Jazz/World

Jazz a parton

2007.05.04. 00:00
Ajánlom
Balatonfüred Város Önkormányzata és a New Deal Event idén harmadik alkalommal rendezi meg 2007. július 13. és 15. között a Balatonfüredi Jazz Fesztivált és Tehetségkutató Versenyt.

A három napos programsorozat elsődleges célja az ifjú tehetségek felkarolása, emellett pedig a balatonfüredi nyári kulturális élet pezsgőbbé tétele.

A tavalyi rendezvény összesen öt különböző helyszínen, 22 fellépővel értékes eseménnyé avanzsálta magát hozzájárulva Balaton északi partjának kulturális vérkeringéséhez. A fesztivál szakmai programjában a fiatal tehetségek bemutatkozása mellett olyan élvonalbeli jazzművészek szerepeltek, akik számára fontos a fiatal tehetségek támogatása, így zenekarukban helyet adnak ifjú, tehetséges zenészeknek.

Az idei Balaton parti koncertek ismét több helyszínen, ingyenesen várják mind a jazz kedvelőit, mind azokat, akik megismerkednének a műfajjal vagy csak hallgatnának valami igazán jó muzsikát a nyár estében. Többek között a Tagore sétány Móló Színpadára várjuk a tavalyi győztes Koala Fusion zenekart, a Transform Quintet-et, a Kaltenecker Triót, illetve Váczi Esztert és a Szörpöt. A zenén kívül szerepet kap a tánc is. Bepillanthatunk az amerikai táncok világába a kezdetektől az 50-es 60-as évekig, jazz zenére, korabeli kosztümökkel. Láthatunk charleston-t, lindey hop-ot, swinget, és sztepp táncosokat. Elsajátíthatjuk a boggie-woogie alaplépéseit, sőt a színpad körül táncra is perdülhetünk.

A tehetségkutatón a jazz zene körébe tartozó (esetleg a soul és a jazz határterületére sorolható), összesen 15 perc műsoridejű hangszeres vagy vokális darabok, illetve eredeti (nem zeneszerzői feldolgozású) anyag hangszeres előadásával lehet részt venni.
A versenyen két zenei számot kell előadni, egyiket lírikus hangvételben, lassabb, míg a másikat gyorsabb ritmusban. A verseny két fordulóból áll, amelyeken kötelező a részvétel. A két forduló pontszámai adják a végeredményt.

A szakmai zsűri tagjai:
Binder Károly – zeneszerző és zongoraművész, a Jazz Tanszék vezetője
Friedrich Károly – zenész, a Jazz Tanszék Igazgatóságának tagja
László Attila – Liszt-díjas zeneszerző, a Zeneművészet Egyetem Jazz Tanszékének docense
Winand Gábor – zenész, többek között a Balázs Elemér Grouppal és Gadó Gáborral dolgozik

A jelentkezés feltételei:
- Az együttesek maximális létszáma 5 fő; minimum 3 fő
kitétel, hogy a tagoknak külön-külön, illetve az együttesnek sem lehet önálló kiadott lemeze!
- hiánytalanul kitöltött jelentkezési lap megküldése

A versenyen indulni szándékozók a kitöltött adatlaphoz mellékeljenek:
- zenéjüket illusztráló, akár házilagos felvételt tartalmazó kazettát vagy CD-t, 20 perces zenei anyaggal (nem tartalmazhatja a versenyen előadandó műveket)
- az együttes és az együttes tagjainak rövid szakmai életrajzát.

Beküldési határidő: 2007. május 30.

További információk a lenti honlapon találhatóak, valamint itt igényelhető a jelentkezési lap is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.