Jazz/World

Jazz requiem halottak napjára

2011.10.25. 09:32
Ajánlom
November 1-én és 2-án mutatják be a magyar-szlovák-osztrák Béla Fischer vegyeskarra, szólistákra és jazzszextettre írt gyászmiséjét.

Nem sokkal Will Todd jazzmiséjének magyarországi bemutatóját követően újabb szakrális jazz alkotás premierjére kerül sor: a Pasaréti Ferences Templomban, illetve a gazdagréti Szent Angyalok Templomában Béla Fischer Jazz requiemjét adja elő a Wiener Evangelische Kantorei és a budapesti Szent Antal Kórus (karigazgató: Déri András) énekes szólisták és a szerző Cross Over Formation nevű szextettje közreműködésével.

Béla Fischer 1959-ben Pozsonyban született, nagyapja magyar cigányprímás volt. 5 évesen kezdett hegedülni, 9 évesen már komponált. Tanulmányait szülővárosa konzervatóriumában és zeneakadémiáján folytatta. Még tanulmányai befejezése előtt alapította meg vonósnégyesét (Moyses-Quartett), Béla Fischer karmestere és koncertmestere volt a Lucnica Együttesnek is. Egyidejűleg érdeklődött a jazz, a rock és a musical iránt, több művet komponált, melyben ötvözte a klasszikus zenét és a rockot. Gondolkodásmódja miatt konfliktusba került az akkori politikai rendszerrel, ezért családjával együtt nyugatra kellett menekülnie. Bárzongoristaként és alkalmi fellépésekkel próbált meg Bécsben gyökeret verni. Rövid időn belül Bécs neves művészeinek hangszerelőjeként és kísérőjeként szerzett hírnevet, azóta keresett zeneszerző, karmester és zongorista Ausztria-szerte. A bécsi Volksoperben balett korrepetítorként számos operettet, balettet és gálaestet rendezett. Rendszeresen dolgozik együtt híres karmesterekkel, rendezőkkel és énekesekkel, hangversenykörutak kísérője, fesztiválok házigazdája, mint pl. a Bécsi Operettnyárnak is.

Béla Fischert Verdi Requiemjének vezénylése inspirálta egy saját requiem megírására. Verdi műve mély érzelmeket közvetített számára, nem is annyira vallásos tekintetben, hanem a halál iránt érzett megrendülése miatt. A Requiem kapcsolatot teremt egyházi kóruséneklés és érzéki, ugyanakkor a lélek mélységeiből fakadó hangszeres zene között, ahol az improvizációnak, mint a jazzben, nagy szerepe van. Fischer szerint a jazz képes valamire, amit a klasszikus zene nem tud: a jelen pillanatban létrejövő improvizáció által mély érzelmek kerülnek kifejezésre, és a zene őszintébb lesz. Ez az atmoszféra különösen fontos számára a Requiemben, hogy a zene "panaszos szava" hitelesebbé válhasson.

2011. november 1. 19:30 Pasaréti Ferences Templom

2011. november 2. 19:00 Gazdagrét, Szent Angyalok Temploma

Béla Fischer: Jazz requiem

Km.Wiener Evangelische Kantorei, budapesti Szent Antal Kórus (karigazgató: Déri András)
Marika OTTITSCH-FALLY - szoprán, ifj. Béla FISCHER - alt, Gernot HEINRICH - tenor, Apostol MILENKOV - basszus
Cross Over Formation (Julius DARVAS - bőgő, Béla FISCHER, Wolfgang FRITZSCHE - billentyű, Helmut HÖDL - klarinét/szaxofon, Ondrej JURÁŠ - trombita, szárnykürt, Cyril ZELENAK - ütő
vezényel: Jiří NOVÁK

A belépés díjtalan, adományokat a rendezők köszönettel fogadnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World john coltrane

Coltrane újabb meglepetése az utókornak a Blue World című album

Szeptember 27-én újabb, eddig kiadatlan Coltrane-album lát napvilágot. Hallgasd meg a cikkben a címadó dalt!
Jazz/World ajánló

Az egyszerre három trombitán játszó jazz-zenebohóc is fellép a Müpa nyárzáró fesztiválján

Augusztus 20-án ingyenes jazzkoncertekkel várja a közönséget a Jazz 0820. Augusztus 30. és szeptember 1. között pedig a pezsgő swingkorszakot idézi meg a New Orleans Swingfesztivál, amin a svéd jazz-zenebohóc, Gunhild Carling is fellép.
Jazz/World hungarikum

A fiatal cimbalmos generációt szólítja meg a BMC Nemzetközi Cimbalomversenye

Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze a megálmodója a BMC-ben augusztus 25. és 31. között zajló versenynek.
Jazz/World videó

Zseniális: dalban mondanak híreket

A Hírek dalban projekt az online térben kavargó híreket szórakoztatóan, akusztikus zenei kísérettel tálalja nekünk. Az első részben a Lóci játszik frontembere, Csorba Lóci öltötte magára az énekes-bemondó szerepét.
Jazz/World ajánló

Mintha Provence-ben járnánk - minifesztivál a Diszeli Kúriában

Új igazodási pont a Balaton-felvidék kulturális kínálatában a nemrég nyílt 18. századi műemlékegyüttes, a Diszeli Kúria. A Hosszúahétvége elnevezésű minifesztiválon fellép a Dés László Free Sounds Quartet, Bereményi Géza és Másik János pedig közös estjét adja elő.