Jazz/World

Jazz Híd Pécsett

2008.10.30. 00:00
Ajánlom
Jazzhídon érkeznek kiváló bandák Pécsre, a november 7-8. között megrendezendő kétnapos fesztiválra. A Pécsi Kulturális Központ Nemzetközi Jazz Hétvégéinek folytatását jelentő programban a hazai és németországi jazz-életet képviselő Snétberger-Friedman duó mellett horvátországi, újvidéki és franciaországi zenekarok lépnek színpadra.

A koncertsorozat kezdéseként, az eszéki és újvidéki jazz-fesztiválokkal kialakított együttműködés jegyében fiatalos lendülettel csap húrjai közé a horvátok ifjú tehetsége, Ante Gelo, aki Graz-ban szerzett jazz-gitár, zeneszerzés és zenei rendezés szakon diplomát. Számos turnéja során bejárta Európát és az amerikai kontinenst, hazájában pedig megkapta a Horvát Zeneszerzők Szövetségének díját a legjobb jazz-kompozícióért (”Tea for Three"). Pécsett Combinate nevű fúziós jazz együttesével lép színpadra.

A pénteki nap másik fellépője, a franciaországi Sayag Jazz Machine, napjaink egyik legjelentősebb kortárs elektronikus jazz-zenekara. Magával ragadó és koncepciózus muzsikájában megjelenik az elmúlt fél évszázad valamennyi komolyzenei hatása. Programozott, betonbiztos elektronikus alapok, kőkemény drum'n'bass ritmusok, csattogós hip-hopok és rhythm and blues-ok keverednek lebegős szvinggel, éteri tangóharmonika-futamokkal és a szaxofon coltrane-es sikolyaival. A Sayag Jazz Machine intenzív táncparkett-dzsesszének hatását csak fokozza a párját ritkító multimédia-látványvilág.

A szombat este az újvidéki Panonia Project fellépésével veszi kezdetét. A zenekar 2006-ban, kvartettként alakult, majd ötösfogattá bővülve mutatkozott be az újvidéki Umbria Jazzfesztiválon, ahol könnyed és eredeti muzsikájával a Richard Bona Groupot váltva is sikerült elbűvölnie a közönséget. A következő hónapokban az együttes stúdióba vonul, s elkészíti első albumát, amely 2009 elején jelenik meg. Pécsi koncertjükön bizonyára a lemez anyagából is játszanak majd.

A Jazz Híd záróakkordja Snétberger Ferenc és David Friedman koncertje, amely az akusztikus gitár, valamint a vibrafon és a marimba ritkán hallható, de különleges hangzású összjátékára épül. A Németországban élő, s az ottani sajtó által Európa egyik legjobb akusztikus gitárosának titulált Snétberger a kortárs gitárzene egyik legegyénibb képviselője, különleges, határokat nem ismerő virtuóz, aki idehaza a közelmúltban a Magyar Köztársaság Érdemrendjét és a Liszt-díjat is megkapta. Zenéjében az improvizatív környezetben, egymás kölcsönös inspirációján alapuló duók mindig is meghatározó szerepet játszottak. Friedman, a vibrafon első számú mestere személyében emberére akadt, ennek eredményét zenei élményeik közé raktározhatják a pécsi koncert hallgatói.

(2008. november 7. Uránia Mozi (Pécs) 20:00 Ante Gelo Combinate, 21:20 Sayag Jazz Machine; november 8. ZenePark (Pécs) 20:00 Panonia Project, 21:30 Snétberger-Friedman Project)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.