Jazz/World

Jazz-zenészek a Civil Rádióért

2011.08.05. 21:59
Ajánlom
A Civil nevű budapesti közösségi rádióadó, amelyik sok színvonalas jazzadást sugároz, bajba került, de már alakul megsegítésére a jazzműfaj széles összefogása.

Bár nem igazán széles az ismertsége, de a pártpolitikától teljesen független Civil Rádió (Budapest vételkörzetében az FM 98.0-on fogható, interneten szintén hallgatható, a www.civilradio.hu oldalon) az egyik „legmagasabb komoly jazztartalmú" adó az országban. Számos élvonalbeli jazz-zenész (Deseő Csaba, Friedrich Károly, Gayer Ferenc, Juhász Gábor, Matthew Mitchell, Sárközy Fanni, Szalóky Béla, Szendőfi Balázs) és jazz-szakértő vagy kritikus Kerekes György, Pallai Péter, Zipernovszky Kornél) készített vagy készít mindmáig tematikus műsort ennek a közösségi rádiónak. Sőt,  jazzműsorokat készít ott a kiváló hangmérnök Honéczy Zoltán és, érdekes módon, a Bach-szakértő Tallér Gábor is.
A hangsúlyosan non-profit Civil Rádió jóformán nem kap már támogatást a fennmaradáshoz, továbbá a jövő évben lejár a frekvencia-engedélye, melynek megújítását nagymértékben megkérdőjelezné, ha már annak előtte - anyagi okokból - megszűnne sugározni. Amikor ennek az áldatlan helyzetnek híre ment, megmozdult a magyar jazzvilág, hogy kisegítse a bajba jutott rádióadót. A következő nagyszerű zenészek már felajánlották, hogy ingyen játszanak egy, a Civil Rádió javára szervezendő jótékonycélú koncerten: Babos Gyula, Bágyi Balázs, Balázs Elemér, Balázs József, Barcza Horváth József, Berkes Balázs, Borbély Mihály, Hajdú Klára, Horváth Balázs, Oláh Kálmán, Rozsnyói Péter, Soós Márton, Szabó Dániel, G. Szabó Hunor, Szendőfi Balázs, Szőke Nikoletta, Vig Tommy és Vukán György. A lista még nem teljes.
A Civil Rádió a Fonó Budai Zeneházból működik, amely a magyar etno-jazz egyik szentélye. A Fonó többségi tulajdonosa, Lukács József, aki mindig is nagyon sokat tett és tesz a zenéért, ingyen felajánlotta a Fonó koncerttermét szeptember 17-ére, egy szombati napra. A szombati nap általában a jazz zenészek legjobb kereseti lehetősége a héten. Ennek jegyében még inkább értékelhető a zenészek önzetlen felajánlása. Még sokkal többen jöttek volna, ha aznapra nincs már előre lekötött fellépésük. Baló István, a világhírű Dresch Quartet dobosa az utóbbi kategóriába tartozik, de ő mindenképpen akart segíteni a Civil Rádión, ezért 10.000 forintot utalt át a küszködő közösségi adónak.
A támogatók pártállása, vagy világnézete javarészt ismeretlen a nyilvánosság előtt és ez magánügyük is kell maradjon. De jó néhányukról szűk körben tudni, miként látják a világot és az a szívderítő, hogy mindenféle és -fajta felfogású művész vállvetve tevékenykedik a Civil Rádió megmentésén. Mint ahogy az évek során a Civil Rádióban is a többszáz, gyakran egymásétól eltérő, sőt  egymáséval szögesen ellentétes nézeteket valló munkatárs is megtanult együtt dolgozni a közös cél, a hallgató kiszolgálása érdekében. A rádió, nevéhez híven, a civil társadalom régóta hangoztatott és óhajtott kifejlődésének egyik csírája. Ezt tanusítja az ott és érte dolgozók sokszínűsége is.
A későbbiekben még beszámolunk a Civil Rádió érdekében szerveződő jazzgála alakulásának további részleteiről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.