Jazz/World

Játssz és nyerj jegyet a Budapest Folk Festre!

2017.05.22. 10:41
Ajánlom
Játssz a Fidelióval és legyél ott május 27-én a BaBa ZuLa, a Trio Feta Orchestra, és a Gypo Circus koncertjén a Várkert Bazárban!

Van-e jobb élmény, mint lábat lógatva nézni a Dunát, bort kortyolni majd olyan zenékre táncolni egy nyári estén, mint a BabaZula? Nagyjából ezt kínálja a Budapest Folk Fest, amely május 24-én még a Fonót, majd 25-28. között minden este a Várkert Bazár Öntőház udvarát lakja be.

Baba Zula

Baba Zula

A Fonó évről évre szokatlan, szubjektív válogatást nyújt az adott év legizgalmasabb folk produkcióiból, ahol ugyanúgy elfér a világzene és pszichedelikus folk, mint a kihagyhatatlan autentikus népzene és táncházak, s békésen váltogatja egymást a balkáni, a kárpát-medencei, a mediterrán vagy a román gipsy muzsika, vagyis: velünk van a sokszínű világ! Még soha nem volt ennyi külföldi vendég a linupban mint idén: itt lesz a már említett török BabaZula, a román Nadara és Mahala Rai Banda, a makedón gitárlegenda, Vlatko Stefanovski és a bolgár fúvós Theodosii Spassov, különleges színfoltot képvisel a a spanyolországi görögökből álló Trio Feta Orchestra és a rendkívül sokoldalú izraeli fúvós Amir Gwirtzman, ahogyan a lengyel Dikanda is. A hazai felhozatal miatt sem kell majd szégyenkeznünk, hiszen a legjobbak jönnek: Sena, Barabás Lőrinc, az Esszencia produkció, a Buda folk Band és a Gypo Circus, az esti folkkocsmában a legjobb táncházi zenekarok muzsikálnak a borteraszon, hajnalig.

A szombati estén lép fel a fesztivál legjelentősebb külföldi vendégzenekara, a BabaZula. Zenéjüket próbálták pszhichedelikus folknak, az avantgárdnak, a dubnak vagy elektronikus világzenének kategorizálni, de egyik sem és egyben mindegyik igaz rá! Abban biztosak lehetünk: A BaBa ZuLára mindenki sokáig fog emlékezni! Az isztambuli BaBa ZuLa neve a szélesebb közönség számára 2005-től csenghet ismerősen. Ebben az évben mutatták be a neves török rendező, Fatih Akin az Át a hídon - Isztambul hangjai (Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul) című filmjét, amely Isztambul sokrétű és progresszív zenei szubkultúráját - benne a BaBa ZuLával - mutatta be a világnak. Zenéjük egyszerre merít az anatóliai tradíciókból és számos kortárs könnyűzenei műfaj energiájából. A BaBa Zula rituális koncertjeit több művészeti ág jelenléte teszi izgalmassá. Gyakran szerepelnek velük hastáncosok, a zenészek feltűnő jelmezekben lépnek színpadra, költészet keveredik az improvizatív zenével, valamint színházi és látványos audiovizuális elemek nyújtanak élményt. Zenéjükben a keleti hangszerek (nej, darbuka), az elektromos saz mellett kanalak, cintányérok és ütőhangszerek hangjai kapaszkodnak össze az rock riffekkel és az elszállós, energikus elektronikával. Több sikeres film- és színházi zene fűződik a nevükhöz. A húsz éve alakult együttes XX. címmel a közelmúltban adta ki dupla, ritkaságokat és remixeket is tartalmazó albumát.

Ugyanezen az estén koncertezik a Gypo Circus is, amelyben a balkáni ethno, a gipsy, valamint a punk műfajok találkoznak. A Trio Feta Orchestra a tradicionális görög népzene és a rembetiko hagyományához nyúl vissza: Görög íz egyenesen Barcelonából, avagy a garantált zajos és táncos görög buli! A koncertek után táncházat muzsikál a PásztorHóra és fáradtságot nem ismerve szaggatja a vonókat!

A május 25-én 12:00-ig helyesen válaszolók közül két szerencsés ellátogathat partnerével a május 27-én 19:00-kor kezdődő koncertsorozatra, a Várkert Bazár Öntőház udvarába!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Színház

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.