Jazz/World

Jazz requiem halottak napjára

2011.10.25. 09:32
Ajánlom
November 1-én és 2-án mutatják be a magyar-szlovák-osztrák Béla Fischer vegyeskarra, szólistákra és jazzszextettre írt gyászmiséjét.

Nem sokkal Will Todd jazzmiséjének magyarországi bemutatóját követően újabb szakrális jazz alkotás premierjére kerül sor: a Pasaréti Ferences Templomban, illetve a gazdagréti Szent Angyalok Templomában Béla Fischer Jazz requiemjét adja elő a Wiener Evangelische Kantorei és a budapesti Szent Antal Kórus (karigazgató: Déri András) énekes szólisták és a szerző Cross Over Formation nevű szextettje közreműködésével.

Béla Fischer 1959-ben Pozsonyban született, nagyapja magyar cigányprímás volt. 5 évesen kezdett hegedülni, 9 évesen már komponált. Tanulmányait szülővárosa konzervatóriumában és zeneakadémiáján folytatta. Még tanulmányai befejezése előtt alapította meg vonósnégyesét (Moyses-Quartett), Béla Fischer karmestere és koncertmestere volt a Lucnica Együttesnek is. Egyidejűleg érdeklődött a jazz, a rock és a musical iránt, több művet komponált, melyben ötvözte a klasszikus zenét és a rockot. Gondolkodásmódja miatt konfliktusba került az akkori politikai rendszerrel, ezért családjával együtt nyugatra kellett menekülnie. Bárzongoristaként és alkalmi fellépésekkel próbált meg Bécsben gyökeret verni. Rövid időn belül Bécs neves művészeinek hangszerelőjeként és kísérőjeként szerzett hírnevet, azóta keresett zeneszerző, karmester és zongorista Ausztria-szerte. A bécsi Volksoperben balett korrepetítorként számos operettet, balettet és gálaestet rendezett. Rendszeresen dolgozik együtt híres karmesterekkel, rendezőkkel és énekesekkel, hangversenykörutak kísérője, fesztiválok házigazdája, mint pl. a Bécsi Operettnyárnak is.

Béla Fischert Verdi Requiemjének vezénylése inspirálta egy saját requiem megírására. Verdi műve mély érzelmeket közvetített számára, nem is annyira vallásos tekintetben, hanem a halál iránt érzett megrendülése miatt. A Requiem kapcsolatot teremt egyházi kóruséneklés és érzéki, ugyanakkor a lélek mélységeiből fakadó hangszeres zene között, ahol az improvizációnak, mint a jazzben, nagy szerepe van. Fischer szerint a jazz képes valamire, amit a klasszikus zene nem tud: a jelen pillanatban létrejövő improvizáció által mély érzelmek kerülnek kifejezésre, és a zene őszintébb lesz. Ez az atmoszféra különösen fontos számára a Requiemben, hogy a zene "panaszos szava" hitelesebbé válhasson.

2011. november 1. 19:30 Pasaréti Ferences Templom

2011. november 2. 19:00 Gazdagrét, Szent Angyalok Temploma

Béla Fischer: Jazz requiem

Km.Wiener Evangelische Kantorei, budapesti Szent Antal Kórus (karigazgató: Déri András)
Marika OTTITSCH-FALLY - szoprán, ifj. Béla FISCHER - alt, Gernot HEINRICH - tenor, Apostol MILENKOV - basszus
Cross Over Formation (Julius DARVAS - bőgő, Béla FISCHER, Wolfgang FRITZSCHE - billentyű, Helmut HÖDL - klarinét/szaxofon, Ondrej JURÁŠ - trombita, szárnykürt, Cyril ZELENAK - ütő
vezényel: Jiří NOVÁK

A belépés díjtalan, adományokat a rendezők köszönettel fogadnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.