Jazz/World

János vitéz meg Az ördög tánca

2012.03.08. 18:33
Ajánlom
Márciusban két figyelemre méltó határon túli társulatot lát vendégül a Hagyományok Háza: a szlovákiai Ifjú Szivek Táncszínház az elmúlt hatszáz év európai táncainak világába kalauzolja el a nézőket, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes pedig János vitéz csodálatos történetét meséli el a néptánc nyelvén.

A Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény, a Hagyományok Háza mindig is fontos feladatának tekintette, hogy a határon túli társulatoknak is lehetőséget adjon a budapesti bemutatkozásra. A Budai Vigadó Corvin téri épületében idén márciusban két izgalmas előadást látnak vendégül.

Március 13-án és 14-én délután 15 órától a szlovákiai Ifjú Szivek Táncszínház Az ördög tánca című előadása látható, amelynek mottójául egy Petrarca-idézetet választott a társulat:"... senki a táncot csak szökdösésért nem szereti, hanem a kézfogások, szorítások, ölelések, tapogatások, a lassú beszélgetések tetszenek ..." Az ördög tánca sokszínű, izgalmas koreográfia. Első részében megmutatja például, hogyan alakult át a középkori körtánc egyéni forgós páros tánccá - ezt az akkor újdonságnak számító, felszabadultabb táncot az egyház az ördög műveként, az ember bűneként tartotta számon. Felvillannak az előadásban 15 -17. századi, európai forgatós táncok, és persze az egykor szintén előítélettel kezelt csárdás is, amely magába olvasztotta többek között a páros-forgós tánchagyományt.

Március 24-én 15 és 19 órakor a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vár mindenkit János vitéz, avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése című műsorára. Az előadás lehet családi program is, de bárki jól érezheti magát, aki néhány óra önfeledt nevetésre, kikapcsolódásra vágyik. A csíkszeredaiak János vitéze ugyanis jócskán eltér a megszokott előadásoktól, benne a mesés elemek és a helyzetkomikum fonódnak össze pajkos, helyenként burkoltan pajzán humorral. A műsor minimális eszköztárral, a régi vásárok vándorszínészi produkciójának hangulatát idézve jó szórakozást nyújt mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek. Ahogyan Rangyák József, az együttes tagja fogalmaz: „Merem hinni, hogy a fiatal Petőfi vándorszínész korában hasonlóan képzelte volna el a János Vitézt. Merem hinni, hogy ebben az előadásban ő is szívesen fellépne."

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet kiválóságai Szentendrén

Július 24-én különleges zenei csemegére számíthatnak a Szentendrére látogatók, hiszen a MűvészetMalom udvarán Borbély Mihály és zenésztársai mellett, László Attila is színpadra lép.