Jazz/World

Jazz-tour: még várnak a júliusi kalandozások

2022.07.14. 13:10
Ajánlom
A jazzt az is szerethetővé teszi, hogy időlegesen képes térből-időből kiszakítani, elbájolni. A mindig egyszeri zene szárnyán akár Harlem vagy New Orleans egy már rég nem füstös klubjában, vagy a Latin Negyedben érezhetjük magunkat. Sűrített élmény: utazzunk a jazzel egy-egy estén át!

Kezdjük a városi hangulatutazást mindjárt az egyik törzsi gyülekezőhelynél, a Budapest Jazz Clubnál.

A Hollán Ernő utcai színpadon július 19-én, kedden a Budapest Bossanova hozza fül- és lélek-közelbe Dél-Amerikát,

másnap, július 20-án a Szigeti Juli Quartet hallható ugyanitt. S itt álljunk is meg egy szóra. Ez az elektro swing formáció viszonylag friss a hazai palettán; az 1920-30-as évek azóta is velünk élő slágereinek stílusa most sem okoz majd csalódást, különösen nem a 21. századi elektronikus köntösnek köszönhetően. Szigeti Juli értő játékostársai Drippey Máté (klarinét, szaxofon), Juhász Zoltán (gitár) és a doboknál Pávai Andor lesznek. Világjárást ígértem? Hát akkor Révész Richárd és Urbán Orsi koncertjén a helyük! Révész Richárd Latin Quartetjének pezsgése július 21-én varázsolhat el mindenkit a BJC-ben; latin ritmusok, életigenlés (hideg koktélok), mondjuk, sajna táncparkett nincs a klubban…

Már egy másik hét és egy másik világ: a Vanavan a már korántsem csak jazzpódiumokról ismert Soma Mamagésa 2015-ben alakult formációja.

Spitzer Gyöngyi bandája – merthogy Soma fedőnév mögött e polgári anyakönyvön rejlik a kiváló énekesnő – jazz és rock elegyét hozza, némi avantgárd és pszichedelikus beütéssel; szóval irány a „van”-on túl!

Július 27-én – ez egy forró szerda lesz – Tzumo invitál mindenkit a hihetetlen Jónás-fiúkkal a BJC hűs terébe.

Tzumo Árpád (zongora), Jónás Gézu (bőgő) és Jónás Fülöp (dob) triója mesteri élményt kínál: a jazz-zongorista számai hangzanak majd fel. Hogy mire számíthatunk? Az maga a klasszikus jazz – azaz mindig valami új és más és meglepő–, hiszen a Berkleen végzett zenész nem kisebbek, mint Wayne Shorter vagy Terence Blanchard játszótársa volt, Herbie Hancockot pedig mesterének tekintheti, a Thelonius Monk Intézetből…

A BJC júliusi ajánlatát zárjuk ismét egy kis latin-amerikai feelinggel: 29-én, pénteken a Castagno Raquel Claudia Quartet Latin American Songbook című estje nem túl titokzatos: érez, él és fáj, mint a zabolátlan földrész.

A magyar-argentin énekesnő kultikus dél-amerikai zeneszerzőktől válogatta programját s persze jazz-köntösben prezentálja Egri János (basszusgitár) és Egri János Jr. (zongora), valamint Nagy János (ütőhangszerek) kíséretével.

A klubból irány a szabad tér, és hozzá a szabad ég: Kovács Linda és Bögöthy Ádám duójának produkcióját már a Magyar Zene Házának szabadtéri színpadán élvezhetjük majd, július 28-án. A kísérletező énekesnő és a bőgős együttállása már önmagában különösnek nevezhető, hát még ha előre tudjuk, hogy

akusztikus és elektronikus élmények elegyére egyaránt számíthatunk.

Mivel mindkét művész egyúttal szabad szellemű szerző is, az este a jazz és a határtalan zenei élmény kedvelőinek igazi csemege lehet.

CarmenAkiTakasetol-102634.jpg

Mayumi Nakamura és Aki Takase a Carmen Rhapsodyt adják elő (Fotó/Forrás: Opus Jazz Club)

Mielőtt a szabadba jutnánk azonban időzzünk el kissé a másik nagy budapesti klub, a BMC szomszédságában zenélő Opus Jazz Club júliusi ajánlatánál is. Irány Spanyolország! Vagy Japán?

Tudják milyen az, mikor Bizet zenéjébe némi Cage vegyül? Leírhatatlan! Hallani kell!

A Németországban élő japán művész, Aki Takase visszatérő vendége a BMC-nek, már két lemezt is rögzített itt, s most is erre készül Mayumi Nakamura (mezzoszoprán), Vincent Courtois (cselló) és Daniel Erdmann (szaxofon) közreműködésével. Bizet Carmenjének eddig még ismeretlen, John Cage kompozíciós technikáján, szemléletén átszűrt jazz-feldolgozása igazi koncertcsemegét ígér július 21-én. A Carmen Rhapsodyt egyébként a művészek rögzítik is a BMC Records gondozásában. A lemaradók tehát pótolhatják a zenei anyag törzsrészét, bár a koncert-élményt aligha!

