Jazz/World

Jazz világsztárok Magyarországon: Richard Bona

2006.06.28. 00:00
Ajánlom
Újra Budapestre látogat Richard Bona. A legutóbbi teltházas koncertekből okulva ez alkalommal a művész két egymást követő estén várja a jazz és a világzene szerelmeseit az A38 hajóra július 26-án és 27-én.

Korunk jazzéletének legegyedibb hangú basszusgitáros–énekes–zeneszerzőjeként emlegetett kameruni muzsikus 2004-es első budapesti koncertje óta minden alkalmat megragad, hogy visszatérjen hozzánk. A magyar közönség értő figyelme és szeretet-visszaadó képessége éppúgy rabul ejtette, mint fővárosunk szépsége és a magyar konyha ízei. Bár első hazai fellépése óta több más kitűnő produkcióval is megfordult nálunk (Mike Stern Band, Steps Ahead), rajongói számára a teljességet saját, hatfős zenekarával adott – időnként két és fél-három órás – koncertek jelentik, ahol virtuóz basszusgitár-tudása mellett különleges, falzett énekhangját, dalszerzői képességeit és vérbeli showman attitűdjét is megcsillogtatja.

A tavalyi „leckéből” a szervezők is tanultak: idén nem kívánják szaunává alakítani az A38 fémtestét, egyrészt két koncertre kérték fel a művészt egymást követő napokra, másrészt limitálták a napi nézőszámot, felhőtlenné téve a jazzrajongók szórakozását.

Richard Bona Kamerunban született, ahol a templomi gyerekkórusban eltöltött évek után, tinédzserként eleinte gitározni, majd Jaco Pastorius lemezeinek hatására basszusgitározni kezdett. Apja halála után, huszonkét évesen Párizsba költözött. A legenda szerint csomag nélkül, egy szál pólóban, hóna alatt a hangszerével érkezett. Két hónappal később már olyan rangos zenészeket kísért, mint Didier Lockwood, Manu Dibango vagy Salif Keita. Emellett zeneiskolában fejlesztette elméleti tudását és építette kapcsolatait a zenészvilágban. 1995-ben Mike Stern invitálására New Yorkba költözött, és bár eleinte egy szót sem beszélt angolul, kézről kézre adták a sztárok: játszott Harry Belafonte, Larry Coryell, Michael és Randy Brecker, Steve Gadd, Georges Benson, Bobby McFerrin, Brandford Marsalis és Chaka Khan lemezein, illetve turnézott a Zawinul Syndicate, a Pat Metheny Group és a Steps Ahead kötelékében. Páratlan basszusgitár-tudása mellett egyre nagyobb teret kapott sokoldalúsága kibontakoztatására: énekesként és ütőhangszeresként játszott pl. a Pat Metheny Group Speaking of now című lemezén.

1999 óta jelentet meg szólólemezeket (Scenes from my life – 1999, Reverence – 2001, Munia – 2003, Tiki – 2005), amelyeken végre „főszereplőként” is megismerhettük ezt a rendkívül egyedi hangú muzsikust. Szólóprodukciója Richard sokoldalúsága és páratlan technikai tudása ellenére jóval túlmutat az öncélú hangszerbemutatón: ihletett dalokat és alázatos muzsikálást hallhatunk tolmácsolásában. Nemcsak hangszeresként, hanem frontemberként is páratlanul egyedi, magával ragadó teljesítményt nyújt. Legutóbbi budapesti fellépése idején még melegében mutatta be az akkor néhány napja piacra dobott „Tiki” című albumot – a mostani bulira a mindig hálás hazai közönség minden bizonnyal alaposan felkészült a leckéből és türelmetlenül várja a számonkérést.

Egy bennfentes információ: mivel Richard egyetlen alkalommal sem felejti el megemlíteni a gulyás iránti vonzalmát, a lelkes hazai zenész szakmából legalább annyi felajánlás érkezett a szervezőkhöz kerti bográcsozás ügyében, mint örömzenélés, jam session-ök terén. És ha minden jól megy, a jeles eseményre néhány kitartó rajongó is bebocsátást nyerhet…

Jegyek a Ticket Express jegyirodákban, valamint a helyszínen válthatók. Jegyár: 5000 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.
Jazz/World zenés állatkerti esték

Hallgasson zenét az Állatkert csodás környezetében!

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén is válogatott nyáresti koncertekkel várja a zenerajongókat július 4-étől minden szerdán.