Jazz/World

Jazz-zenészek a Civil Rádióért

2011.08.05. 21:59
Ajánlom
A Civil nevű budapesti közösségi rádióadó, amelyik sok színvonalas jazzadást sugároz, bajba került, de már alakul megsegítésére a jazzműfaj széles összefogása.

Bár nem igazán széles az ismertsége, de a pártpolitikától teljesen független Civil Rádió (Budapest vételkörzetében az FM 98.0-on fogható, interneten szintén hallgatható, a www.civilradio.hu oldalon) az egyik „legmagasabb komoly jazztartalmú" adó az országban. Számos élvonalbeli jazz-zenész (Deseő Csaba, Friedrich Károly, Gayer Ferenc, Juhász Gábor, Matthew Mitchell, Sárközy Fanni, Szalóky Béla, Szendőfi Balázs) és jazz-szakértő vagy kritikus Kerekes György, Pallai Péter, Zipernovszky Kornél) készített vagy készít mindmáig tematikus műsort ennek a közösségi rádiónak. Sőt,  jazzműsorokat készít ott a kiváló hangmérnök Honéczy Zoltán és, érdekes módon, a Bach-szakértő Tallér Gábor is.
A hangsúlyosan non-profit Civil Rádió jóformán nem kap már támogatást a fennmaradáshoz, továbbá a jövő évben lejár a frekvencia-engedélye, melynek megújítását nagymértékben megkérdőjelezné, ha már annak előtte - anyagi okokból - megszűnne sugározni. Amikor ennek az áldatlan helyzetnek híre ment, megmozdult a magyar jazzvilág, hogy kisegítse a bajba jutott rádióadót. A következő nagyszerű zenészek már felajánlották, hogy ingyen játszanak egy, a Civil Rádió javára szervezendő jótékonycélú koncerten: Babos Gyula, Bágyi Balázs, Balázs Elemér, Balázs József, Barcza Horváth József, Berkes Balázs, Borbély Mihály, Hajdú Klára, Horváth Balázs, Oláh Kálmán, Rozsnyói Péter, Soós Márton, Szabó Dániel, G. Szabó Hunor, Szendőfi Balázs, Szőke Nikoletta, Vig Tommy és Vukán György. A lista még nem teljes.
A Civil Rádió a Fonó Budai Zeneházból működik, amely a magyar etno-jazz egyik szentélye. A Fonó többségi tulajdonosa, Lukács József, aki mindig is nagyon sokat tett és tesz a zenéért, ingyen felajánlotta a Fonó koncerttermét szeptember 17-ére, egy szombati napra. A szombati nap általában a jazz zenészek legjobb kereseti lehetősége a héten. Ennek jegyében még inkább értékelhető a zenészek önzetlen felajánlása. Még sokkal többen jöttek volna, ha aznapra nincs már előre lekötött fellépésük. Baló István, a világhírű Dresch Quartet dobosa az utóbbi kategóriába tartozik, de ő mindenképpen akart segíteni a Civil Rádión, ezért 10.000 forintot utalt át a küszködő közösségi adónak.
A támogatók pártállása, vagy világnézete javarészt ismeretlen a nyilvánosság előtt és ez magánügyük is kell maradjon. De jó néhányukról szűk körben tudni, miként látják a világot és az a szívderítő, hogy mindenféle és -fajta felfogású művész vállvetve tevékenykedik a Civil Rádió megmentésén. Mint ahogy az évek során a Civil Rádióban is a többszáz, gyakran egymásétól eltérő, sőt  egymáséval szögesen ellentétes nézeteket valló munkatárs is megtanult együtt dolgozni a közös cél, a hallgató kiszolgálása érdekében. A rádió, nevéhez híven, a civil társadalom régóta hangoztatott és óhajtott kifejlődésének egyik csírája. Ezt tanusítja az ott és érte dolgozók sokszínűsége is.
A későbbiekben még beszámolunk a Civil Rádió érdekében szerveződő jazzgála alakulásának további részleteiről.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Vizuál

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Klasszikus

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Világzenei és jazz-sztárok, lemezbemutatók, évfordulók a Fonóban

A Huur Huur Tu világhírű torokénekesei, az izraeli, magyar felmenőkkel is rendelkező Omer Klein jazz-zongorista és triója és Marta Töpferová Csehországból származó, az USA-ban élő egyedi hangú dalszerző-énekes Milokraj nevű formációja is szerepel a zeneház novemberi műsorán.
Jazz/World ajánló

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Jazz/World ajánló

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – ezzel a gondolattal hívja a Pesti Vigadó a kisgyermekes családokat három év alatti gyerekekkel a Ringató-foglalkozásokra, ahol cél a zenei élmény.
Jazz/World ajánló

A brazil zene esszenciája

A legendás Grammy-díjas brazil énekes, gitáros és dalszövegíró, Gilberto Gil október 22-én a Liszt Ünnep keretében, a MOM Kulturális Központban ad nagyszabású koncertet.
Jazz/World ajánló

Minden, amit Cory Henryről tudnod kell

Egy zseniális alkotó, aki egyszerre lenyűgöző zongorista, énekes, producer és dalszerző. Hatéves kora óta áll színpadon, számtalan műfajban bizonyított a gospeltől az r&b-n át a jazzig, és olyan világsztárokkal dolgozott, mint Bruce Springsteen, a The Roots, a Boyz II Men, Kenny Garrett, Kanye West vagy az Imagine Dragons, a Snarky Puppy tagjaként pedig több Grammy-díjat nyert. Ő Cory Henry, akinek Müpa-beli lemezbemutató koncertje az ősz egyik legjobban várt zenei eseménye. El is meséljük, miért!