Jazz/World

Jazzfesztivál BalatonboRgláron

2010.07.05. 17:34
Ajánlom
A hagyományőrző Balatonboglári Jazz és Bor fesztiválra a vendégek jegy helyett cégéres borospoharat kapnak. Nem tévedésből.

A balatonboglári dombok oldalában meghúzódó művelődési ház tágas kertjében borkóstoló és jazzkoncert pompásan kiegészítik egymást, szinte már állandóan visszatérő jazzművészekkel és borászokkal. A hangulat a kezdetek óta mindig családias, ugyanakkor emelkedett, hiszen egyrészt a különböző vidékekről, nem csak a közelből érkező borászok eleve barátságos és különösen vendégszerető emberek, másrészt egy kis szívből jövő kvaterkázásért, anekdotázásért a legtöbb jazz-zenésznek sem kell a szomszédba mennie.

A nyitány 14-én este a lellei a Fő téren a Boglári Jazztábor résztvevőivel és oktatóival indul, majd össznépi mulatságba csap át. 15-én az Oscar Hansson Trió (Honéczy Zoltán-Király István-Varga János) után a rongykezű Horváth Kornél és a rezonáns hegedűn is játszó Lantos Zoltán duója lép fel. Másnap a Borbély (Mihály) Műhely és Sárik Péter triója hallható. Szombaton Harcsa Vera Gyémánt Bálint gitárossal duóban énekel, majd Babos Gyula népszerű, speciálisnak hívott projektzenekara koncertezik. A zárónapon ugyancsak hagyományosnak nevezhető a Fekete Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra fellépése, az ő előzenekaruk pedig a Finucci Brothers álnevet használó Balogh-ikrek, Roland és Zoltán kiváló hangulatteremtő képességekkel megáldott kvartettje.

A Jazz és Bor Fesztiválja, Balatonboglár
Július 15-18, Művelődési Ház kertje, Balatonboglár
(Megnyitó a Balatonlellei Fő téren, a fesztivál esőhelyszíne a Művelődési Ház nagyterme)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.