Jazz/World

Jazz Piano Jamboree - Szakcsi és Oláh Kálmán koncertje az A38 hajón

2006.06.05. 00:00
Ajánlom
A most zajló II. Budapesti Cigány Fesztivál keretében Jazz Piano Jamboree címmel a műfaj legjobbjai adnak koncertet az A38 Hajón június 13-án 20 órától.

Alig néhány évtizede, hogy muzsikus cigány családok tehetséges gyermekei úgy döntöttek, nem követik őseik zenei útját a cigány zenekarokban, kávéházakban és kaszinókban. Többre, másra vágytak. Amerikai jazzt kezdtek el játszani.

Azóta Oláh Kálmán, a Szakcsi család, Szőke Niki rengeteg nemzetközi és hazai sikert értek már el, a jazz műfaj egyedi, sajátos világát teremtették meg és váltak a szakma legelismertebb tagjaivá. Balogh Csibe Jenő a magyar Oscar Peterson volt már a 70-es években.

Június 13-án ezekkel a kiváló zenészekkel találkozhat ismét minden jazzt kedveő az A38 Hajón. Az est házigazdája Oláh Kálmán Liszt-díjas zongoraművész lesz. A koncert fellépői: a Szakcsi trió, a Balázs József trió és Bolla Gábor (szaxofon), az Ifj. Szakcsi Lakatos Béla trió, a Pecek Lakatos trió, a Trio Midnight, a Szakcsi Lakatos Róbert kvartett és Szőke Nikoletta. Vendég: a Magyar Rádió Jazzhegedű Versenyének I. helyezettje. 23 órától jam session zárja majd az estet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.