Jazz/World

Jazzfogócska a Fogasházban

2010.07.20. 11:24
Ajánlom
Július 22-től kéthetente csütörtök esténként új jazz sorozat indul a lebontás helyett új életre kelő Akácfa utcai épületben, a Fogasház – Kulturális Befogadótérben.

Jazzfogócska mottóval a magyar jazz és világzene fiatal, de már érett, és egyre inkább elismert, nagyjából harmincas éveiben járó zenészei kapnak kéthetente fórumot. A Fogasház neve - nos egy cégér megmaradt az utcafronton a régi időkből, egy igazi műmosollyal, a tábla ugyanis egy fogtechnikusé volt. A sorozat mottója természetesen arra utal, hogy a generáción belül a muzsikusok szoros kapcsolatban állnak, és egymás zenekaraiban különböző koncepciók megvalósításában újra- és újra együtt dolgoznak.

Az első esten a Hólyagcirkusz társulatból és az Ektarból ismert, Hamid Drake-kel duóalbumot, valamint több szólólemezt is kiadó, utánozhatatlan hangú énekesnő, Tóth Evelin improvizál jazz és fado dallamokra, Szalai Péter cajun-, és Kardos Dániel gitárkíséretével.

Augusztusban először a friss Aegon-társdíjas gitáros és zeneszerző, Juhász Gábor, generációjának egyik igazi kiválósága szemezget 1978 című, igazán eredeti projektjéről, a lemezen is közreműködő zenésztársakkal, például Bacsó Kristóffal. Lantos Zoltán talán a legtöbbet utazó magyar muzsikus, aki rezonáns (indiai) és klasszikus hegedűn egyaránt káprázatos, ezúttal mindezt még komoly elektronikával és elektromos hangszereken elbűvölő társakkal egészíti ki. A bostoni és párizsi jazz mélyvízet is sikerrel átúszó Bacsó Kristóf hazatérése után adta ki sokáig érlelt kvartett-lemezét, az Alteregost, melyen trombitás alakpárja Fekete-Kovács Kornél, a rimusszekciót a Baló-Szandai páros alkotja, ők hallhatók az első szeptemberi esten. 

Július 22, 20:00 Tóth Evelin: Jazz és fado (km.: Szalai Péter - cajun, Kardos Dániel - gitár)

Jazzfogócska, Fogasház (Bp., VII.k. Akácfa utca 51.)

(Ingyenes)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.