Jazz/World

Játssz és nyerj jegyet a Budapest Folk Festre!

2017.05.22. 10:41
Ajánlom
Játssz a Fidelióval és legyél ott május 27-én a BaBa ZuLa, a Trio Feta Orchestra, és a Gypo Circus koncertjén a Várkert Bazárban!

Van-e jobb élmény, mint lábat lógatva nézni a Dunát, bort kortyolni majd olyan zenékre táncolni egy nyári estén, mint a BabaZula? Nagyjából ezt kínálja a Budapest Folk Fest, amely május 24-én még a Fonót, majd 25-28. között minden este a Várkert Bazár Öntőház udvarát lakja be.

Baba Zula

Baba Zula

A Fonó évről évre szokatlan, szubjektív válogatást nyújt az adott év legizgalmasabb folk produkcióiból, ahol ugyanúgy elfér a világzene és pszichedelikus folk, mint a kihagyhatatlan autentikus népzene és táncházak, s békésen váltogatja egymást a balkáni, a kárpát-medencei, a mediterrán vagy a román gipsy muzsika, vagyis: velünk van a sokszínű világ! Még soha nem volt ennyi külföldi vendég a linupban mint idén: itt lesz a már említett török BabaZula, a román Nadara és Mahala Rai Banda, a makedón gitárlegenda, Vlatko Stefanovski és a bolgár fúvós Theodosii Spassov, különleges színfoltot képvisel a a spanyolországi görögökből álló Trio Feta Orchestra és a rendkívül sokoldalú izraeli fúvós Amir Gwirtzman, ahogyan a lengyel Dikanda is. A hazai felhozatal miatt sem kell majd szégyenkeznünk, hiszen a legjobbak jönnek: Sena, Barabás Lőrinc, az Esszencia produkció, a Buda folk Band és a Gypo Circus, az esti folkkocsmában a legjobb táncházi zenekarok muzsikálnak a borteraszon, hajnalig.

A szombati estén lép fel a fesztivál legjelentősebb külföldi vendégzenekara, a BabaZula. Zenéjüket próbálták pszhichedelikus folknak, az avantgárdnak, a dubnak vagy elektronikus világzenének kategorizálni, de egyik sem és egyben mindegyik igaz rá! Abban biztosak lehetünk: A BaBa ZuLára mindenki sokáig fog emlékezni! Az isztambuli BaBa ZuLa neve a szélesebb közönség számára 2005-től csenghet ismerősen. Ebben az évben mutatták be a neves török rendező, Fatih Akin az Át a hídon - Isztambul hangjai (Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul) című filmjét, amely Isztambul sokrétű és progresszív zenei szubkultúráját - benne a BaBa ZuLával - mutatta be a világnak. Zenéjük egyszerre merít az anatóliai tradíciókból és számos kortárs könnyűzenei műfaj energiájából. A BaBa Zula rituális koncertjeit több művészeti ág jelenléte teszi izgalmassá. Gyakran szerepelnek velük hastáncosok, a zenészek feltűnő jelmezekben lépnek színpadra, költészet keveredik az improvizatív zenével, valamint színházi és látványos audiovizuális elemek nyújtanak élményt. Zenéjükben a keleti hangszerek (nej, darbuka), az elektromos saz mellett kanalak, cintányérok és ütőhangszerek hangjai kapaszkodnak össze az rock riffekkel és az elszállós, energikus elektronikával. Több sikeres film- és színházi zene fűződik a nevükhöz. A húsz éve alakult együttes XX. címmel a közelmúltban adta ki dupla, ritkaságokat és remixeket is tartalmazó albumát.

Ugyanezen az estén koncertezik a Gypo Circus is, amelyben a balkáni ethno, a gipsy, valamint a punk műfajok találkoznak. A Trio Feta Orchestra a tradicionális görög népzene és a rembetiko hagyományához nyúl vissza: Görög íz egyenesen Barcelonából, avagy a garantált zajos és táncos görög buli! A koncertek után táncházat muzsikál a PásztorHóra és fáradtságot nem ismerve szaggatja a vonókat!

A május 25-én 12:00-ig helyesen válaszolók közül két szerencsés ellátogathat partnerével a május 27-én 19:00-kor kezdődő koncertsorozatra, a Várkert Bazár Öntőház udvarába!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Megjelenik Miles Davis eddig kiadatlan lemeze

Az 1986-os Rubberband – ahogy már Miles Davistől megszokhattuk – körülbelül egy évtizeddel előzte meg a későbbi neo-soul hangzásvilágot. Most az album eredeti producerei kiegészítve adják közre a kincset érő felvételeket.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet izgalmas arcaival vár a Gödi Jazz Napok

Június 21-én a Syrius Legacy és a Rákfogó együttes koncertjével folytatódik a 2019-es Gödi Jazz Napok.
Jazz/World ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör nyári programjaiból

Hangversenyre, operába, jazz koncertre vagy régi pesti kabaréba menne nyáron? A Társaskör kertjében jó helyen jár, itt mindezt megtalálja.
Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.
Jazz/World hír

Tíz évig titkolták, hogy félmillió történelmi jelentőségű felvétel égett el

500 ezer master, köztük jazz- és poptörténeti jeletőségűek váltak a lángok martalékává a los angeles-i Universal Studióban kitört tűzvészben, 2008-ban. A hatalmas veszteségre most derült fény.