Jazz/World

Jazz, szimfonikusok és balett a Müpában

2011.01.16. 18:26
Ajánlom
A jazz, a szimfonikus zene és a tánc találkozik január 17-én a Művészetek Palotájában. A "randevú" kezdeményezője a Magyar Jazzművészek Társasága.

A két részből álló est első felében a hazai jazz kiválóságai - Fekete-Kovács Kornél (trombita), Babos Gyula (gitár), Oláh Kálmán (zongora), Balázs Elemér (dob), Barcza Horváth József (nagybőgő), Dés László (szaxofon), ifj. Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Lantos Zoltán (hegedű) és Horváth Kornél (ütőhangszerek) - játszanak a Kovács László dirigálta Győri Filharmonikus Zenekarral, és Fekete-Kovács, Babos, valamint Oláh egy-egy szerzeményét adják elő.

A nem mindennapi együttműködés először 2009-ben valósult meg az Operaházban, s ebből később egy miniturné is lett. Az Ybl-palotában 2010-ben a jazzt és a táncot társították egymással, így ez határozza meg a hétfői műsor második részét, amelyben hét szerző - az első részben szereplő művészek mellett Kaltenecker Zsolt, Berki Tamás és Borbély Mihály szaxofonos - egy-egy balettre komponált műve hangzik el, ezekre a Magyar Nemzeti Balett fiatal művészei, Venekei Marianna, Bajári Levente és Kerényi Miklós Dávid készítettek koreográfiákat. 

Berki Tamás az MTI-nek elmondta, a Berki Tamás Banddel 2009-ben megjelent lemeze, a Bika Jam nyitódalát, A bikát adja elő Balázs Elemér, Barcza Horváth József, ifj. Szakcsi Lakatos Béla és Borbély Mihály társaságában: "A mi előadásunk lesz a kakukktojás, hiszen egyedül erre nem készült táncos koreográfia. Mivel újabb szerzeményeim az improvizációra épülnek, az előadás nyilván annyiban fog eltérni a Berki Tamás Bandtől megszokottól, hogy ahány művész, annyiféle stílusban játszik. Annyi eltérés mindenképpen lesz, hogy gitár helyett zongora van benne, és Balázs Elemér korábban, szinte véletlenül beletett egy dobszólót, amit benne hagytunk" - fejtette ki az énekes, akinek bár nincsenek határozott tervei egy új lemezt illetően, előbb-utóbb azonban "ki fog éhezni" egy albumra, és elkezd számokat írni. Berki elmondta, 2011 novemberében valószínűleg láthatja őt a spanyol főváros közönsége is, mivel novemberben Puskás Ferenc halálának ötödik évfordulójára a Real Madrid megemlékezést szervez, ahol a Benkó Dixieland Banddel, előreláthatóan a Benkó Sándor által összeállított dixielandmisével lépnek fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.
Jazz/World interjú

„Ha valaki nem őszinte, az a jazzben erősen kiütközik” - Interjú Oláh Krisztiánnal

A zongorista Oláh Krisztián mindössze 23 éves, de már nyolc éve profi zenészként működik. Azt meséli, most jött el az a pillanat, amikortól kezdve tudatos szeretne lenni a mindennapokban és a zenekarvezetésben egyaránt.
Jazz/World interjú

Szőke Nikoletta újabb saját dallal ostromolja a jazz és pop közötti falat

Néhány napja debütált a sztenderd-éneklés és scat egyik legnagyobb hazai kiválósága, Szőke Nikoletta harmadik saját szerzeménye, melynek kapcsán nekünk is mesélt a dalszerzés belső folyamatáról.
Jazz/World kritika

Szabadon illeszkedő rétegek

A zene lehet szórakozás, vagy szolgálat, mindkét esetben szerencsésebb, ha a közreműködők a feladatot veszik komolyan, mintsem saját magukat. Gyémánt Bálint új triója a kivagyiság helyett a zenében szeret megfürödni, ezzel pedig a közönségnek is megkönnyíti, hogy azzal törődjön, amiért a BJC-be érkezett április 10-én.