Jazz/World

Jazz requiem halottak napjára

2011.10.25. 09:32
Ajánlom
November 1-én és 2-án mutatják be a magyar-szlovák-osztrák Béla Fischer vegyeskarra, szólistákra és jazzszextettre írt gyászmiséjét.

Nem sokkal Will Todd jazzmiséjének magyarországi bemutatóját követően újabb szakrális jazz alkotás premierjére kerül sor: a Pasaréti Ferences Templomban, illetve a gazdagréti Szent Angyalok Templomában Béla Fischer Jazz requiemjét adja elő a Wiener Evangelische Kantorei és a budapesti Szent Antal Kórus (karigazgató: Déri András) énekes szólisták és a szerző Cross Over Formation nevű szextettje közreműködésével.

Béla Fischer 1959-ben Pozsonyban született, nagyapja magyar cigányprímás volt. 5 évesen kezdett hegedülni, 9 évesen már komponált. Tanulmányait szülővárosa konzervatóriumában és zeneakadémiáján folytatta. Még tanulmányai befejezése előtt alapította meg vonósnégyesét (Moyses-Quartett), Béla Fischer karmestere és koncertmestere volt a Lucnica Együttesnek is. Egyidejűleg érdeklődött a jazz, a rock és a musical iránt, több művet komponált, melyben ötvözte a klasszikus zenét és a rockot. Gondolkodásmódja miatt konfliktusba került az akkori politikai rendszerrel, ezért családjával együtt nyugatra kellett menekülnie. Bárzongoristaként és alkalmi fellépésekkel próbált meg Bécsben gyökeret verni. Rövid időn belül Bécs neves művészeinek hangszerelőjeként és kísérőjeként szerzett hírnevet, azóta keresett zeneszerző, karmester és zongorista Ausztria-szerte. A bécsi Volksoperben balett korrepetítorként számos operettet, balettet és gálaestet rendezett. Rendszeresen dolgozik együtt híres karmesterekkel, rendezőkkel és énekesekkel, hangversenykörutak kísérője, fesztiválok házigazdája, mint pl. a Bécsi Operettnyárnak is.

Béla Fischert Verdi Requiemjének vezénylése inspirálta egy saját requiem megírására. Verdi műve mély érzelmeket közvetített számára, nem is annyira vallásos tekintetben, hanem a halál iránt érzett megrendülése miatt. A Requiem kapcsolatot teremt egyházi kóruséneklés és érzéki, ugyanakkor a lélek mélységeiből fakadó hangszeres zene között, ahol az improvizációnak, mint a jazzben, nagy szerepe van. Fischer szerint a jazz képes valamire, amit a klasszikus zene nem tud: a jelen pillanatban létrejövő improvizáció által mély érzelmek kerülnek kifejezésre, és a zene őszintébb lesz. Ez az atmoszféra különösen fontos számára a Requiemben, hogy a zene "panaszos szava" hitelesebbé válhasson.

2011. november 1. 19:30 Pasaréti Ferences Templom

2011. november 2. 19:00 Gazdagrét, Szent Angyalok Temploma

Béla Fischer: Jazz requiem

Km.Wiener Evangelische Kantorei, budapesti Szent Antal Kórus (karigazgató: Déri András)
Marika OTTITSCH-FALLY - szoprán, ifj. Béla FISCHER - alt, Gernot HEINRICH - tenor, Apostol MILENKOV - basszus
Cross Over Formation (Julius DARVAS - bőgő, Béla FISCHER, Wolfgang FRITZSCHE - billentyű, Helmut HÖDL - klarinét/szaxofon, Ondrej JURÁŠ - trombita, szárnykürt, Cyril ZELENAK - ütő
vezényel: Jiří NOVÁK

A belépés díjtalan, adományokat a rendezők köszönettel fogadnak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház

A színház tart egyben lelkileg és fizikailag is – Kern András 75 éves

Kern András január 28-án ünnepli a 75. születésnapját. Eleinte filmrendező szeretett volna lenni, majd miután mégis a színházat választotta, pályáját a Vígszínházban kezdte, és mindmáig aktív tagja a társulatnak.
Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Klasszikus

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Máshogy szól a Cimbaliband – remaster koncert a Fonóban

A többszörösen nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas zenekar legnépszerűbb műsorában régi slágereiket keverte újra, igazította jelenlegi hangzásvilágukhoz. A dalok január 28-án két nagyszerű vendéggel együtt szólalnak meg: Maszkurával és Lócival.
Jazz/World ajánló

A jövő jazztehetségeit ismerhetjük meg a Müpa Jazz Showcase programján

2023. január 27. és 29. között ismét jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A fiatal jazzcsapatok bemutatkozására is a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor.
Jazz/World ajánló

Konkoi új dallal és friss klippel indítja az évet

A 33000 feet above sea level című számhoz készült videófilmben Molnár Csaba többszörös Lábán Rudolf-díjas kortárs táncos, koreográfus három szólója látható. A dal a zenész új lemezén is szerepelni fog, amelyet február 17-én mutatnak be a Három Hollóban.  
Jazz/World ajánló

Krakkó és Kassa után Budapesten is vár mindenkit a Fonó V4 Klubja

Lengyel, szlovák és magyar művészek által vezetett zenés és táncos workshopok, nemzetközi táncház és olyan emblematikus zenekarok koncertjei is szerepelnek a január 20-21-i programsorozaton, mint a lengyel Kapela Maliszów, a szlovák NOGABAND vagy a magyar Góbé.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lisa Marie Presley

Elvis Presley egyetlen lányát ötvennégy éves korában érte a halál. Az énekesnőt szívmegállással szállították kórházba, de az orvosok nem tudták megmenteni az életét.