Jazz/World

Jazzben talált nőiség

2010.02.10. 22:54
Ajánlom
Moór Bernadett a magyar zenei élet nagy visszatérője, igaz, ma már egészen más zenei arculattal rendelkezik, mint korábban. Bedhy néven volt ismert, és a kilencvenes évek közepétől az egyik legsikeresebb, lányokból álló popzenekar tagja volt.

A jazzben sok minden más mellett az is jó, hogy néha nem veszi komolyan magát. Ez azt jelenti, hogy a profi jazz-zenészek kezében a könnyűzene is művészetté válik, vagy épp igazi show-vá terebélyesedik. Moór Bernadettet kevesen azonosítják korábbi előadói önmagával, de talán ezt ő is épp így szerette volna. Egy énekesnő több mint tízéves pályája, visszavonulása és egy gyönyörű átváltozás utáni visszatérése a jazzhez - ennek lehet tanúja az, aki nem csak a zenét hallgatja a színpadról, hanem megvizsgálja az embert is a művész mögött.

Volt dögös csajos popzenekar tagja, üzletasszony Kenyában és jelenleg is boldog családanya. Hogy ezekkel az élettapasztalatokkal mi mindent mesél Moór Bernadett szólóénekesként, már meggyőződhetett róla az, aki meghallgatta tavaly megjelent szólólemezét (Elkésni szépen kell), vagy annak címadó dalát a Jazzy Rádió műsorán. Moór Bernadett igazi zenére akart énekelni, igazi zenészek kíséretében, amikor 2008 közepén összeállította önálló lemezét. Sikerült is neki, méghozzá rögtön az egyik legjobb hátteret szerezte meg, akit csak lehet az országban.


Ez a küldetéstudat persze akkor válik érthetővé, ha tudjuk, hogy énekesi pályája a 90-es évek végén egy lányformációban, a Bestiákban kezdődött, az egyik legismertebb itthoni popzenei producer irányítása alatt. Ez az idő a playback-roadshow, a végtelen, faluról falura járó országos „turnék" reneszánsza volt Magyarországon: akkor még Bedhyként ő is végigutazta az egész országot azért, hogy a gépről szóló elektromos zenei alapra énekeljen. Ezt a munkát 2001-ben befejezte, amikor elhatározta, hogy valami mást szeretne kezdeni az életével. Két gyermek megszülésével, a családanyaság szerepével megtalálta nőiségének forrását, ám ennél több is történt: ez a fordulat gyökeres változást okozott zenei érdeklődésében.

Az Elkésni szépen kell című lemez felvételeinek kezdetekor még nem volt világos, hogy jazzalbum születik a munka végén. 2008-ban, amikor Bernadett épp tizenhét éve foglalkozott énekléssel, tizenhét különböző stílusú dalt vettek fel a stúdióban: meg akarta adni magának a szabadságot, hogy eldöntse, melyik hangvétel mellett tudja elkötelezni magát, melyik lehet az ő hangjának kiteljesítője. A tizenhetes Bernadett szerencseszámának bizonyult. Az intelligens nyitottságnak az lett az eredménye, hogy a jazz megtalálta magának őt, és hamarosan Fekete-Kovács Kornél szakmai irányítása alatt folytatták tovább a munkát, háta mögött a Modern Art Orchestra nagyvonalú apparátusa szólt.

A zene az amerikai Broadway és a két világháború közti budapesti varieté világát egyaránt idézi, ebben a kettősségben rejlik a magyar közönség számára oly kedves varázsa. A mostani koncerten ismét a dalok szerzője és hangszerelője, Fekete-Kovács Kornél irányítja majd a zenekart.

A Hétfő Esti Jazz újabban kéz a kézben jár a Hétfő Esti Jammel, ugyanis az előadás után a Bohém Étterem különtermében (ahová a belépés díjtalan) a Pecek Lakatos Trió lesz a házigazdája a jam session-nek, amelyen jó eséllyel felbukkan a big band egyik vagy másik szólistája is.

2010. február 15. 19:30 Művészetek Palotója, Fesztivál Színház Hétfő Esti Jazz
Moór Bernadett és a Modern Art Orchestra

Az előadás után a Bohém Étterem különtermében ingyenes jam session, házigazda a Pecek Lakatos Trió

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.