Jazz/World

Jazz a parton

2007.05.04. 00:00
Ajánlom
Balatonfüred Város Önkormányzata és a New Deal Event idén harmadik alkalommal rendezi meg 2007. július 13. és 15. között a Balatonfüredi Jazz Fesztivált és Tehetségkutató Versenyt.

A három napos programsorozat elsődleges célja az ifjú tehetségek felkarolása, emellett pedig a balatonfüredi nyári kulturális élet pezsgőbbé tétele.

A tavalyi rendezvény összesen öt különböző helyszínen, 22 fellépővel értékes eseménnyé avanzsálta magát hozzájárulva Balaton északi partjának kulturális vérkeringéséhez. A fesztivál szakmai programjában a fiatal tehetségek bemutatkozása mellett olyan élvonalbeli jazzművészek szerepeltek, akik számára fontos a fiatal tehetségek támogatása, így zenekarukban helyet adnak ifjú, tehetséges zenészeknek.

Az idei Balaton parti koncertek ismét több helyszínen, ingyenesen várják mind a jazz kedvelőit, mind azokat, akik megismerkednének a műfajjal vagy csak hallgatnának valami igazán jó muzsikát a nyár estében. Többek között a Tagore sétány Móló Színpadára várjuk a tavalyi győztes Koala Fusion zenekart, a Transform Quintet-et, a Kaltenecker Triót, illetve Váczi Esztert és a Szörpöt. A zenén kívül szerepet kap a tánc is. Bepillanthatunk az amerikai táncok világába a kezdetektől az 50-es 60-as évekig, jazz zenére, korabeli kosztümökkel. Láthatunk charleston-t, lindey hop-ot, swinget, és sztepp táncosokat. Elsajátíthatjuk a boggie-woogie alaplépéseit, sőt a színpad körül táncra is perdülhetünk.

A tehetségkutatón a jazz zene körébe tartozó (esetleg a soul és a jazz határterületére sorolható), összesen 15 perc műsoridejű hangszeres vagy vokális darabok, illetve eredeti (nem zeneszerzői feldolgozású) anyag hangszeres előadásával lehet részt venni.
A versenyen két zenei számot kell előadni, egyiket lírikus hangvételben, lassabb, míg a másikat gyorsabb ritmusban. A verseny két fordulóból áll, amelyeken kötelező a részvétel. A két forduló pontszámai adják a végeredményt.

A szakmai zsűri tagjai:
Binder Károly – zeneszerző és zongoraművész, a Jazz Tanszék vezetője
Friedrich Károly – zenész, a Jazz Tanszék Igazgatóságának tagja
László Attila – Liszt-díjas zeneszerző, a Zeneművészet Egyetem Jazz Tanszékének docense
Winand Gábor – zenész, többek között a Balázs Elemér Grouppal és Gadó Gáborral dolgozik

A jelentkezés feltételei:
- Az együttesek maximális létszáma 5 fő; minimum 3 fő
kitétel, hogy a tagoknak külön-külön, illetve az együttesnek sem lehet önálló kiadott lemeze!
- hiánytalanul kitöltött jelentkezési lap megküldése

A versenyen indulni szándékozók a kitöltött adatlaphoz mellékeljenek:
- zenéjüket illusztráló, akár házilagos felvételt tartalmazó kazettát vagy CD-t, 20 perces zenei anyaggal (nem tartalmazhatja a versenyen előadandó műveket)
- az együttes és az együttes tagjainak rövid szakmai életrajzát.

Beküldési határidő: 2007. május 30.

További információk a lenti honlapon találhatóak, valamint itt igényelhető a jelentkezési lap is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.