Jazz/World

Jazzfesztivál Bánkon, immár kilenecedszer

2012.06.15. 14:05
Ajánlom
A tavasszal elhunyt Joe Murányi emlékének szentelt IX. Louis Armstrong Jazzfesztivált június 22--23-án rendezik.

A szervező Swing Jazz Kultúráért Alapítvány a fesztivált az ezév áprilisában elhunyt Joe Murányi emlékének szenteli. A magyar származású világklasszis, Louis Armstrong klarinétosa amíg egészségi állapota engedte, a rendezvény házigazdája volt. A fesztivál házigazdája 2012-ben - az elmúlt évhez hasonlóan - Rókusfalvy Pál lesz, akihez rendhagyó módon Scott Robinson többszörös Grammy-díjas jazz-zenész, Joe Murányi jó barátja csatlakozik.

A Budapesttől mindössze 60 kilométerre fekvő Bánki-tó festői víziszínpadán az első napon fellép a Benkó Dixieland Band, a Budapest Jazz Orchestra és a Csík Gusztáv Trió. Másnap este az Engelbert Wrobel's Swing Society, a Hot Jazz Band, valamint Wynton Marsalis zongoristájának zenekara, a Dan Nimmer Trio lép színpadra. Az evangélikus templomban gospel koncertet ad a Sing'n Swing'n Sista's, minkét nap lesz jam session több helyszínen is, a Tó Hotel kertjében pedig meglepetéskoncerttel készülnek.

A IX. Louis Armstrong Jazzfesztivál egyben a nógrádi falucskában rendezett nyári Bánkitó Fesztivál nyitánya: a nyolc héten át tartó programsorozat keretébn színházi előadások mellett élő koncerttel, folklór fesztivállal, filmvetítésekkel várják a látogatókat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.