Jazz/World

Jazz és világzene reneszánsz módra a Pécsi Tavaszi Fesztiválon

2008.03.12. 00:00
Ajánlom
Pécsett az idei Tavaszi Fesztivál több programjával kapcsolódik a 2008-as Reneszánsz Évhez. A produkciók érdekessége, hogy nem régi zenei koncerteken jelenítik meg a reneszánsz kultúrát, hanem napjaink korszerű zenei műfajaiba integrálva dolgozzák fel korabeli szerzők műveit.

Az első, a Reneszánsz évbe illeszkedő koncerten a korabeli komolyzene és a jazz találkozásának lehetünk tanúi. Március 18-án a ZeneParkban a Balázs Elemér Group és a Voces4 Ensemble előadásában "A reneszánsztól a jazzig" címmel hallgathatjuk meg Orlando di Lasso művének, a Responsoria pro Triduo Sacro című szerzeménynek a jazz-feldolgozását.

A kísérlet nem újdonság, hiszen többen, többféleképp megpróbálták már korszerűsíteni, mintegy megszelídíteni az úgynevezett régi zenét. Az efféle modernizációkból gyakran hiányzó magától értetődőség különbözteti meg a Balázs Elemér Group hasonló próbálkozását az eddigiektől. Balázs Elemérék és a Voces4 nem tesznek erőszakot az eredeti darabon, hanem újragondolják azt: egymás mellé állítják a régit és az újat.

A reneszánsz kultúra a világzene izgalmas nyevlezetén is megelevenedik Kiss Ferenc produkciójában, aki nem kisebb neveket nyert meg maga mellé előadónak, mint Szvorák Kati, Bognár Szilvia, az Etnofon, a Vujicsics, a Zurgó és a Musica Historica tagjai. A Hunyadiak emlékére, "Királyok, szentek, vitézek" címmel összeállított koncert a magyarok históriájának dicsőséges korszakát idézi, a fennmaradt históriás énekek, legendák, mesék, adomák és más folklóralkotások feldolgozásával. Olyan folklórdarabok épülnek be Kiss Ferenc szerzeményébe, amelyek az ikonokká szentült Hunyadiak tetteit a népi szürrealizmus gyönyörű képeiben elevenítik fel. A március 20-án, a ZeneParkban hallható kétrészes mű méltó módon állít emléket történelmi hőseink hírnevének, Mátyás király megkoronázásának 550. évfordulóján.

(2008. március 18. 19:30 ZenePark (volt Park Mozi) (Pécs) - A reneszánsztól a jazzig - a Balázs Elemér Group és a Voces4 Ensemble koncertje

2008. március 20. 19:30 ZenePark (volt Park Mozi) (Pécs) - Kiss Ferenc: Királyok, szentek, vitézek - koncert a Hunyadiak emlékére; km.: Szvorák Katalin, Kiss Ferenc, Bognár Szilvia, Etnofon Zenei Társulás)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Két új Dresch-lemez jelent meg a Fonó jóvoltából

Egyszerre látott napvilágot Dresch Mihály két különböző felállásának új albuma a Fonó gondozásában. Az Árnyékban című lemez a klasszikus jazz-kvartett felállással készült, míg az Ongaku című album a fúvós pár éve elindított, népzenészekkel közös Vonós Quartetjének munkája.
Jazz/World ajánló

Igazi francia dzsesszcsemege Thomas de Pourquery új lemeze

Korlátoktól mentes, felszabadult, improvizatív zene hallható a francia dzsessz aktuális színfoltja, Thomas de Pourquery új albumán. Az énekes, szaxofonos Droles de Dames című anyaga a magyar BMC gondozásában jelent meg.
Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.