Jazz/World

Jazz-hétvége a Látványtárban

2006.07.16. 00:00
Ajánlom
A Magony együttes és Kovács Ferenc, a Dresch Quartet, valamint a Grencsó Bio Kollektív lép fel a július 21. és 23. között megrendezett jazz-hétvégén a Tapolca-Diszelen található Látványtár kiállítóházban.

PROGRAM

Július 21., péntek, 20 óra
Kovács Ferenc és a Magony együttes koncertje

A Magony együttes 2001-ben alakult Kovács Ferenc azonos című szólóalbumának élő előadására. Műsoruk azóta folyamatosan bővül saját szerzeményekkel és ismert magyar népdalok egyéni feldolgozásaival. Az együttes vezetője és zeneszerzője Kovács Ferenc, aki szerint zenei stílusukat legjobban "kortárs parasztzeneként" lehet leírni, amely ideális arányban elegyíti a magyaros-rusztikus hangvételt a jazz szabadságeszményével. A Magony zenéjében a klasszikus zene, az improvizáció, a cigány és népi hagyományok keverednek.

Kovács Ferenc sokféle zenekarban közreműködve kamatoztatja klasszikus, modern, jazz- és folktanulmányait: dolgozott a 180-as csoporttal és Szabados György MAKUZ együttesében. Alapító tagja volt a Budapest Ragtime Bandnek, amellyel 15 évig zenélt együtt. Szólóhegedűsként játszott Kovács Gerzson Péter TranzDanz együttesének több darabjában is. Megbecsült tagja a Dresch Mihály Quartetnek, a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Bandnek, a Djabe együttesnek. A benne kiforrott "magony"-stílushoz különböző irányultságú, kiválóan képzett társakat keresett.

Az együttes tagjai: Kovács Ferenc (hegedű, szárnykürt, ének), Salamon Bea, Oláh Kálmán (hegedű), Budai Sándor (hegedű, brácsa), Novák Csaba (bőgő), Németh Ferenc (ének), Mester László "Pintyő" (brácsa).

Július 22., szombat, 19 óra
A Dresch Mihály Quartet koncertje

Dresch Mihály 1984-ben alakította meg első saját zenekarát, A kilencvenes évek közepéig ennek többször is változott a felállása: a Sóhajkeserű és a Gondolatok a régiekről című albumokon Grencsó István (fúvós hangszerek), Benkő Róbert (bőgő) és Baló István (dob) hallható, a Zeng a lélek címűn Geröly Tamás dobolt és Lajkó Félix hegedült, majd Lajkót Kovács Ferenc (hegedű, trombita) váltotta – így készült a Folyondár, a Túl a vízen és a Révészem, révészem...

1998 tavaszán újra átalakult a zenekar. A dobok mögé visszatért Baló István, míg a bőgő Szandai Mátyás kezébe került. Az újjászületett kvartett első lemeze, a Riding the Wind Angliában jelent meg; a nemzetközi sajtó, többek között a Down Beat nagyon jó kritikát írt róla. A Szép csendesen 2001-ben már a BMC Records kiadásában került a boltokba. A 2002-ben megjelent Hungarian Bebop (BMC Records) igazán nagy nemzetközi visszhangot keltett, a felvételéhez egy valódi legendát, Archie Sheppet sikerült megnyerni. 2004 óta Lukács Miklós játszik a zenekarban cimbalmon. Még ugyanazon év tavaszán jelent meg a zenekar Egyenes zene című lemeze, amelyet a Jazzwise magazin kimagaslónak minősített.

A Dresch Quartet tagjai – Archie Shepp mellett – a műfaj olyan kimagasló alakjaival dolgoztak együtt, mint John Tchicai, Roscoe Mitchell, Chico Freeman, David Murray és Dewey Redman. Számos rangos fesztivál és klub látta vendégül a zenekart, többek között a Jazz & Wine Festival (Olaszország), a Festival Jazzcbre (Franciaország), a London Jazz Festival (Anglia), a JazzFest Wien (Ausztria), a Kalisz Festival (Lengyelország), a New Morning (Franciaország) vagy a Jazz Brugge (Belgium).

Az együttes tagjai: Dresch Mihály (szaxofon), Baló István (dob), Lukács Miklós (cimbalom), Szandai Mátyás (bőgő)

Július 23., vasárnap 20 óra
A Grencsó Bio Kollektíva koncertje

Grencsó István évtizedek óta a magyar avantgárd jazz kiemelkedő alakja, a magyar jazz egyik legprogresszívebb egyénisége. Erőteljesen egyéni stílusa először az 1979-ben alakult szombathelyi Masina Jazz Csoportban mutatkozott meg, majd szélesebb körű ismertségre az 1980-as években a Dresch Quartet tagjaként és Szabados György partnereként tett szert. 1985-ben megalapította a Grencsó Kollektívát, mely azóta is első számú zenekara. A triótól a big bandig több különböző formációval szerepelt és készített felvételeket, melyekben a jazz, az etnozene, a pop, a rock, sőt régi magyar tánczenék elemeit különböző módokon vegyíti egyedi, csak rá jellemző látásmóddal. Játszott – többek között – Brötzmannal, a Rova Saxophon Quartettel, a Makámmal és a Kampec Doloresszel. Máig tagja a MAKUZ-nak. Örményországban saját zenekara van.

Az együttes tagjai: Grencsó István (szaxofon), Hans van Vliet (harsona), Benkő Róbert (bőgő), Jeszenszky György (dob)

Látványtár kiállítóház: Tapolca-Diszel, Templom tér. Tel.: (30) 536-5456.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.