Jazz/World

Jazzfesztivál BalatonboRgláron

2010.07.05. 17:34
Ajánlom
A hagyományőrző Balatonboglári Jazz és Bor fesztiválra a vendégek jegy helyett cégéres borospoharat kapnak. Nem tévedésből.

A balatonboglári dombok oldalában meghúzódó művelődési ház tágas kertjében borkóstoló és jazzkoncert pompásan kiegészítik egymást, szinte már állandóan visszatérő jazzművészekkel és borászokkal. A hangulat a kezdetek óta mindig családias, ugyanakkor emelkedett, hiszen egyrészt a különböző vidékekről, nem csak a közelből érkező borászok eleve barátságos és különösen vendégszerető emberek, másrészt egy kis szívből jövő kvaterkázásért, anekdotázásért a legtöbb jazz-zenésznek sem kell a szomszédba mennie.

A nyitány 14-én este a lellei a Fő téren a Boglári Jazztábor résztvevőivel és oktatóival indul, majd össznépi mulatságba csap át. 15-én az Oscar Hansson Trió (Honéczy Zoltán-Király István-Varga János) után a rongykezű Horváth Kornél és a rezonáns hegedűn is játszó Lantos Zoltán duója lép fel. Másnap a Borbély (Mihály) Műhely és Sárik Péter triója hallható. Szombaton Harcsa Vera Gyémánt Bálint gitárossal duóban énekel, majd Babos Gyula népszerű, speciálisnak hívott projektzenekara koncertezik. A zárónapon ugyancsak hagyományosnak nevezhető a Fekete Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra fellépése, az ő előzenekaruk pedig a Finucci Brothers álnevet használó Balogh-ikrek, Roland és Zoltán kiváló hangulatteremtő képességekkel megáldott kvartettje.

A Jazz és Bor Fesztiválja, Balatonboglár
Július 15-18, Művelődési Ház kertje, Balatonboglár
(Megnyitó a Balatonlellei Fő téren, a fesztivál esőhelyszíne a Művelődési Ház nagyterme)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Klasszikus

Pozsonyban díjazták a Magyar Rádió Gyermekkórusát

A Pozsonyban megrendezett nemzetközi kórusversenyen 16 éven aluli kategóriában a legmagasabb minősítést kapta a Magyar Rádió Gyermekkórusa, akik Walter Judit és Dinyés Soma karnagyok vezényletével adták elő műsorukat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Akkor vagyok boldog, ha azt játszhatom, amit szeretek” – Beszélgetés Horváth Balázzsal

A cimbalomtól indult, a zongorához érkezett. Tanul, tanít, próbál, fellép, versenyez és új együttest alapít. Horváth Balázs jazz-zongoraművészt kérdeztük, akinek tehetségét a napokban Junior Prima Díjjal ismerték el az MVM Zrt. támogatásával.
Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

Új időpontban a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje

2023. április 23-án tartja meg az eredetileg januárra tervezett Arénás koncertjét a 100 Tagú Cigányzenekar. A szervezők a zenekarral és a helyszínnel egyetértésben, az emelkedő energiaárak miatt döntöttek a halasztás mellett. így az esemény a fűtési szezonon kívüli időpontban lesz megtartva.