Jazz/World

Jazz a parton

2007.05.04. 00:00
Ajánlom
Balatonfüred Város Önkormányzata és a New Deal Event idén harmadik alkalommal rendezi meg 2007. július 13. és 15. között a Balatonfüredi Jazz Fesztivált és Tehetségkutató Versenyt.

A három napos programsorozat elsődleges célja az ifjú tehetségek felkarolása, emellett pedig a balatonfüredi nyári kulturális élet pezsgőbbé tétele.

A tavalyi rendezvény összesen öt különböző helyszínen, 22 fellépővel értékes eseménnyé avanzsálta magát hozzájárulva Balaton északi partjának kulturális vérkeringéséhez. A fesztivál szakmai programjában a fiatal tehetségek bemutatkozása mellett olyan élvonalbeli jazzművészek szerepeltek, akik számára fontos a fiatal tehetségek támogatása, így zenekarukban helyet adnak ifjú, tehetséges zenészeknek.

Az idei Balaton parti koncertek ismét több helyszínen, ingyenesen várják mind a jazz kedvelőit, mind azokat, akik megismerkednének a műfajjal vagy csak hallgatnának valami igazán jó muzsikát a nyár estében. Többek között a Tagore sétány Móló Színpadára várjuk a tavalyi győztes Koala Fusion zenekart, a Transform Quintet-et, a Kaltenecker Triót, illetve Váczi Esztert és a Szörpöt. A zenén kívül szerepet kap a tánc is. Bepillanthatunk az amerikai táncok világába a kezdetektől az 50-es 60-as évekig, jazz zenére, korabeli kosztümökkel. Láthatunk charleston-t, lindey hop-ot, swinget, és sztepp táncosokat. Elsajátíthatjuk a boggie-woogie alaplépéseit, sőt a színpad körül táncra is perdülhetünk.

A tehetségkutatón a jazz zene körébe tartozó (esetleg a soul és a jazz határterületére sorolható), összesen 15 perc műsoridejű hangszeres vagy vokális darabok, illetve eredeti (nem zeneszerzői feldolgozású) anyag hangszeres előadásával lehet részt venni.
A versenyen két zenei számot kell előadni, egyiket lírikus hangvételben, lassabb, míg a másikat gyorsabb ritmusban. A verseny két fordulóból áll, amelyeken kötelező a részvétel. A két forduló pontszámai adják a végeredményt.

A szakmai zsűri tagjai:
Binder Károly – zeneszerző és zongoraművész, a Jazz Tanszék vezetője
Friedrich Károly – zenész, a Jazz Tanszék Igazgatóságának tagja
László Attila – Liszt-díjas zeneszerző, a Zeneművészet Egyetem Jazz Tanszékének docense
Winand Gábor – zenész, többek között a Balázs Elemér Grouppal és Gadó Gáborral dolgozik

A jelentkezés feltételei:
- Az együttesek maximális létszáma 5 fő; minimum 3 fő
kitétel, hogy a tagoknak külön-külön, illetve az együttesnek sem lehet önálló kiadott lemeze!
- hiánytalanul kitöltött jelentkezési lap megküldése

A versenyen indulni szándékozók a kitöltött adatlaphoz mellékeljenek:
- zenéjüket illusztráló, akár házilagos felvételt tartalmazó kazettát vagy CD-t, 20 perces zenei anyaggal (nem tartalmazhatja a versenyen előadandó műveket)
- az együttes és az együttes tagjainak rövid szakmai életrajzát.

Beküldési határidő: 2007. május 30.

További információk a lenti honlapon találhatóak, valamint itt igényelhető a jelentkezési lap is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.