Jazz/World

Jazz/világ vegyes a hétvégére

2011.04.08. 15:30
Ajánlom
Ezen a hétvégén a Gödör, a BJC és a Magyar Rádió által szervezett programokból ajánlunk egy helyre kis csokorral.

Április nyolcadikán Roma világnapot tartanak a Gödörben, és bár a Klub egész évben kiveszi részét a cigány előadó- és képzőművészek bemutatásából, ezen a napon kiemelten foglalkozik a cigányság magyarországi helyzetével, amelynek kapcsolódó programjai másnap is zajlanak. Pénteken este nyolckor a Szilvási Gipsy Folk Band lép fel. Másnap a Bánki-tó Fesztivál és a Gödör Klub szerevezésében a Romano Drom, a colorStar és a Parno Graszt közös koncertet adnak, tehát együtt és külön-külön is fellépnek. Az Athe Sam Klub azzal a céllal indult útjára, hogy a legnépszerűbb hazai roma csapatok és rock zenekarok együtt mutatkozhassanak be, ezzel is lehetőséget teremtve a különböző zenei érdeklődésű és származású buli-kedvelő fiatalok látókörének szélesítésére, valamint természetesen egy közös mulatásra. Ezúttal a hazai cigányzenekarok legnépszerűbbje, a már világzenével is fuzionáló Romano Drom, valamint az autentikus roma zenei hagyományokat továbbvivő Parno Graszt játszik közösen a magyar partikultúra szintén egyik jeles képviselőjével, a colorStarral!

A Magyar Rádió Márványtermében szombat délután három kiváló muzsikus, Elsa Valle, Szakcsi Lakatos Béla és Winand Gábor szokatlan műsorral jelentkeznek. A Klasszikus és jazz című sorozatban olyan darabokat prezentálnak a közönségnek, melyek Placido Domingo, Luccano Pavarotti és Ernesto Lecuona művészetén keresztül váltak igazán ismertté.

Sárik Péter zongorista másodszor bonyolít duóturnét Makoto Kuriya japán zongoristával, aki már Amerikában is sikeresen szerepelt. Sárik és Kuriya között meglepően sok a hasonlóság, zenei gondolkodásuk és inspirációik egy tőről fakadnak, tolmácsra nincs szükségük. Sárik trióban és más formációkban, énekesekkel is egyre több meghívást kap. Makoto turnézott már Amerikában Chuck Mangione zenekarában is, legnagyobb lemezsikere a Neon Genesis Evangelion című soundtrack. A turné a BJC-ben indul a hétvégén - ennek teljes bevételét a japán földrengés áldozatainak ajánlják fel -, majd érinti Ceglédet, Békéscsabát, a hónap közepén két londoni állomás következik, Japánban pedig négy fellépésük lesz még a hónap vége előtt.

Méltó zárása a hétvégének a Loop Doctors fellépése a Gödörben. Az LP Romhányi Áron és Szendőfi Péter öt éve koncertező közös produkciója, mely ezúttal - nem először - külföldi vendégzenészekkel bővül, a kiváló Gary Willis basszusgitáros, és Llibert Fortuny szaxofonos személyében. Az együttes jazz alapokat ötvöz olyan népszerű új irányzatokkal, mint a drum'n'bass, breakbeat, nujazz, vagy a rap. Zenéjükben ugyanolyan jelentőséget kapnak a torzított hangú akusztikus hangszerek, mint a samplerek és egyéb elektronikus kütyük, repertoárjuk kizárólag saját szerzeményekből áll.

Április 8, 20:00, Gödör
Szilvási Gipsy Folk Band

Április 9, 17:00, Magyar Rádió - Márványterem, Klasszikus és jazz
Elsa Valle, Szakcsi Lakatos Béla, Winand Gábor

Április 9, 20:30 Gödör
Athe Sam Klub Special: Romano Drom, colorStar és Parno Graszt

Április 9, 21:00, Budapest Jazz Club, további időpontok: ápr. 11., Cegléd; ápr. 12., Cegléd
Makoto Kuriya & Sárik Péter Duo - összefogás koncert Japánért

Április 10, 21:30, Gödör
Loop Doctors feat. Gary Willis /USA/, Llibert Fortuny /Spanyolország/

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.