Határterületeket járhatunk az Opusban Rozmán Lajos (klarinétok) és a Gadó Gábor Quintet együttmuzsikálását követve is.

A klasszikus zene és a jazz egymásbatérésének szent pillanatait tartogatja ez az este;

melyen például Bach és Satie szerzeményei éppúgy a pillanat érzékeny fókuszába kerülhetnek, mint a zenészekből dallamaik nyomán felszakadó improvizáció... A július 23-i kortárs zenei estet bátran ajánljuk mindenkinek, aki a zenében a tisztelet mellett a folyamatos megújulást keresi, mint a fellépők maguk, immár sokéves együttmunkálkodással.

Az Opus júliusi programját egy igazi legendával, a Gyárfás-Premecz Organ Trióval zárja, július 30-án. Gyárfás Istvánt aligha kell bemutatni a jazz-kedvelőknek: a Szabó Gábor-díjas gitáros és a Hammond-orgona egyik hazai hívének, Premecz Mátyásnak együttes játéka ez, a doboknál a nagyszerű Jeszenszky Györggyel. A triónak időközben már megjelent egy albuma is az ötvenes évek orgona-hagyományát felélesztve, de azóta új számaik is születtek. A kettőt elegyítik estjükön az Opusban. Aki rajong az orgonáért, Gyárfásért és mondanom sem kell, Jeszenszkyért, nos, az nyilván nem lógathatja a lábát otthon...

GyarfasIstvan-111912.jpg

Gyárfás István (Fotó/Forrás: Opus Jazz Club)

A hagyományos jazz-estek mellett emeljünk ki önkényesen, bár korántsem véletlenül egy másik kísérletező bemutatót is az Opus tartalmas nyári programjából:

a portugál Joᾶo Pedro Brandᾶo Trama No Navio című szvitjének már keletkezéstörténete is igazi filmregény.

A Matosinhos jazz-zenekar felkérésére több szerző dolgozott Szergej Eisenstein Patyomkin páncélosának soundtrackjén. A kihívásban Brandᾶo a második részt (Dráma a fedélzeten) kapta, s valósította meg a filmes kiinduláson. A portugál kritikusok által körberajongott darabját csupaszította le egy kvartett-adaptációra, ezt hallhatjuk majd az Opusban, áradón és improvizatívan, mesélőn és drámaian, szaxofonban, zongorán, nagybőgőn és dobon elmesélve. Eizenstein-improvizációk egy klasszikus kvartett-formában. Ki ne hagyják!

De jaj, ez már augusztus és ötödike. Pedig még javában tombol a július. Nézzenek körbe a koncerttermi és szabadtéri ajánlatok közt, higgyék el: minden napra akad valami igazán tartalmas fülbe-való. Csak szemezgettünk.

Fejléckép: Kovács Linda és Bögöthy Ádám duója a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpadán hallható majd (fotó/forrás: Magyar Zene Háza)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Jazz/World hír

Zeneipari díjat alapít a Music Hungary Szövetség

Zeneipari díjat alapít a Music Hungary Szövetség; a nyolc kategóriában meghirdetett elismerést a 10. Music Hungary Konferencia & Showcase második napján, november 30-án adják át Veszprémben.
Jazz/World ajánló

A jazz progresszív és kurrens képviselői három napon át – Ismét itt az Újbuda Jazz Fesztivál

Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a Fonó Budai Zeneház idén tizenhetedik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált, melynek alapvető célja, hogy a műfaj progresszív, aktuális és kurrens képviselőit mutassa be lehetőleg legújabb, legfrissebb felállásukkal.
Jazz/World ajánló

Fesztivált rendez a Muzsikás együttes – október elején a Fonóban és a Zeneakadémián is várják a közönséget

A Muzsikás az ország egyik legrégebben működő népzenei együttese, az 50 éves táncházmozgalom zászlóshajója. A frissen életre hívott Muzsikás Fesztiválon október 6. és 8. között várják az érdeklődőket számos helyszínen, többek között a Zeneakadémián és a Fonóban.
Jazz/World ajánló

"Ha én jól érzem magam, akkor te is jól fogod" – Sherry Williams is fellép a Liszt Ünnepen

Mézédes, lágy hangja az első pillanattól elvarázsol, és egészen a jazz fénykorába repít minket vissza – Sherry Williams igazi történetmesélő, aki nagy elődeihez hasonlóan szavakkal, dallamokkal festi elénk a képet, amit láttatni kíván. A Grammy-jelölt énekesnő a világ legismertebb színpadai után hamarosan újra Magyarországra látogat.