Jazz/World

Jazzakkordok a hálószobából

2014.11.04. 14:37
Ajánlom
November 6-án egy mára világsztárként jegyzett amerikai énekesnő, Rebecca Martin ad koncertet a Budapest Jazz Clubban, oldalán férjével, a világklasszis jazzbőgős Larry Grenadier-el.

Rebecca Martin egy Oxford állambeli kis faluban született, ám zenei tehetségének kamatoztatása reményében már fiatalon New York-ba "disszidált", ahol az azóta Grammy-díjas Jesse Harris-szel alapította meg első duóját. Első, 1995-ben megjelent albumuk rendkívül pozitív nemzetközi fogadtatásban és számos szakmai elismerésben részesült.

Rebecca szólókarrierje 1998-ban indult, Thoroughfare című, saját szerzeményeket tartalmazó korongjával. 2002-ben kiadott sztenderdeket megszólaltató Middlehope albumát a New York Times az év legjobb tíz jazz kiadványa közé sorolta. Pályája 2006-ban ívelt világsztár magaslatokba, hiszen ebben az évben adott szenzációs koncertet a Carnegie Hallban. A sikeres koncertnek köszönhetően alig két évvel később Kurt Rosenwinkel által életre hívott és Larry Grenadier és Brian Blade közreműködésével rögzített Growing Season című albumon énekelt.

Az album sikerének köszönhetően Rebecca Martin a legnevesebb new yorki jazz klub, a Village Vanguard vezető és rendszeresen fellépő előadó közé tartozott. Sikerét és népszerűségét csak növelte 2010-ben megjelent When I Was Long Ago néven debütált lemeze, melyen Rebecca és - ekkor már - férje, Larry Grenadier mellett Bill McHenry szaxofonjátéka is hallható. Társa, a világklasszis jazz bőgős olyan szólisták mellett pallérozhatta magát, mint Joshua Redman, Mark Turner, David Shánchez, és Danilo Perez, sőt, több turné erejéig  oszlopos tagja volt John Scofield és Pat Metheny formációinak is.

A november 6-i, Budapest Jazz Clubban hallható repertoárjuk egy része kettejük, Twain címen rögzített korongjáról köszön majd vissza, melynek külön érdekessége, hogy a zenei anyag nagy részét szó szerint szobazenekarként, közös nyaralójuk hálószobájában rögzítették.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.