Jazz/World

Jazz-szoba a Békési úton

2010.01.03. 13:33
Ajánlom
Körképet adunk olvasóinknak a kevéssé ismert, Budapesten kívüli jazzklubokról, amelyekről általában kevesebb szó esik, mint a pestiekről. Sorozatunkban először a Békéscsabai Jazzklubot mutatjuk be az egyik fő szervezővel, Veres Krisztával folytatott beszélgetésben.

Békéscsabán működik egy klub, ahol a jazz koncerteken nem lehet ülőhelyet találni. A hátteret mindehhez a Békési úti Közösségi Ház (a Schéner Mihály megálmodta intézmény valójában több parasztház együttese) egykor lakószobaként funkcionáló egyik tere adja. Színpad nincs is benne, viszont az ide érkező zenészek értő közönségre és hatalmas vendégszeretetre találnak.

F: Ketten vezetitek a Békési úton működő jazz klubbot Gyucha Csabával. Mikor volt az első koncert, kinek az ötlete volt életre hívni ezt a kezdeményezést?

Veres Kriszta: Csaba régi álma valósult meg 2002-ben, amikor a békéscsabai hagyományokat felélesztve megszervezte a jazzklubot, ami nem kizárólag zenehallgatásra, hanem beszélgetésre, közös gondolkodásra is lehetőséget teremtett. Ebből született meg a klubkoncertek ötlete, amihez a Békési Úti Közösségi Házak adta az intézményi, anyagi bázist, de a zenekarok kiválasztásánál szabad kezet engedtek a kezdeményezőknek. Azt hiszem ez volt az, ami kárpótolta a szervezőket és a jazzélet megálmodóit a hely szűkösségéért és a hangzás, a terem korlátozott lehetőségeiért. Szóval nem ideális koncertterem, de ideális jazz-klub lett belőle, hónapról hónapra.

F: Emlékszel rá ki volt az első fellépő és miért pont rá esett a választás?

VK:
Pataj György és zenekara volt az első vendég, mégpedig azért, mert ő békéscsabai születésű jazzmuzsikus. Meglepődtünk azon, hogy mennyi ember jött el az első koncertre, mert mint említettem, nem volt hagyománya, csak távoli emlékek voltak róla, hogy Békéscsabán működött valaha jazzklub.

F: Biztos vagyok benne, hogy rengeteg maradandó élményetek van az elmúlt évekből. Felidéznél néhányat?

VK:
Nagyon jó hangulatú koncerteket rendeztünk nyaranta a Meseház udvarán, ezt Muzsikáló Udvarnak neveztük, amiben népzenei produkciók is helyet kaptak. A népzene és a jazz Dresch Mihály munkásságában igen erősen kapaszkodik össze. A Meseház mint népi lakóház kiváló atmoszférát teremtett, és a hely adottsága erősítette a zenei mondanivaló érvényesülését. Az 1956-os emlékév kapcsán hívtuk meg Grencsó Istvánt Kollektívájával, és mondhatom, a közönségnek tátva maradt a szája, látván, hogy ilyen is van. Biztosan sokan ismerték már, de nekem igazi élmény volt, ahogyan István levezényelte az egész koncertet. A Sütő Márton Trio+1 üde, fiatalos hangulatú zenét játszott, Szabó Hunor nagyszerű, technikás dobolásának látványa is magával ragadott mindenkit. Nagyon szép volt a Balázs Elemér Group Early Music című lemezének anyaga, amit kihelyeztünk az Evangélikus Kistemplomba tavaly Karácsonykor. Fergeteges hangulatot teremtett a Grupa Palotai, talán ez volt a leghosszabb koncert, reggelig tartott. Eichinger Tibor és Stefan Varga muzsikáját és mosolyát sem felejtjük el soha. 

F: Az a különösen családias hangulat, ami a klubot jellemzi, ellene megy a mai világunk diktálta iránynak. Mennyire volt ez az emberi léptékben gondolkozó és közösséget létre hívó hozzá állás tudatos részetekről?

VK: Adott volt a lehetőség, mármint ami a helyszínt illeti, tudtuk, hogy ide nem lehet fesztiválokat szervezni. Viszont a jazz, mint rétegműfaj, kiválóan megállja helyét. Jellemző a jazz-zene rajongóira az elmélyülésre való hajlam, valamint az intelligencia. Természetesen tudtuk ezt, de mint említettem, óriási lyukat tudtunk betömni a zenei palettán ennek a klubnak a működtetésével. Nagyon fontos még, hogy a klubban több generáció is megfordul, egészen ifjak és idősebbek is, talán ettől olyan családias.

F: Heroikus feladatnak tűnik egy ilyen klubbot fenntartani. Milyen anyagi források állnak rendelkezésetekre? Milyen nehézségekkel jár hónapról hónapra a zenekarokat meghívni?

VK:
A legnagyobb feladat természetesen az anyagi lehetőségek megteremtése, és a legtöbb energiát is ez emészti fel, de nagyszerű érzés, hogy ennyi zenészt megismerhettünk, sőt, azt hiszem barátainknak is tudhatunk néhányat közülük. Bizakodásra ad okot, hogy a fiatal generáció is lendületesen tör utat magának a műfaj útvesztőjében, és bízzunk benne, hogy nem távoznak külföldre a jobb megélhetés reményében. Az anyagi forrásokat pályázatokon teremtjük elő, illetve nagy biztonságot nyújt, hogy a Békési Úti Közösségi Házak saját erőből is tudja támogatni ezt a jelentős programot.

F: Mik a kilátások jövőre nézve?

VK: Békéscsabán az összes művelődési házat egy irányítás alá vonják össze január 1-től, megszűnik a gazdasági és a szakmai önállóság. Bízom benne, hogy ennek a jazzklub nem fog mindennek áldozatául esni, hiszen sok év munkája fekszik benne és rengeteg ember támogatása tartja életben a klubot hónapról hónapra. Nem tudom milyen lehetőségeink lesznek, de bizakodásra adhat okot, hogy a Magyar Jazz Ünnepe vidéki programjaira adtunk be pályázatot a Magyar Jazz Szövetséghez, és ha kedvező elbírálásban részesül, márciusban már újra szól a jazz...

További információk: www.mesehaz.hu

Megosztás

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.