Jazz/World

Jazz Teátrum 2006

2006.07.14. 00:00
Ajánlom
Szentendre idén is különleges élményt kínál a jazz szerelmeseinek július 29-én. A korábbi évek hagyományait követve idén is egy hangszercsoport köré épül a program: ebben az évben a pengetős hangszereké a főszerep.

György Mihály, Horváth Pluto József, Papesch Péter és Herr Attila fogják megmutatni, hogy a basszusgitár, a gitár, vagy éppen a buzuki igenis képes kiemelt szerepet játszani bármely formációban. Az este végén pedig pengetős jam session-nel búcsúzunk a közönségtől. A jazz teátrumot természetesen idén is különleges fényeffektusokkal, vetített- és mozgóképekkel tesszük még különlegessebbé.

A Jazzteátrumot három éve rendezte meg először a Szentendrei Fiatalok Zenei Kultúrájáért Alapítvány, azóta a Szentendrei Nyár egyik legszínvonalasabb rendezvényévé nőtte ki magát a rendezvény. A Jazzteátrum három nagyon fontos alappillérre épül: a vizuális pluszra, az egy hangszercsoport köré épített programra, és a jazz zenészek fiatal generációjának bemutatására.

A Jazzteátrumon egész udvart, különleges fényfestészet teszi egyedivé, a zenészeket pedig több projektoron VJ-k kísérik a zenéhez kitalált mozgóképekkel. A VJ a könnyűzenei életben és a partikultúrában már jól bevált módszer, ám a jazz zenészek minden évben örömmel csodálkoznak rá a különleges látványra. Ebből a különleges együttesből származik a Jazzteátrum elnevezés is, hiszen ezáltal az igazi élményt a vetített képek, a mozgóképek és a zene együttese adja meg.

Az előző évek szereplői között ott volt Szakcsi Lakatos Béla, Borbély Mihály, Kyle Gregory, az Ad Matai zenekar. A tavalyi ütős hangszerek közé csoportosított Jazzteátrum kiemelkedő eseménye Horváth Kornél és két fiatal kollégájának Lukács Miklós és Dés András közös produkciója volt.

Az idei fellépők:

Pluto fusion collection
Balog Zoltán- zongora
Balog Roland – gitár
Borbás József – dob
Horváth Pluto József – basszusgitár

Quartet B
Borbély Mihály - szaxofon, klarinét, tárogató, tilinkó, fujara
György Mihály – gitár, buzuki
Horváth Balázs - bőgő
G. Szabó Hunor – dob

Azuma Clan
Papesch Péter - basszusgitár
Herr Attila - piccolo basszusgitár
Mogyoró Kornél - ütőhangszerek
Ifj. Födő Sándor - ütőhangszerek, dob, billentyűshangszerek

Jegyek 2500 Ft-os áron kaphatók a Városháza Étteremben és a SZMMI jegypénztáraiban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.