Jazz/World

Jazz, világzene és népzene a jubileumi Szigeten

2012.07.20. 18:35
Ajánlom
Jobbnál jobb jazz, world és folk előadók lesznek kint a 20. Szigeten - más kérdés, hogy mennyire lesz könnyű megtalálni a Port.hu Roma Sátort, a Blues Kocsmát, az A38 helyszínét, az Open Színpadot, vagy épp a Fidelio Kultúrzónában található Porondszínházat, ahol a rétegízlést megszólító koncertek helyet kaptak.

Ilyen veszély persze nem fenyegeti azokat, akik Caro Emerald, az elképesztően sikeres holland nu-jazz királynő augusztus 9-i koncertjére kíváncsiak, hiszen a Pop-Rock Nagyszínpadon kapott helyet, igaz, a délutáni sávban. Az énekesnő zenéjét elsősorban a groovin' jazz, a swing, a tangó és az ötvenes évekre jellemző tánctéri jazz-zenék inspirálták, de a jazz határait áttörő Back It Up című slágere a magyar rádióhallgatóknak is ismerős lehet.

Az OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpad is biztos pont lehet a tájékozódásban. A helyszín rendkívül színes programkínálatából csupán csemegézünk, hiszen Mexikótól a skandináv országokig számos népszerű együttes váltja majd egymást, köztük olyan kiválóságokkal, mint Goran Bregovic, a Fanfare Ciocarlia, a Leningrad, a Rotfront, az Amsterdam Klezmer Band, a Gocoo, vagy épp az Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra.

A Magyar Zenei Nagyszínpadon léphet fel augusztus 8-án a hamarosan a mozivásznon is bemutatkozó Budapest Bár, 11-én - igaz, csak a délutáni sávban - pedig a Maszkura és a Tücsökraj kapott lehetőséget. A Kárpát-medencei népzene ízeit egyébként elsősorban a Port.hu Roma Sátorban lesz érdemes keresni, ahol természetesen messze nem csak roma muzsikusok jutnak majd szóhoz.

A sátor fellépői között ott lesz a Kerekes Band, a Parno Graszt, a Romengo, a Szalóki Ágival és Juhász Miczura Mónikával kiegészülő Besh o droM, a tavaly alakult Vojasa, és a nemzetközi porondon is sikert sikerre halmozó Söndörgő. Snétberger Ferenc roma zenei szakkollégiumának jobbnál jobb fiatal jazzistáit is a Roma Sátorban lehet majd megtalálni - a lenyűgözően tehetséges fiatalok minden nap kapnak bemutatkozási lehetőséget.

Fiatal jazz-zenészek zárják minden nap a Fidelio Kultúrzónában található Porondszínház műsorát: az Éjjeli Jazz sávjában a Pély Barna vezette Kodolányi Open Stage mutatja be a székesfehérvári jazztanszakhoz kötődő feltörekvő - többségében jazzfunk - együtteseket, melyek közt ott lesz a Vörös Janka Group, Bonnection, Shortstory, Zombori, Dirty Nancy és a Switch.

Ami a jazz határterületeit illeti, augusztus 8-án az öniróniára és blődlire is nyitott elektronikus punk jazzben utazó lengyel Pink Freud lép fel a Blues Kocsmában. A tavaly ősszel az A38-on vendéskedő zenekar után szoros egymásutánban pedig olyan fajsúlyos előadók következnek, mint a Mississippi Big Beat, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Török Ádám és a Capriccio. Szintén az A38-ról lehet ismerős a 10-én az Open Színpad programjában szereplő Drums együttes: Vázsonyi János népzenei és amerikai jazzrockos gyökerekből táplálkozó zenekara ugyanis abban az új, Kovács Öcsivel és Tóth Evelinnel kibővült felállásban érkezik a Szigetre, amellyel sikeresen mutatkoztak be idén tavasszal a hajón.

Azt pedig talán már csak emlékeztetőül írjuk - hiszen a Fidelio Magazin hasábjain is hírt adtunk már róla -, hogy a mínusz egyedik nap estéje teljes egészében a Csík Zenekaré lesz: a világzenei szerkesztők kezdeményezésére, de a Nagyszínpadon augusztus 6-án mutatják be Daloskönyv című legújabb feldolgozás-albumukat. A szuperkoncerten a kifejezetten erre az alkalomra készült feldolgozások mellett a már ismert slágerek is megszólalnak majd, méghozzá az eredeti dalok előadóinak közreműködésével. A háromórásra tervezett koncerten színpadra lép Szörényi Levente, Bródy János, Presser Gábor, Földes László, Kovács Kati, valamint a már állandó vendégnek számító Kiss Tibor, és Lovasi András is.

Az eseményeket Fidelio.hu progamkeresőjében is megtalálhatják, a pontos részleteket pedig a Sziget nyomtatott és online kiadványaiban érdemes keresni. A lényeg: akár hetijeggyel, akár napijeggyel, de vétek volna kihagyni a jubileumi Sziget jazz, világzenei és folk kínálatát!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World john coltrane

Coltrane újabb meglepetése az utókornak a Blue World című album

Szeptember 27-én újabb, eddig kiadatlan Coltrane-album lát napvilágot. Hallgasd meg a cikkben a címadó dalt!
Jazz/World ajánló

Az egyszerre három trombitán játszó jazz-zenebohóc is fellép a Müpa nyárzáró fesztiválján

Augusztus 20-án ingyenes jazzkoncertekkel várja a közönséget a Jazz 0820. Augusztus 30. és szeptember 1. között pedig a pezsgő swingkorszakot idézi meg a New Orleans Swingfesztivál, amin a svéd jazz-zenebohóc, Gunhild Carling is fellép.
Jazz/World hungarikum

A fiatal cimbalmos generációt szólítja meg a BMC Nemzetközi Cimbalomversenye

Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze a megálmodója a BMC-ben augusztus 25. és 31. között zajló versenynek.
Jazz/World videó

Zseniális: dalban mondanak híreket

A Hírek dalban projekt az online térben kavargó híreket szórakoztatóan, akusztikus zenei kísérettel tálalja nekünk. Az első részben a Lóci játszik frontembere, Csorba Lóci öltötte magára az énekes-bemondó szerepét.
Jazz/World ajánló

Mintha Provence-ben járnánk - minifesztivál a Diszeli Kúriában

Új igazodási pont a Balaton-felvidék kulturális kínálatában a nemrég nyílt 18. századi műemlékegyüttes, a Diszeli Kúria. A Hosszúahétvége elnevezésű minifesztiválon fellép a Dés László Free Sounds Quartet, Bereményi Géza és Másik János pedig közös estjét adja elő.