Jazz/World

Jazzfesztivál a Vármegyeháza udvarán

2007.06.12. 00:00
Ajánlom
Július 31. és augusztus 9. között lesz a Belvárosi Sambosi Jazzfesztivál. A Sambosi kulturális és szolgáltató betéti társaság 1993-ban alakult, 2005-ig kizárólag koncertszervezéssel foglalkozott, azóta saját fesztiválokat is szervez, többnyire a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán.

A mostani jazzfesztivál a Trans-Formation: Az egér mosolya című lemezének bemutatójával kezdődik. Az együttes vezetője a fiatal szaxofonos és fuvolista, Pozsár Eszter, tagjai Eichinger Tibor (gitár), Frey György (basszusgitár) és Mogyoró Kornél (percussion). Az este második részében a Szabó Dániel Trió koncertjét hallgathatják meg, a zenekar vendégeként Bacsó Kristóf és Korb Attila lép színpadra.

Augusztus 1-jén először a TeTraVERSI fuvolanégyes ad koncertet. Repertoárjuk színes, a reneszánsz zenétől a legújabb darabokig, a filozofikus hangvételtől a könnyed szórakozást nyújtó stílusokig terjed. Céljuk a fuvola új lehetőségeinek kiaknázása, egészen meglepő hangzások előcsalogatása a négy hangszerből. A koncert egyben lemezbemutató is: az első önálló lemez, a Kitalált emlékek ebből a színes repertoárból ad ízelítőt. A fuvolamuzsika után Gypsy Colours címmel hazai neves jazz- és cigányzenészek adnak koncertet, összekapcsolva a két zenei világot. Fellép Tony Lakatos, Szakcsi Lakatos Béla, Orbán György, Pecek Lakatos András, Rostás Csaba, és Rostás Mónika. A harmadik nap a duókoncerteké, először Felly K és Oláh Tzumo Árpád, majd Binder Károly és Borbély Mihály kettőse áll színpadra.

Aki esetleg lemaradt Tony Lakatosról 1-jén, az 3-án bepótolhatja, ugyanis ő lesz a vendége a Berki Tamás Bandnek, de az utánuk következő, Antonio Carlos Jobim tiszteletére szervezett Brazil Projectben is szerepet vállal, ahol pedig Berki Tamás a meghívott vendég. Berki Tamás azon kevés jazz zenészek egyike, aki közvetlen kontaktust tud teremteni hallgatóságával, rajongói is szuggesztív és őszinte hangulatú koncertjeiért szeretik, ahol a közönséggel szinte együtt lélegzik. A Brazil Project fellépői: Juliana Da Silva (ének), Zélia Fonseca (gitár), Angela Frontera (ütősök) és Paulo Cardoso (akusztikus bőgő). Ez a koncert másnap, augusztus 4-én is meghallgatható Szentendrén, a Barcsay udvarban.

Augusztus 8-án, szerdán búcsúzik Tony Lakatos a fesztiváltól, amikor Roberto Magris zongoristával ad koncertet. Utánuk a László Attila Quintet játszik. Az együttes tagjai (László Attila, Oláh Kálmán Borbély Mihály, Lattmann Béla, Borlai Gergő valamennyien élvonalbeli zenészek, különböző zenei környezetből érkeztek, többen közülük évtizedek óta együtt játszanak. A zenekarban igen magas szintű képviselői vannak a modern swing, a lüktető nyolcados zene, és a népzenei stílusoknak egyaránt. A kompozíciókban a zenészek képesek ezeket a hatásokat természetes egységgé formálni, amiből teljesen eredeti, eleven muzsika születik.

Az eseményt Roby Lakatos és zenekara New Alliance című koncertje zárja. Különleges hangulatú zenéje a magyar cigányzene, a klasszikus és a jazz muzsika stílusjegyeit, műfaji elemeit felhasználva születik meg. Ehhez társul kivételes előadói képessége, amely felejthetetlenné teszi előadásait. Virtuozitását Paganinihez hasonlítják, kisugárzása és a színpadon is jelen lévő zeneszeretete azonban a technika fölé emelte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.