Jazz/World

Jazz requiem halottak napjára

2011.10.25. 09:32
Ajánlom
November 1-én és 2-án mutatják be a magyar-szlovák-osztrák Béla Fischer vegyeskarra, szólistákra és jazzszextettre írt gyászmiséjét.

Nem sokkal Will Todd jazzmiséjének magyarországi bemutatóját követően újabb szakrális jazz alkotás premierjére kerül sor: a Pasaréti Ferences Templomban, illetve a gazdagréti Szent Angyalok Templomában Béla Fischer Jazz requiemjét adja elő a Wiener Evangelische Kantorei és a budapesti Szent Antal Kórus (karigazgató: Déri András) énekes szólisták és a szerző Cross Over Formation nevű szextettje közreműködésével.

Béla Fischer 1959-ben Pozsonyban született, nagyapja magyar cigányprímás volt. 5 évesen kezdett hegedülni, 9 évesen már komponált. Tanulmányait szülővárosa konzervatóriumában és zeneakadémiáján folytatta. Még tanulmányai befejezése előtt alapította meg vonósnégyesét (Moyses-Quartett), Béla Fischer karmestere és koncertmestere volt a Lucnica Együttesnek is. Egyidejűleg érdeklődött a jazz, a rock és a musical iránt, több művet komponált, melyben ötvözte a klasszikus zenét és a rockot. Gondolkodásmódja miatt konfliktusba került az akkori politikai rendszerrel, ezért családjával együtt nyugatra kellett menekülnie. Bárzongoristaként és alkalmi fellépésekkel próbált meg Bécsben gyökeret verni. Rövid időn belül Bécs neves művészeinek hangszerelőjeként és kísérőjeként szerzett hírnevet, azóta keresett zeneszerző, karmester és zongorista Ausztria-szerte. A bécsi Volksoperben balett korrepetítorként számos operettet, balettet és gálaestet rendezett. Rendszeresen dolgozik együtt híres karmesterekkel, rendezőkkel és énekesekkel, hangversenykörutak kísérője, fesztiválok házigazdája, mint pl. a Bécsi Operettnyárnak is.

Béla Fischert Verdi Requiemjének vezénylése inspirálta egy saját requiem megírására. Verdi műve mély érzelmeket közvetített számára, nem is annyira vallásos tekintetben, hanem a halál iránt érzett megrendülése miatt. A Requiem kapcsolatot teremt egyházi kóruséneklés és érzéki, ugyanakkor a lélek mélységeiből fakadó hangszeres zene között, ahol az improvizációnak, mint a jazzben, nagy szerepe van. Fischer szerint a jazz képes valamire, amit a klasszikus zene nem tud: a jelen pillanatban létrejövő improvizáció által mély érzelmek kerülnek kifejezésre, és a zene őszintébb lesz. Ez az atmoszféra különösen fontos számára a Requiemben, hogy a zene "panaszos szava" hitelesebbé válhasson.

2011. november 1. 19:30 Pasaréti Ferences Templom

2011. november 2. 19:00 Gazdagrét, Szent Angyalok Temploma

Béla Fischer: Jazz requiem

Km.Wiener Evangelische Kantorei, budapesti Szent Antal Kórus (karigazgató: Déri András)
Marika OTTITSCH-FALLY - szoprán, ifj. Béla FISCHER - alt, Gernot HEINRICH - tenor, Apostol MILENKOV - basszus
Cross Over Formation (Julius DARVAS - bőgő, Béla FISCHER, Wolfgang FRITZSCHE - billentyű, Helmut HÖDL - klarinét/szaxofon, Ondrej JURÁŠ - trombita, szárnykürt, Cyril ZELENAK - ütő
vezényel: Jiří NOVÁK

A belépés díjtalan, adományokat a rendezők köszönettel fogadnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.