Jazz/World

Jazz a jövőből

2013.01.08. 09:45
Ajánlom
Január 11-13. között a Jazz Showcase-on esténként a nemzetközi mezőnyben már bizonyított Bolla Gáboré, Ávéd Jánosé, Horváth Plútó Józsefé és partnereiké a Fesztivál Színház színpada.

Útkeresők

Rábukkanni egy tehetségre még időben, s végigkísérni a zenei karrierjét, fejlődését - nagy élmény egy zenehallgató számára. Az első lépéshez, azaz a felfedezéshez a Jazz Showcase minden évben segítséget nyújt a Müpában. Idén a magyar fiatal zenészek mellett - mindig a kora esti órákban - déli szomszédaink is bemutatkoznak, a Fesztivál Színházban pedig már befutott tehetségek játszanak esténként.

Fellép egyik legnagyobb büszkeségünk, Bolla Gábor tenorszaxofonos: 25 éves, Münchenben zenél, és az egyik legrangosabb német kiadónál tavaly jelent meg saját lemeze Find your way/Találd meg az utad! címmel. Bolla az albumon játszó formációval érkezik, így várhatóan megszólalnak majd az útkereső cigány dallamokkal átszőtt balladák, de elkapja majd a szokásos "Bolla-lendület", amellyel már 15 évesen is oly sokunkat lenyűgözött. A kvintettben jó barátja, és állandó zongorista társa, Szakcsi Lakatos Róbert mellett Sárközi Lajos hegedül, Heiri Känzig bőgőzik, s az itthon is nagyon kedvelt svájci Jojo Mayer dobol, aki ugyancsak korán találkozott a hangszerével: kétévesen kapta első dobütőit. Mayer amellett, hogy az elmúlt harminc évben elismert jazz-zenész lett, átnyergelt a drum and bassre, s kreatívan elegyíti a különböző stílusokat.

A váratlanság egyensúlya

Egy éve még a délutáni fellépők között kaptak helyet (ott készült fotónk is - a szerk.), idén saját esti koncertjük lesz. Az Ávéd János Balance a 2012-es Jazz Showcase óta sokat változott. A gitáros Fenyvesi Márton Koppenhágában tanult ösztöndíjasként, Benkó Ákos dobos a jazztanszak tanára lett, Ávéd Jánost pedig a European Saxophone Ensemble tagjává választották, így velük turnézta végig az évet.

Ez a koncert jó alkalom lesz arra, hogy elmeséljék a zenében egymásnak és nekünk, mi történt velük, merre vitte őket a különzenélés. Ami azonban megmaradt, az az, hogy változások ide vagy oda, Ávéd Jánosék koncertjein mindig váratlan dolgok történnek. A zenészek rendkívüli nyitottsága miatt a legkülönfélébb stílusokban szólalnak meg darabok a mainstreamtől a klasszikus jazzen át a kortárs vagy elektronikus zenéig, és sokszor egymásnak is meglepetést okoznak a színpadon. A számok sorrendje sosem eldöntött, csak azt tudják, várhatóan melyik szerzeményeket játsszák majd. Aztán egymás jelzéseit figyelve alakul a műsor. Ha valaki úgy érzi, az adott pillanathoz pont az egyik dal illik, "szól" a többieknek, s azt folytatják. A koncertnek egy különleges vendége is lesz, rá szabja majd a zenekar a repertoárt és kifejezetten erre az estére is készülnek darabok.

Két bőgős egy csárdában

Külföldön sem gyakori, itthon pedig egyedülálló az olyan zenekar, amelyet két basszusgitáros vezet. 2010-ben állt össze Egri János és tanítványa, Horváth Plútó József, hogy egy rendhagyó formációt alkossanak, melyben szólóznak, egymásnak felelgetnek, s hol egymást, hol a zenekart kísérik. Ám Egri János nemcsak a basszusgitár, hanem a bőgő mestere is, nemzetközi szinten elismert zenész, akit sok híresség választott zenésztársul.

Horváth Plútó József is mindkét hangszeren virtuóz, hathúros basszusgitárján pedig különösen lenyűgözően játszik. Gitárját a híres elődtől, John Pattituccitól kapta, melyet maga a zenész tervezett. Egri János tradicionális basszusgitárja és a hathúros változat jól kiegészítik egymást, a több húr változatosabb dallamjátékra ad lehetőséget, s még mélyebb hangokkal tudja kísérni a négyhúros hangszeren játszott dallamokat. Az egyedi hangszerpárosítás mellé egy lenyűgöző hang is társul: az est vendége Juhász Miczura Mónika, azaz Mitsoura lesz, aki a hazai és külföldi roma világzene emblematikus alakjává vált. Balogh Zoltán zongorista, Balogh László dobos és Balogh Roland gitáros játéka egészíti ki a basszusgitárok és az ének trióját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

KÉP-regény: Buller a Pubban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy felettébb szokatlan sajtótájékoztatót idéz fel.
Jazz/World hír

Segítséget kérnek a válság miatt a brit zenészek a kormánytól

Paul McCartney, Ed Sheeran és a Rolling Stones 1500 további zenésszel együtt azt kéri, hogy a kormány adjon támogatást az élő zenei rendezvények életben tartásához.
Jazz/World ajánló

Koncert Vaksötétben – zongora és énekhang fények nélkül

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület a mögöttünk álló nehéz hónapok után újra, immáron hetedszer szervez Vaksötét koncertet, hogy a kikapcsolódásra és a zenére vágyó közönséget invitálhassa meg egy különleges estére.
Jazz/World lemez

Bob Dylan a legidősebb élő zenész, aki új dalokkal került a brit slágerlista élére

Új, Rough and Rowdy Ways című lemezével nyolc év után tér vissza Bob Dylan. A hetvenkilenc éves zenész albumáért rajong a kritika.
Jazz/World hír

Itt nézheted vissza a Fonó oktatóvideóit

A karanténhelyzet bevezetésének első heteiben indította el a Fonó online oktatásait Kubinyi Júlia és Berecz István vezetésével.