Jazz/World

Jazz a Zeneakadémián

2006.11.06. 00:00
Ajánlom
A párizsi Nemzetközi Jazz Zongoraverseny fődíját Szabó Dániel nyerte el, Botos Róbert pedig harmadik lett. A Sambosi koncertiroda jóvoltából novemberben 12-én este fél nyolctól a Zeneakadémia közönsége is élvezheti Szabó Dani és triója muzsikáját.

A Martial Solal Nemzetközi Jazz Zongoraversenyent a Párizsi Főpolgármesteri Hivatal rendezte. A többfordulós versenyre a világ minden tájáról érkeztek versenyzők. Összesen ötven jazz-zongorista mérette meg magát Párizsban. A hat legjobb döntőjére nyilvános koncerten került sor a Radio France koncerttermében. A nemzetközi zsűriben Martial Solal mellett helyet foglalt Spányi Emil is.

A fődíjat elnyerő Szabó Dániel budapesti tanulmányai után az elmúlt években az egyik bostoni konzervatóriumban tanult. A 31 éves zongorista többféle formációban (szóló, trió) is fellép. A Szabó Dániel Trió saját szerzeményeket és átiratokat is játszik, amelyekből több stílus - a jazz mellett, a klasszikus és a népzene - hatása is érvényesül.

Botos Róbert (Robi) 1978-ban cigányzenész családban született Magyarországon, de húszéves kora óta Torontóban él, és a világ számos táján fellépett neves jazzelőadókkal. Mindkét magyar zongorista korábban több versenyen is díjazott volt.

(2006.11.12. 19:30, Zeneakadénia Kisterem: A Szabó Dániel Trió koncertje. Tagjai: Szabó Dániel (zongora), Szandai Mátyás (bőgő), Mohay András (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.