Jazz/World

Jávori Vilmos jazzdobos elhunyt

2007.02.22. 00:00
Ajánlom
A Magyar Jazz Ünnepén, március 22-én adták volna át a legrangosabb hazai jazz díjat, a Szabó Gábor-díjat Jávori Vilmosnak több évtizedes kimagasló művészi munkájáért. Sajnos, a nagy beteg zenész már nem tudta kivárni... február 20-án elhunyt.

Jávori Vilmost a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége, az MZTSZ Kőbányai Stúdió Szakiskolája, a Hungária Jazz Alapítvány és a Dzsesszmély Alapítvány saját halottjának tekinti. A végső búcsúra március 8-án kerül sor 10:00 órakor az Újköztemetőben (X. ker. Kozma u. 8-10.).

A Magyar Jazz Szövetség csak pár nappal a szomorú eset előtt, február 17-i közgyűlésén döntött úgy, hogy az idén Jávori Vilmos dobos kapja a Szabó Gábor-díjat. A legrangosabb jazz-kitüntetést minden évben a hazai jazz egyik jelentős képviselője kapja. Ami a díjat illeti, a Magyar Jazz Szövetség és a Magyar Jazz Alapítvány 1992-ben hozta létre. Az elnevezéssel az alapítók a kiváló jazzgitáros, Szabó Gábor emlékének kívántak adózni. A díj odaítéléséről a tagság évente egy alkalommal, titkos szavazással dönt. A díjat elsőként Kovács Gyula kapta meg (posztumusz), majd évenkénti sorrendben Gonda János, Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Garay Attila, Lakatos "Ablakos" Dezső (posztumusz), Berkes Balázs, László Attila, Vukán György, Tomsits Rudolf, Babos Gyula, Berki Tamás, Bontovics Kati, illetve tavaly Friedrich Károly volt az egyesület választottja.

Jávori Vilmos 1945-ben született Budapesten. Ha igazak a hírek, az édesanyja is dobos volt. A konzervatórium elvégzése után Garai Attilával kezdett játszani, majd Fogarasi, Pege, Vukán, Tomsits, Szakcsi és Szabados György együtteseiben dolgozott. 1966-ban a Pege trióval fellépett a Stockholmi Jazz Fesztiválon. Később számos nemzetközi fesztiválon, így Montreux-ben, San Sebastianban is díjazott volt. 1972-ben megalakította a Rákfogót Szakcsi Lakatos Bélával, Babos Gyulával, Ráduly Mihállyal és Lakatos "Bögöly" Bélával. A hetvenes évek közepén a Csík-Fogarasi-Jávori trió új ízt hozott a magyar zenei világba. 1980-ban a Pege trióval fellépett Indiában a Jazz Yatrán. A nyolcvanas évek elején megalakította a Jávori kvartettet Snétberger Ferenccel, Torma Rudolffal és Csiszár Péterrel, akikkel swing és latin zenét játszott. 1987-ben a Magyar Jazz Quartettel eMeRTon díjat nyert. Számos filmzenében játszott, közülük is a legsikeresebb az Oscar-díjas Mephistóban előadott dobszólója. 2001-ben pedagógiai munkájáért Weiner Leó-díjat kapott. 2003-ban fiatal tehetséges muzsikusokkal létrehozta a Jávori Sound Machine-t. Zenéjük a magyar népdalra épül, lemezük a Szivárvány havasán. Az albumon hét régi ismert népdal hallható, egészen új feldolgozásban. A lemezen közreműködik Tony Lakatos, világhírű szaxofonművész is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.