Jazz/World

Jazz, szimfonikusok és balett a Müpában

2011.01.16. 18:26
Ajánlom
A jazz, a szimfonikus zene és a tánc találkozik január 17-én a Művészetek Palotájában. A "randevú" kezdeményezője a Magyar Jazzművészek Társasága.

A két részből álló est első felében a hazai jazz kiválóságai - Fekete-Kovács Kornél (trombita), Babos Gyula (gitár), Oláh Kálmán (zongora), Balázs Elemér (dob), Barcza Horváth József (nagybőgő), Dés László (szaxofon), ifj. Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Lantos Zoltán (hegedű) és Horváth Kornél (ütőhangszerek) - játszanak a Kovács László dirigálta Győri Filharmonikus Zenekarral, és Fekete-Kovács, Babos, valamint Oláh egy-egy szerzeményét adják elő.

A nem mindennapi együttműködés először 2009-ben valósult meg az Operaházban, s ebből később egy miniturné is lett. Az Ybl-palotában 2010-ben a jazzt és a táncot társították egymással, így ez határozza meg a hétfői műsor második részét, amelyben hét szerző - az első részben szereplő művészek mellett Kaltenecker Zsolt, Berki Tamás és Borbély Mihály szaxofonos - egy-egy balettre komponált műve hangzik el, ezekre a Magyar Nemzeti Balett fiatal művészei, Venekei Marianna, Bajári Levente és Kerényi Miklós Dávid készítettek koreográfiákat. 

Berki Tamás az MTI-nek elmondta, a Berki Tamás Banddel 2009-ben megjelent lemeze, a Bika Jam nyitódalát, A bikát adja elő Balázs Elemér, Barcza Horváth József, ifj. Szakcsi Lakatos Béla és Borbély Mihály társaságában: "A mi előadásunk lesz a kakukktojás, hiszen egyedül erre nem készült táncos koreográfia. Mivel újabb szerzeményeim az improvizációra épülnek, az előadás nyilván annyiban fog eltérni a Berki Tamás Bandtől megszokottól, hogy ahány művész, annyiféle stílusban játszik. Annyi eltérés mindenképpen lesz, hogy gitár helyett zongora van benne, és Balázs Elemér korábban, szinte véletlenül beletett egy dobszólót, amit benne hagytunk" - fejtette ki az énekes, akinek bár nincsenek határozott tervei egy új lemezt illetően, előbb-utóbb azonban "ki fog éhezni" egy albumra, és elkezd számokat írni. Berki elmondta, 2011 novemberében valószínűleg láthatja őt a spanyol főváros közönsége is, mivel novemberben Puskás Ferenc halálának ötödik évfordulójára a Real Madrid megemlékezést szervez, ahol a Benkó Dixieland Banddel, előreláthatóan a Benkó Sándor által összeállított dixielandmisével lépnek fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Klasszikus

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Zenés színház

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.
Jazz/World budapest folk fest

„A zenémben benne van az őseim gyökértelenségének fájdalma is”

Juan de Lerida Franciaországban élő flamencogitáros számára a zene az az út, amin visszatalál spanyol gyökereihez. A flamenco nuevo jeles képviselőjét magyar jazz- és klasszikus zenészek kísérik ezen az úton május 25-én, a Kobuci Kertben, a Budapest Folk Fest keretében.
Jazz/World ajánló

„A zene egy lelki húron való pendülés” – Film készült a 100 Tagú Cigányzenekarról

Halász Glória Alla Zingara című dokumentumfilmje a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.