Jazz/World

Jazz, szimfonikusok és balett a Müpában

2011.01.16. 18:26
Ajánlom
A jazz, a szimfonikus zene és a tánc találkozik január 17-én a Művészetek Palotájában. A "randevú" kezdeményezője a Magyar Jazzművészek Társasága.

A két részből álló est első felében a hazai jazz kiválóságai - Fekete-Kovács Kornél (trombita), Babos Gyula (gitár), Oláh Kálmán (zongora), Balázs Elemér (dob), Barcza Horváth József (nagybőgő), Dés László (szaxofon), ifj. Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Lantos Zoltán (hegedű) és Horváth Kornél (ütőhangszerek) - játszanak a Kovács László dirigálta Győri Filharmonikus Zenekarral, és Fekete-Kovács, Babos, valamint Oláh egy-egy szerzeményét adják elő.

A nem mindennapi együttműködés először 2009-ben valósult meg az Operaházban, s ebből később egy miniturné is lett. Az Ybl-palotában 2010-ben a jazzt és a táncot társították egymással, így ez határozza meg a hétfői műsor második részét, amelyben hét szerző - az első részben szereplő művészek mellett Kaltenecker Zsolt, Berki Tamás és Borbély Mihály szaxofonos - egy-egy balettre komponált műve hangzik el, ezekre a Magyar Nemzeti Balett fiatal művészei, Venekei Marianna, Bajári Levente és Kerényi Miklós Dávid készítettek koreográfiákat. 

Berki Tamás az MTI-nek elmondta, a Berki Tamás Banddel 2009-ben megjelent lemeze, a Bika Jam nyitódalát, A bikát adja elő Balázs Elemér, Barcza Horváth József, ifj. Szakcsi Lakatos Béla és Borbély Mihály társaságában: "A mi előadásunk lesz a kakukktojás, hiszen egyedül erre nem készült táncos koreográfia. Mivel újabb szerzeményeim az improvizációra épülnek, az előadás nyilván annyiban fog eltérni a Berki Tamás Bandtől megszokottól, hogy ahány művész, annyiféle stílusban játszik. Annyi eltérés mindenképpen lesz, hogy gitár helyett zongora van benne, és Balázs Elemér korábban, szinte véletlenül beletett egy dobszólót, amit benne hagytunk" - fejtette ki az énekes, akinek bár nincsenek határozott tervei egy új lemezt illetően, előbb-utóbb azonban "ki fog éhezni" egy albumra, és elkezd számokat írni. Berki elmondta, 2011 novemberében valószínűleg láthatja őt a spanyol főváros közönsége is, mivel novemberben Puskás Ferenc halálának ötödik évfordulójára a Real Madrid megemlékezést szervez, ahol a Benkó Dixieland Banddel, előreláthatóan a Benkó Sándor által összeállított dixielandmisével lépnek fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.