Jazz/World

János vitéz meg Az ördög tánca

2012.03.08. 18:33
Ajánlom
Márciusban két figyelemre méltó határon túli társulatot lát vendégül a Hagyományok Háza: a szlovákiai Ifjú Szivek Táncszínház az elmúlt hatszáz év európai táncainak világába kalauzolja el a nézőket, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes pedig János vitéz csodálatos történetét meséli el a néptánc nyelvén.

A Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény, a Hagyományok Háza mindig is fontos feladatának tekintette, hogy a határon túli társulatoknak is lehetőséget adjon a budapesti bemutatkozásra. A Budai Vigadó Corvin téri épületében idén márciusban két izgalmas előadást látnak vendégül.

Március 13-án és 14-én délután 15 órától a szlovákiai Ifjú Szivek Táncszínház Az ördög tánca című előadása látható, amelynek mottójául egy Petrarca-idézetet választott a társulat:"... senki a táncot csak szökdösésért nem szereti, hanem a kézfogások, szorítások, ölelések, tapogatások, a lassú beszélgetések tetszenek ..." Az ördög tánca sokszínű, izgalmas koreográfia. Első részében megmutatja például, hogyan alakult át a középkori körtánc egyéni forgós páros tánccá - ezt az akkor újdonságnak számító, felszabadultabb táncot az egyház az ördög műveként, az ember bűneként tartotta számon. Felvillannak az előadásban 15 -17. századi, európai forgatós táncok, és persze az egykor szintén előítélettel kezelt csárdás is, amely magába olvasztotta többek között a páros-forgós tánchagyományt.

Március 24-én 15 és 19 órakor a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vár mindenkit János vitéz, avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése című műsorára. Az előadás lehet családi program is, de bárki jól érezheti magát, aki néhány óra önfeledt nevetésre, kikapcsolódásra vágyik. A csíkszeredaiak János vitéze ugyanis jócskán eltér a megszokott előadásoktól, benne a mesés elemek és a helyzetkomikum fonódnak össze pajkos, helyenként burkoltan pajzán humorral. A műsor minimális eszköztárral, a régi vásárok vándorszínészi produkciójának hangulatát idézve jó szórakozást nyújt mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek. Ahogyan Rangyák József, az együttes tagja fogalmaz: „Merem hinni, hogy a fiatal Petőfi vándorszínész korában hasonlóan képzelte volna el a János Vitézt. Merem hinni, hogy ebben az előadásban ő is szívesen fellépne."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Megjelenik Miles Davis eddig kiadatlan lemeze

Az 1986-os Rubberband – ahogy már Miles Davistől megszokhattuk – körülbelül egy évtizeddel előzte meg a későbbi neo-soul hangzásvilágot. Most az album eredeti producerei kiegészítve adják közre a kincset érő felvételeket.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet izgalmas arcaival vár a Gödi Jazz Napok

Június 21-én a Syrius Legacy és a Rákfogó együttes koncertjével folytatódik a 2019-es Gödi Jazz Napok.
Jazz/World ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör nyári programjaiból

Hangversenyre, operába, jazz koncertre vagy régi pesti kabaréba menne nyáron? A Társaskör kertjében jó helyen jár, itt mindezt megtalálja.
Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.
Jazz/World hír

Tíz évig titkolták, hogy félmillió történelmi jelentőségű felvétel égett el

500 ezer master, köztük jazz- és poptörténeti jeletőségűek váltak a lángok martalékává a los angeles-i Universal Studióban kitört tűzvészben, 2008-ban. A hatalmas veszteségre most derült fény.