Jazz/World

Jazz és világzene reneszánsz módra a Pécsi Tavaszi Fesztiválon

2008.03.12. 00:00
Ajánlom
Pécsett az idei Tavaszi Fesztivál több programjával kapcsolódik a 2008-as Reneszánsz Évhez. A produkciók érdekessége, hogy nem régi zenei koncerteken jelenítik meg a reneszánsz kultúrát, hanem napjaink korszerű zenei műfajaiba integrálva dolgozzák fel korabeli szerzők műveit.

Az első, a Reneszánsz évbe illeszkedő koncerten a korabeli komolyzene és a jazz találkozásának lehetünk tanúi. Március 18-án a ZeneParkban a Balázs Elemér Group és a Voces4 Ensemble előadásában "A reneszánsztól a jazzig" címmel hallgathatjuk meg Orlando di Lasso művének, a Responsoria pro Triduo Sacro című szerzeménynek a jazz-feldolgozását.

A kísérlet nem újdonság, hiszen többen, többféleképp megpróbálták már korszerűsíteni, mintegy megszelídíteni az úgynevezett régi zenét. Az efféle modernizációkból gyakran hiányzó magától értetődőség különbözteti meg a Balázs Elemér Group hasonló próbálkozását az eddigiektől. Balázs Elemérék és a Voces4 nem tesznek erőszakot az eredeti darabon, hanem újragondolják azt: egymás mellé állítják a régit és az újat.

A reneszánsz kultúra a világzene izgalmas nyevlezetén is megelevenedik Kiss Ferenc produkciójában, aki nem kisebb neveket nyert meg maga mellé előadónak, mint Szvorák Kati, Bognár Szilvia, az Etnofon, a Vujicsics, a Zurgó és a Musica Historica tagjai. A Hunyadiak emlékére, "Királyok, szentek, vitézek" címmel összeállított koncert a magyarok históriájának dicsőséges korszakát idézi, a fennmaradt históriás énekek, legendák, mesék, adomák és más folklóralkotások feldolgozásával. Olyan folklórdarabok épülnek be Kiss Ferenc szerzeményébe, amelyek az ikonokká szentült Hunyadiak tetteit a népi szürrealizmus gyönyörű képeiben elevenítik fel. A március 20-án, a ZeneParkban hallható kétrészes mű méltó módon állít emléket történelmi hőseink hírnevének, Mátyás király megkoronázásának 550. évfordulóján.

(2008. március 18. 19:30 ZenePark (volt Park Mozi) (Pécs) - A reneszánsztól a jazzig - a Balázs Elemér Group és a Voces4 Ensemble koncertje

2008. március 20. 19:30 ZenePark (volt Park Mozi) (Pécs) - Kiss Ferenc: Királyok, szentek, vitézek - koncert a Hunyadiak emlékére; km.: Szvorák Katalin, Kiss Ferenc, Bognár Szilvia, Etnofon Zenei Társulás)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Klasszikus

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Plusz

Eredeti formájában állítják helyre a Notre-Dame-székesegyházat

A tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyot a francia elnök szerette volna kortárs építészeti tervek szerint újjáépíteni, hogy magán hordozza a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Kiütötték a Fonó falát!

A kényszerű koncertszünetben elkészült a Fonó új, szabadtéri színpada!
Jazz/World ajánló

Ha esik, ha fúj – szabadtéren koncertezik a Louisiana Double & Csillagkórus

Apák énekei két zenészre, hat hangszerre, egy kortárs költőre, két torokra és három szívre július 9-én este 7 órakor.
Jazz/World ajánló

Minden hétvégén koncert a Városmajorban

Július közepétől egészen szeptember közepéig változatos és színes programkínálattal, szombat esténként pedig igazi zenei csemegének ígérkező koncertek sorával várja közönségét a Városmajori Szabadtér Színház.
Jazz/World gyász

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Jazz/World magazin

KÉP-regény: Buller a Pubban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy felettébb szokatlan sajtótájékoztatót idéz fel.