Jazz/World

Jazz Harsona Verseny

2007.02.27. 00:00
Ajánlom
Március 2-án kezdetét veszi a Zsoldos Ernőről elnevezett Tehetségkutató Verseny a Magyar Rádió Márványtermében. Az eseményről ma tartottak sajtótájékoztatót.

Nem ez az első tehetségkutató verseny a Magyar Rádió életében, hiszen már rendeztek zongoristáknak, szaxofonosoknak, gitárosoknak, énekeseknek, dobosoknak, bőgősöknek, basszusgitárosoknak és hegedűsöknek is ilyen típusú megmérettetést. A verseny három fordulóból áll, melyeket március 11-én, április 8-án és május 6-án a Bartók Rádió a „Jazz-hangversenykülönlegességek” című műsorában is hallhatnak az érdeklődők. 15 muzsikus jelentkezett a versenyre, amelyből a zsűri 10 harsonást választott ki.

Ha már a zsűrit emlegettem, el kell mondani, hogy olyan nagyszerű zenészek a tagjai, mint Jiggs Whigham (harsonaművész, díszelnök), Tommy Vig (vibrafonművész, elnök), Szalóky Béla (alelnök), Almási Attila (harsonaművész, zsűritag), Barbinek Gábor (harsonaművész, zsűritag), és hogy a zenészek ne kerüljenek teljes túlsúlyba, Maloschik Róbert az esemény főszervezője Csányi Attila jazztörténészt kérte fel hatodiknak.

Az eseménysorozat március 2-án kezdődik a Márványteremben az első elődöntővel, amelyet még kettő követ március 30-án és április 27-én. A döntőt május 18-án rendezik, ezt a Barók Rádió élő adásban közvetíti. De a dolognak itt még nincs vége, mert az első helyezett CD felvételt is készíthet, melynek várható megjelenési időpontja június 29. Ezzel az eseménnyel zárul majd a több hónapon átívelő program.

Ahogy azt Szalóky Béla kifejtette, nagyon örül annak, hogy erre a kis időre végre reflektorfénybe kerül ez a csodálatos hangszer, és azok a zenészek, akik a harsonát választották hivatásuknak. A sajtótájékoztatón jelen volt Zsoldos Ernő lánya (Mária) és unokája (Dániel) is, aki dobol, és idén végzi el a jazztanszakot.

Farkas Zoltán a Bartók Rádió főszerkesztője elmondta, hogy a három adó újrastruktúrálásánál olyan kérdések is felmerültek, amik eddig evidenciának számítottak. Így vetődött fel az, hogy vajon van-e helye a Bartók Rádióban a jazznek? Ő nem szeretné száműzni ezt a műfajt, hiszen – mint ahogy azt a Klasszikus és jazz című műsor vagy a kortárs zeneszerzés számos darabja is sugallja – e két stílus erős szálakkal kötődik egymáshoz, egymást inspirálva. Tommy Vig, aki Zsoldos Ernő harsonaművész gyerekkori barátja volt, emlékeiből merítve adott át egy csokorra valót a jelenlévők számára.

A sajtótájékoztatón az esemény főtámogatói, többek között az NKA és a FonTrade is felszólaltak. Az utóbbi cég képviseletében Csider Károly volt jelen, aki elmondta, hogy több mint egymillió forint összértéket számláló díjat adnak át az első három helyezettnek. Jelen volt Aranyos Károly a Hungária Jazz Alapítvány képviseletében is, aki a közönségdíjat ajánlotta fel a versenyzők számára. Az alapítványt az a Jávori Vilmos hozta létre, akinek a Magyar Jazz Szövetség odaítélte, de halála miatt sajnos már nem tudta átadni a Szabó Gábor-díjat. Aranyos Károly elmondta, hogy a Hungária Jazz Alapítvány a jazzdobos emlékére megalapítja a Jávori Vilmos-díjat, amelyet a zenész születésnapján, október 19-én fognak átadni.

Persze a sajtótájékoztató nem ilyen szomorú hangulatban telt, hiszen Zsoldos Ernő egyik felvételével kezdődött, sok nevetéssel volt tele és a várakozás izgalmával zárult. Pénteken kezdődik a verseny…

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.