Jazz/World

Jazz és világzene reneszánsz módra a Pécsi Tavaszi Fesztiválon

2008.03.12. 00:00
Ajánlom
Pécsett az idei Tavaszi Fesztivál több programjával kapcsolódik a 2008-as Reneszánsz Évhez. A produkciók érdekessége, hogy nem régi zenei koncerteken jelenítik meg a reneszánsz kultúrát, hanem napjaink korszerű zenei műfajaiba integrálva dolgozzák fel korabeli szerzők műveit.

Az első, a Reneszánsz évbe illeszkedő koncerten a korabeli komolyzene és a jazz találkozásának lehetünk tanúi. Március 18-án a ZeneParkban a Balázs Elemér Group és a Voces4 Ensemble előadásában "A reneszánsztól a jazzig" címmel hallgathatjuk meg Orlando di Lasso művének, a Responsoria pro Triduo Sacro című szerzeménynek a jazz-feldolgozását.

A kísérlet nem újdonság, hiszen többen, többféleképp megpróbálták már korszerűsíteni, mintegy megszelídíteni az úgynevezett régi zenét. Az efféle modernizációkból gyakran hiányzó magától értetődőség különbözteti meg a Balázs Elemér Group hasonló próbálkozását az eddigiektől. Balázs Elemérék és a Voces4 nem tesznek erőszakot az eredeti darabon, hanem újragondolják azt: egymás mellé állítják a régit és az újat.

A reneszánsz kultúra a világzene izgalmas nyevlezetén is megelevenedik Kiss Ferenc produkciójában, aki nem kisebb neveket nyert meg maga mellé előadónak, mint Szvorák Kati, Bognár Szilvia, az Etnofon, a Vujicsics, a Zurgó és a Musica Historica tagjai. A Hunyadiak emlékére, "Királyok, szentek, vitézek" címmel összeállított koncert a magyarok históriájának dicsőséges korszakát idézi, a fennmaradt históriás énekek, legendák, mesék, adomák és más folklóralkotások feldolgozásával. Olyan folklórdarabok épülnek be Kiss Ferenc szerzeményébe, amelyek az ikonokká szentült Hunyadiak tetteit a népi szürrealizmus gyönyörű képeiben elevenítik fel. A március 20-án, a ZeneParkban hallható kétrészes mű méltó módon állít emléket történelmi hőseink hírnevének, Mátyás király megkoronázásának 550. évfordulóján.

(2008. március 18. 19:30 ZenePark (volt Park Mozi) (Pécs) - A reneszánsztól a jazzig - a Balázs Elemér Group és a Voces4 Ensemble koncertje

2008. március 20. 19:30 ZenePark (volt Park Mozi) (Pécs) - Kiss Ferenc: Királyok, szentek, vitézek - koncert a Hunyadiak emlékére; km.: Szvorák Katalin, Kiss Ferenc, Bognár Szilvia, Etnofon Zenei Társulás)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Oláh Szabolcs: "A zenét spirituális útnak tartom"

A Fidelión debütál a gitáros-zeneszerző Oláh Szabolcs kvintettjének új sessionvideója, mely a szeptember 6-án megjelenő – de az iTunes-on már előrendelhető – Crystal Brook című lemezen szereplő Dawn Rider című kompozícióhoz készült. Ennek apropóján fel is tettünk néhány kérdést Oláh Szabolcsnak.
Jazz/World magazin

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?
Jazz/World balatonfüred

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Ebben az évben a cigányprímásokon a sor, hiszen a 7. Prímásverseny nekik szól. A versenyre idén tíz prímás jelentkezett az ország több pontjáról.
Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.