Jazz/World

Jazzdalok, amik jelenkorunk valóságával szembesítenek

2019.12.21. 14:05
Ajánlom
Hatalmas tévedés, hogy a jazz csak a meghitt vacsorák aláfestő háttérzenéje. A műfaj történetéhez szorosan hozzátartozik a társadalmi problémák szókimondó megfogalmazása.

Gondoljunk csak Nina Simone-ra, aki civiljogi aktivistaként a zenét politikai eszközként is használta. Louis Armstrong és Charles Mingus mindketten írtak dalt a Little Rock iskolában történt esetről, amikor Arkansas kormányzója 1957-ben a Nemzeti Gárdát küldte ki egy fehérek által lakott negyedben található iskola elé, nehogy kilenc fekete tinédzser betegye oda a lábát. Ikonikus dal Billie Holiday Strange Fruit-ja, amely két fekete férfi felakasztását ábrázolja, és még sorolhatnánk a hasonló tematikájú dalokat. Erről írtunk is egy cikket korábban. 2019-ben talán már nem ennyire szembetűnő a rasszizmus, és a jazz már nem csak a feketék műfaja, de a történelem mindig szolgál témával. Idén a politikai témák mellett megjelentek a globális felmelegedésre és klímakatasztrófára reflektáló dalok is. 

Esperanza Spalding: Lest We Forget – 12 Little Spells

Kezdjük egy nagy kedvenccel, aki ezúttal nem direktben tolja az arcunkba a valóságot, hanem líraian és filozofikusan. A 2018 októberében megjelent albumon az egyre experimentálisabbá váló Esperanza egészen fülbemászó dalokkal is előállt, mint amilyen a Lest We Forget is. A lemez a dalszerző-énekes-bőgő spirituális érdeklődésére is rámutat, hiszen abban Alejandro Jodorowsky spirituális tanító Psychomagic című írása inspirálta, leginkább az, amelyben a zene gyógyító szerepéről ír. Emellett pedig a japán reiki gyakorlása is közrejátszott a lemez koncepciójában, amely úgy foglalható össze: az ember a természet része, és ha magunkhoz kapcsolódunk, akkor a természethez is kapcsolódunk. Éppen ezért a dalokat az emberi testrészeknek dedikálja. A Lest We Forget egy gyönyörű óda, amelyben a vérkeringés áramlása és a természet körforgása között von párhuzamot a rész-egész fraktálgeometrikus elképzelése alapján.

Gyönyörű és egyáltalán nem didaktikus válasz a klímaválságra.

Brad Mehldau: The Prophet Is a Fool – Finding Gabriel

Nem mondható el ugyanez a zongorista-zeneszerzőről, aki a Finding Gabriel című, 2019-es albuma központi szerzeményében és az ahhoz kapcsolódó, Dima Drjuchin által készített animációs klipben direktben politizál. A dal az USA déli határán folyó fegyveres konfliktusokra reflektál. Amellett, hogy

hallható benne egy szöveges rész, ahol saját hangján lányának, Rubynak magyarázza Trump és az amerikai helyzet álságosságát,

az instrumentális zene minden eszközét beveti az üzenet átadására: a drum and bass-szerű tört, zaklatott groove-ot, a szaxofon kaotikus, felháborodást közvetítő szólóját, a szintetizátor elidegenítő effektjeit, és a fúvóshad fanfárját, ami olyan, mint egy mennyei kinyilatkoztatás.

Dave Duglas ENGAGE: Sanctuary Cities

Nem a felháborodás hangján szól a trombitás Dave Douglas, akiben a 2018-as, középtávú amerikai választások kapcsán felcsillant a remény egy szebb jövő iránt. Azt mondja, az Engage című projektje a pozitív tetteknek szentelt kompozíciók halmaza.

A lemezbevétellel közvetlenül támogatja a bevándorló gyerekek és menekültek integrációját, oktatását segítő RAICES Texas szervezetet.

A lemez kapcsán megjegyezte: „Miközben ezeket a dalokat írtam és játszom őket, arra is emlékeztetem magamat, hogy ne legyek negatív – maradjak pozitív és a zene elkötelezettje minden nap” .

Terri Lyne Carrington & Social Science: Bells (Ring Loudly)

A ritka női jazzdobosok egyike, Terri Lyne Carrington és a Social Science nevű zenekara új, dupla albumán (Waiting Game)

direkt választ ad Amerika társadalompolitikai viszonyaira; reflektál a faji, nemi és genderkérdésekre, az osztályharcokra – teszi mindezt különböző műfajok eszközeinek bevetésével.

A Bells (Ring Loudly) című számban például Malcolm Jamal közreműködik, aki spoken word stílusban beszél a templomi harangokról, utalva a fegyveres erőszak értelmetlenségére. Bársonyos hangja és a megrendítő szöveg párosítása egészen drámai hatást kelt. ("Blue lives splatter red on canvasses of brown skin" – „Kék, bánatos életek vörösen cseppennek a barna bőr vászonára”)

Carmen Lundy: Flowers and Candles

Szintén egy női szerző, szintén fontos üzenet.

Carmen Lundy dala a 2015-ös párizsi terrortámadásról szól, amikor géppisztollyal felfegyverkezett terroristák ártatlanokra lövöldöztek, több mint 120 áldozatot követelve.

A dalban a virágok és gyertyák azokra az életekre emlékeztetnek, akik odavesztek, azokra a gyerekekre, akik szüleik elvesztésének terhét kénytelenek viselni.

The Art Ensemble of Chicago feat. Moor Mother – We Are on the Edge

A szaxofonos Roscoe Mitchell vezette, chicagói Art Ensemble mindig is megingathatatlan elkötelezettségét fejezte ki az úgynevezett nagy fekete zene iránt, amit a "Great Black Music — Ancient to the Future" mottójuk is tükröz. Az idén ünneplik az 50. jubileumukat, amire egy dupla albumot készítettek:

ennek címeiben, valamint az énekes és slammer Moor Mother által jegyzett szövegekben ez a feketék jogai melletti, dacos kiállás szintén megjelenik.

6 jazzdal a rasszizmusról, amitől megszakad a szíved

Kapcsolódó

6 jazzdal a rasszizmusról, amitől megszakad a szíved

A jazz története elválaszthatatlan a faji identitás kérdésétől és a feketék polgárjogokért folytatott küzdelmétől. A szegregációról szóló ikonikus jazz-szerzemények közül válogattunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Könyv

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Megjelent a Zűrös Banda 2021 című új lemeze

A Zűrös második lemeze a 2021 címet viseli, egy nehéz évben született, de tele alkotó energiákkal és saját számokkal! A zenekar talán nem is fejezhette volna be jobbkor az albumot, hiszen itt a nyitás: a lemezbemutatóra már élőben, közönség előtt kerül sor a Fonó nagytermében június 4-én.
Jazz/World hír

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Jazz/World ajánló

Kocsmazene magyarul – ezért könnyű beleszeretni az Aurevoir.-ba

Ma már egyre inkább elmosódnak a könnyűzene műfaji határai, de még ebben a sokszínű felhozatalban is akadnak karakteres, azonnal felismerhető stílusok. Az Aurevoir. rengeteg forrásból táplálkozó zenéje ethno-beat névre hallgat, és alig pár év alatt hódította meg a hazai klubszínpadokat. Népzene és angolszász beat-folk, lélekig hatoló mélységek és őrült elszállás: mutatjuk, miért ne hagyjátok ki a zenekar május 16-i ingyenes online koncertjét!
Jazz/World hír

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.
Jazz/World interjú

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.