Jazz/World

Jazz a lelke mindennek – áprilisi jazzfiesta

2022.04.01. 16:05
Ajánlom
Az igényes jazz kedvelői eddig se panaszkodhattak Budapesten, minden napra akadt valami igazán nívós esemény. Áprilisban egyenesen a fejünket kapkodhatjuk, mert egymást követik az ízletesnél ízletesebb csemegék, de a zenei határvidéken, a világzene tájékán is pörgős napok jönnek. Szívfájdalom lenne bármit kihagyni.

Jazznapok és -fesztiválok kapcsolódnak össze áprilisban, megannyi helyszínen. Kezdődik az április rögtön a MOMKultban, egy minden fesztiválon kívüli, viszont igen ígéretes eseménnyel – Daniel Melingo énekes koncertjével (GetCoser Concerts) április 3-án. Tangó és éjszaka, fülledt erotika és évtizedek műfajok közti vándorlása érződik Melingo karcos, lenyűgöző hangjában és mindaz, amit csak Argentína és nagyvárosai tudnak kínálni a kíváncsi közép-európai fülnek-léleknek.

A Budapest Jazz Club folyamatos pezsgése még egy kicsit intenzívebbé válik majd április folyamán, az alaphangot kellőképp megadja Ari Hoenig április 3-i fellépése. Aztán, mintegy prelúdiumként, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola  jazzének szakának diákjai játszanak elő (hétfőn, április 4-én) a hétvégi fiesztához: a Magyar Jazz Ünnepéhez.

Hivatalosan az ünnep április 6-án indul, és 9-éig tart esténként héttől a Hollán Ernő utcai klubban.

Nyitányként, hatodikán a fiataloké a terep: az V. Országos Jazz-zenei Verseny nyertes együttese, majd a Müpa Jazz Showcase különdíjasa, a Bangó Adrien Quartet lép fel, őket a jazzszövetség idén elismert fiatal zenészei, Sárközi Edina (ének) és Majsai Roland (dob) követik. Április 7-én a jazzszakokkal, tanszakkal rendelkező intézmények hallgatói mutatják meg magukat. Az április 8-i ünnepen a Szabó Gábor életműdíjas Zsoldos Béla ad koncertet. A napi menün szerepel még Mózes Tamara és Kaltenecker Zsolt duója, valamint egy várva várt vendég: Szabó Dániel Quintetje.

Szombaton, április 9-én „női nap” lesz a BJC-ben,

ekkor Pozsár Eszter (fuvola, szaxofon) Contempója, őket Kézdy Luca (hegedű) Santa Diver formációja és Szőke Nikoletta Quartetje követi, utóbbi Fekete Kovács Kornél (trombita) közreműködésével. A BJC részletes programjairól itt olvashat. 

220430_BartokTavasz_Ritmo_Piknik_Napfonat_c_CatherinArt-145851.jpg

Napfonat (Fotó/Forrás: CatherinArt / Budapest Ritmo)

Ha tovább nézzük az április jazz/világzenei kínálatot, győzzön valaki kiigazodni a fesztiválok buja burjánzásában! Mert teljesen egybeér e műfajban a Bartók Tavasz, benne a Budapest Ritmo, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a JazzFest Budapest. Nem is baj. Belőlünk is csak egy van. Nem adhatjuk át magunkat egyszerre három helyen a jazz és a világzene bűvöletének. A honlapokon tudnak részletesen tájékozódni, ehhez támpontokat is kínálunk.

A Bartók Tavasz jazzszcénája sok színterű, a Várkert Bazártól vagy az Opus Jazz Clubtól egészen a Müpa Fesztivál Színházáig terjed. Utóbbi pódiumon ad koncertet egyebek közt Branford Marsalis  (04.02.) és Bartók Projectjével Uri Caine (04.03.). Kifejezetten izgalmasnak ígérkezik A kékszakállú herceg várának előadása Sárik Péter újraértelmezésében (Sárik Péter Trió, 04.03., Várkert Bazár), és másként, de felcsigázó az angol WorldSevice Project (04.02) vagy a tengerentúli Jaimie Branch (trombita) hatodikai fellépése is a BMC-ben. A programokról, előadókról részletesen itt tájékozódhatnak. 

Az elsősorban világzenei összefoglalást kínáló Budapest Ritmo április 7. és 10. között pörög majd öt helyszínen, az Akvárium három színpadán, a Szimpla Kertben és a Toldiban. A Ritmo budapesti históriájában első alkalommal lesz filmvetítés is, a koncertek, közönségtalálkozók és a szabad szakmai networking mellett.

Az ősi zenékből építkező műfajok, fúziós stílusok, váratlan kulturális keveredések fesztiválja. Ha azt hitted, már mindent hallottál, a Budapest Ritmo biztosan meg fog lepni: a világzene olyan zenei világot nyit ki, amiben a frissítően új hangszerek, technikák, ötletek garantáltan kizökkentenek a megszokott kerékvágásból"

– írják a szervezők. A program egyik érdekessége, hogy a tavalyi Ritmóról készült filmmel is végigízlelhetjük a múlt évi eseményeket, az Akváriumban lesz majd vetítés, hetedikén. Nem emelünk ki senkit: válasszanak szabadon az eseménykavalkád honlapjáról, itt

NEC-150248.jpg

NEC (Fotó/Forrás: JazzFest Budapest)

Külön fejezet az életünkben a JazzFest Budapest: a program április utolsó napjaiban kezdődik majd – nem akárhogy –, például Dave Weckllel & a Tom Kennedy Projecttel (MOMkult, 04.27.), de mondhatnánk Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi Szakcsiámiját is (Gödör, 04.28.), vagy Paolo Angely és Kézdy Luca közös jamjét az Eötvös 10-ben, majd április utolsó napján. A programmal itt barátkozhatnak, részleteire – ígértük már –, még visszatérünk, sok helyen, sok jó ember! 

Az áprilisi jazzfiesta – érződik már –, májusban is folytatódik, köszönhetően a JazzFest Budapestnek.

Még valamit ne felejtsünk: április 30. a jazz nemzetközi ünnepe. Ekkorra ingyenes szabadtéri koncerteket és fülnek-szívnek minden más ingerét kínálják majd szerte a világban, így a magyar nagyvárosokban is. Ha most leírnánk, elfelejtenék. Majd hozzuk.

Az eligazodást segítő linkek, még egyszer:

Bartók Tavasz

Budapest Jazz Club

Budapest Ritmo

JazzFest Budapest – Budapesti Tavaszi Fesztivál

Fejléckép: Paolo Angeli (fotó/forrás: Nanni Angeli / JazzFest Budapest)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.