-as évek botrányos punk/hardcore zenekaráról van szó... ), Dave Douglas, Marc Ribot's Los Cubanos Postisos, Antony and the Johnsons, a japán noise legenda Merzbow (akivel a Merzdub című noise/dub lemezt készítette el), vagy a drum and bass-t real time-ban előadó óriási népszerűségnek örvendő JoJo Mayer's Nerve.

Nemrég alakult triójával Dylan és Zorn zenéjét dolgozzák fel. A közelmúltban megjelent Dylan tribute lemezéhez hasonlóan Trafós koncertjén is Greg Cohen és Ben Perowsky társaságában zenél. Saft játékának zsenialitása teljes leírhatatlanságában rejlik. Egy dalon belül képes a legnagyobb szélsőségeket bejárni egy Fender Rhodes zongora segítségével úgy, hogy ugyanazzal a hangszínnel fokozhatatlan őrületet teremt vagy mindent elárasztó lágysággal fekteti két vállra a közönséget.

Jamie Saft játéka mellett természetesen mindenképpen szót kell ejteni a trió másik két tagjáról, illetve munkásságukról. Greg Cohen a New York-i jazz színtér veteránja, a legendás Masada oszlopos bőgőse, emellett pedig állandó tagja Tom Waits és Woody Allen zenekarának. Pályája során olyan zenészeket kísért el turnéikra, mint Ornette Coleman, Elvis Costello, John Zorn, Laurie Anderson, Bill Frisell, Norah Jones, Dave Douglas, Tricky, Keith Richards and Charlie Watts (Rolling Stones), Joey Baron, Bob Dylan vagy Lou Reed.

A híres szaxofonos Frank Perowsky fia, Ben ötödik születésnapjára vette meg első dobját, aki nyomban el is kezdte a zenélést apja társaságában. Nem is csoda ilyen háttérrel, hogy a közben felnőtté váló Ben később igen sok formációban zenélt. Többek között Mike Stern, John Scofield, az Elysian Fields, David Torn, Salif Kieta, Bob Berg, Don Byron, Dave Douglas, John Lurie's Lounge Lizards, John Cale, Uri Caine, vagy a Trafóban 2005-ben nagy sikerrel koncertező Sex Mob vezetője, Steven Bernstein néhány ismertebb név a dobos életművéből.

(2007. március 19. 20:00 Trafó - Kortárs Művészetek Háza (Budapest) - Jamie Saft Trio plays Dylan and Zorn, jegyár: 1800 Ft, a Trafó bérlet érvényes)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.