Jazz/World

Jazz a jövőből

2013.01.08. 09:45
Ajánlom
Január 11-13. között a Jazz Showcase-on esténként a nemzetközi mezőnyben már bizonyított Bolla Gáboré, Ávéd Jánosé, Horváth Plútó Józsefé és partnereiké a Fesztivál Színház színpada.

Útkeresők

Rábukkanni egy tehetségre még időben, s végigkísérni a zenei karrierjét, fejlődését - nagy élmény egy zenehallgató számára. Az első lépéshez, azaz a felfedezéshez a Jazz Showcase minden évben segítséget nyújt a Müpában. Idén a magyar fiatal zenészek mellett - mindig a kora esti órákban - déli szomszédaink is bemutatkoznak, a Fesztivál Színházban pedig már befutott tehetségek játszanak esténként.

Fellép egyik legnagyobb büszkeségünk, Bolla Gábor tenorszaxofonos: 25 éves, Münchenben zenél, és az egyik legrangosabb német kiadónál tavaly jelent meg saját lemeze Find your way/Találd meg az utad! címmel. Bolla az albumon játszó formációval érkezik, így várhatóan megszólalnak majd az útkereső cigány dallamokkal átszőtt balladák, de elkapja majd a szokásos "Bolla-lendület", amellyel már 15 évesen is oly sokunkat lenyűgözött. A kvintettben jó barátja, és állandó zongorista társa, Szakcsi Lakatos Róbert mellett Sárközi Lajos hegedül, Heiri Känzig bőgőzik, s az itthon is nagyon kedvelt svájci Jojo Mayer dobol, aki ugyancsak korán találkozott a hangszerével: kétévesen kapta első dobütőit. Mayer amellett, hogy az elmúlt harminc évben elismert jazz-zenész lett, átnyergelt a drum and bassre, s kreatívan elegyíti a különböző stílusokat.

A váratlanság egyensúlya

Egy éve még a délutáni fellépők között kaptak helyet (ott készült fotónk is - a szerk.), idén saját esti koncertjük lesz. Az Ávéd János Balance a 2012-es Jazz Showcase óta sokat változott. A gitáros Fenyvesi Márton Koppenhágában tanult ösztöndíjasként, Benkó Ákos dobos a jazztanszak tanára lett, Ávéd Jánost pedig a European Saxophone Ensemble tagjává választották, így velük turnézta végig az évet.

Ez a koncert jó alkalom lesz arra, hogy elmeséljék a zenében egymásnak és nekünk, mi történt velük, merre vitte őket a különzenélés. Ami azonban megmaradt, az az, hogy változások ide vagy oda, Ávéd Jánosék koncertjein mindig váratlan dolgok történnek. A zenészek rendkívüli nyitottsága miatt a legkülönfélébb stílusokban szólalnak meg darabok a mainstreamtől a klasszikus jazzen át a kortárs vagy elektronikus zenéig, és sokszor egymásnak is meglepetést okoznak a színpadon. A számok sorrendje sosem eldöntött, csak azt tudják, várhatóan melyik szerzeményeket játsszák majd. Aztán egymás jelzéseit figyelve alakul a műsor. Ha valaki úgy érzi, az adott pillanathoz pont az egyik dal illik, "szól" a többieknek, s azt folytatják. A koncertnek egy különleges vendége is lesz, rá szabja majd a zenekar a repertoárt és kifejezetten erre az estére is készülnek darabok.

Két bőgős egy csárdában

Külföldön sem gyakori, itthon pedig egyedülálló az olyan zenekar, amelyet két basszusgitáros vezet. 2010-ben állt össze Egri János és tanítványa, Horváth Plútó József, hogy egy rendhagyó formációt alkossanak, melyben szólóznak, egymásnak felelgetnek, s hol egymást, hol a zenekart kísérik. Ám Egri János nemcsak a basszusgitár, hanem a bőgő mestere is, nemzetközi szinten elismert zenész, akit sok híresség választott zenésztársul.

Horváth Plútó József is mindkét hangszeren virtuóz, hathúros basszusgitárján pedig különösen lenyűgözően játszik. Gitárját a híres elődtől, John Pattituccitól kapta, melyet maga a zenész tervezett. Egri János tradicionális basszusgitárja és a hathúros változat jól kiegészítik egymást, a több húr változatosabb dallamjátékra ad lehetőséget, s még mélyebb hangokkal tudja kísérni a négyhúros hangszeren játszott dallamokat. Az egyedi hangszerpárosítás mellé egy lenyűgöző hang is társul: az est vendége Juhász Miczura Mónika, azaz Mitsoura lesz, aki a hazai és külföldi roma világzene emblematikus alakjává vált. Balogh Zoltán zongorista, Balogh László dobos és Balogh Roland gitáros játéka egészíti ki a basszusgitárok és az ének trióját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Színház

Almodóvar musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.
Jazz/World ajánló

Teljes a Paloznaki Jazzpiknik magyar színpadának programja

Július utolsó két napján a magyar jazzélet színe-java Paloznakra utazik, hogy közös örömzenével búcsúztassák az év legforróbb hónapját. A Fábián Julinak emléket állító színpadon ezúttal is a legnagyobb nevekkel találkozhatnak az érdeklődők: itt lesz Saya Noé, Swing á la Django, a Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, illetve az Amoeba Band is.
Jazz/World gyász

Elhunyt Szappanos György eMeRTon-díjas basszusgitáros

„Elment a Szapi” – tudatta Facebookon az 55 évesen elhunyt basszusgitáros zenésztársa, Borlai Gergő. A hardrock.hu információi szerint Szappanos György pár nappal ezelőtt stroke-ot kapott, és bár az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálják az állapotát, végül nem tudták megmenteni.
Jazz/World díj

Snétberger Ferencet a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjével tüntették ki

Snétberger Ferenc gitárművész 2021. június elsején ünnepélyes keretek közt vette át a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjét Dr. Torsten Wöhlert kultúráért felelős államtitkártól, amelyet Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök adományozott neki 2020. november 15-én.
Jazz/World ajánló

Örömzene és hit – Malek Andi Soulistic a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Június 4-én folytatódik a Malek Andi Soulistic tavaly megkezdett húsz állomásos turnéja, melynek idei első állomása a Városmajori Szabadtéri Színpadon lesz.