Jazz/World

János vitéz meg Az ördög tánca

2012.03.08. 18:33
Ajánlom
Márciusban két figyelemre méltó határon túli társulatot lát vendégül a Hagyományok Háza: a szlovákiai Ifjú Szivek Táncszínház az elmúlt hatszáz év európai táncainak világába kalauzolja el a nézőket, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes pedig János vitéz csodálatos történetét meséli el a néptánc nyelvén.

A Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény, a Hagyományok Háza mindig is fontos feladatának tekintette, hogy a határon túli társulatoknak is lehetőséget adjon a budapesti bemutatkozásra. A Budai Vigadó Corvin téri épületében idén márciusban két izgalmas előadást látnak vendégül.

Március 13-án és 14-én délután 15 órától a szlovákiai Ifjú Szivek Táncszínház Az ördög tánca című előadása látható, amelynek mottójául egy Petrarca-idézetet választott a társulat:"... senki a táncot csak szökdösésért nem szereti, hanem a kézfogások, szorítások, ölelések, tapogatások, a lassú beszélgetések tetszenek ..." Az ördög tánca sokszínű, izgalmas koreográfia. Első részében megmutatja például, hogyan alakult át a középkori körtánc egyéni forgós páros tánccá - ezt az akkor újdonságnak számító, felszabadultabb táncot az egyház az ördög műveként, az ember bűneként tartotta számon. Felvillannak az előadásban 15 -17. századi, európai forgatós táncok, és persze az egykor szintén előítélettel kezelt csárdás is, amely magába olvasztotta többek között a páros-forgós tánchagyományt.

Március 24-én 15 és 19 órakor a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vár mindenkit János vitéz, avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése című műsorára. Az előadás lehet családi program is, de bárki jól érezheti magát, aki néhány óra önfeledt nevetésre, kikapcsolódásra vágyik. A csíkszeredaiak János vitéze ugyanis jócskán eltér a megszokott előadásoktól, benne a mesés elemek és a helyzetkomikum fonódnak össze pajkos, helyenként burkoltan pajzán humorral. A műsor minimális eszköztárral, a régi vásárok vándorszínészi produkciójának hangulatát idézve jó szórakozást nyújt mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek. Ahogyan Rangyák József, az együttes tagja fogalmaz: „Merem hinni, hogy a fiatal Petőfi vándorszínész korában hasonlóan képzelte volna el a János Vitézt. Merem hinni, hogy ebben az előadásban ő is szívesen fellépne."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Jazz/World magazin

KÉP-regény: A Yeke-Yeke jelenség

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt guineai zenészről, Mory Kantéról és a Yeke-Yeke történetről ír.
Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.