Jazz/World

Jazz is felcsendül Zemplénben

2010.07.27. 16:29
Ajánlom
A Zempléni fesztiválon Augusztusban a jazz különböző válfajai is jelen lesznek, cikkünk ezeket szemlézi röviden.

Lukács Miklós ritkán hallható kvintettjével érkezik. A cimbalomművész számos világhírű jazz muzsikussal lépett már fel, többek között Steve Coleman, Archie Shepp, Herbie Mann és Tony Lakatos voltak társai. Zenekarát olyan muzsikus barátaival hozta létre, akikkel gyakran együtt muzsikál más formációkban: Bacsó Kristóf és Dés András maguk is zenekarvezetők, Szandai Mátyás Lukáccsal együtt a Dresch Quartet meghatározó tagja, Szalai Péter pedig a tabla Európa-szerte elismert mestere. Ugyancsak az ingyenes éjszakai jazz sorozatban szerepel a sárospataki Újbástyán Fenyvesi Márton. A fiatal gitáros Amszterdamban folytatta tanulmányait, ezért nem csoda, hogy itt debütáló zenekara az Amsterdam Budapest Underground nevet viseli. A zenekarvezetőn kívül tagjai: Eunjin Choi (zongora), Kiss Benő (basszusgitár) és Philippe Lemm (dob). A harmadik nagy esemény Zemplénben a jazzrajongók számára Szakcsi Lakatos Béla Gipsy Jazz produkciója lesz, amely magában is élményszámba megy, de ezúttal a világon mindenütt ismert, Belgiumban élő magyar cigányprímás, Roby Lakatos lesz a vendégszólistája. A Benkó Dixieland, a Hot Jazz Band, A Chameleon Big Band, Charlie és zenekara, valamint a Mrs Colombo és Váczi Eszter fellépése pedig a jazz népszerű vonulatainak közönségére számíthat. De a szemnek is jut a jazzkínálatból, méghozzá a Magyarországon élő lengyel jazzfotós, Pawel Karnowski kiállítása. Részletek a programkeresőben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.